Advertisement

Asiguratul cu risc ridicat
Home Administrare flote Asigurări Ce trebuie să ştim în caz de accident auto numai cu avarierea vehiculelor

Ce trebuie să ştim în caz de accident auto numai cu avarierea vehiculelor

Şoferii implicaţi într-un accident auto din care a rezultat numai avarierea autovehiculelor sunt obligaţi să se prezinte la poliţie pentru declararea evenimentului, împreună cu maşinile lovite. Există, însă, şi două excepţii.

Conducătorii auto implicaţi au obligaţia de a prezenta organelor de poliţie următoarele documente:

  • actul de identitate,
  • permisul de conducere,
  • certificatul de înmatriculare al autovehiculului,
  • dovada de achitare a primei de asigurare prin efectul legii.

ATENŢIE! În cazul unui accident auto cu avarii (tamponări) conducătorii auto implicaţi au obligaţia de a se prezenta în termen de 24 ore de la producerea accidentului la unitatea de poliţie pentru întocmirea documentelor de constatare, care se eliberează numai în baza declaraţiilor date de aceştia.

Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 30 zile.

În cazul în care unul din conducătorii auto implicaţi părăseşte locul accidentului sau refuză să se prezinte la poliţie, celălalt conducător auto trebuie să furnizeze cât mai multe amănunte despre autovehiculul respectiv (tip, număr de înmatriculare, marca, etc.) şi, dacă este posibil, datele eventualilor martori oculari.

Poliţia va face demersurile necesare pentru identificarea autovehiculului implicat în evenimentul rutier şi a conducătorului auto care nu s-a prezentat la poliţie în vederea constatării.

În cazul în care autovehiculul a fost avariat în timp ce era staţionat sau parcat, este necesară deplasarea la poliţie pentru declararea evenimentului şi efectuarea documentelor de constatare.

Citeşte şi:

Află cum poţi fi despăgubit pentru accidentul cu un autovehicul neasigurat

Două excepţii

Potrivit art.79, alin.(2) din Codul Rutier (OUG 195/2002), conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale nu sunt obligaţi să se prezinte la Poliţie dacă au încheiat o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii.

Avizarea societăţilor din domeniul asigurărilor se poate face în baza unui formular tipizat, intitulat „Constatarea amiabilă de accident”.

Citeşte şi:

Cum ne folosim de „Constatarea amiabilă de accident”

Formularul, eliberat de societăţile din domeniul asigurărilor, foloseşte conducătorilor vehiculelor implicate în accident să consemneaze circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare a vehiculelor implicate, precum şi a propriilor asiguratori.

Totodată, nu este obligat să se prezinte la poliţie nici conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

2035
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană menține 2035 ca termen limită pentru interzicerea vânzărilor de mașini termice noi

După realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von...

antidrog
JuridicSiguranţă rutieră

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Testele antidrog și returnarea permiselor

În ședința de joi, Guvernul va modifica Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa...

PPE
Juridic

PPE intenționează să revizuiască interdicția privind vânzările de vehicule termice din 2035

Cel mai mare și mai vechi grup parlamentar din Parlamentul European, Partidul...