Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România – BAAR a dat publicităţii condiţiile în care se acordă despăgubiri în urma accidentului produs de un autovehicul neasigurat sau neidentificat.
Începând cu luna aprilie 2017, Asociaţia Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii – FPVS a fost desfiinţată, iar atribuţiile acesteia au fost preluate de către BAAR. Astfel, FPVS a devenit Direcţie în cadrul noii instituţii, păstrându-şi toate atribuţiile, printre care şi aceea de Organism de Plată a Despăgubirilor.
În această calitate, Direcţia FPVS din cadrul BAAR garantează despăgubirea persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente de circulaţie produse prin intermediul unor autovehicule neasigurate sau neidentificate, astfel:
- Dacă accidentul a fost provocat de un vehicul neasigurat RCA, deşi exista obligaţia legală de a avea încheiată o asigurare RCA valabilă pentru acel vehicul, se garantează şi se plătesc despăgubiri atât pentru daune materiale, cât şi pentru vătămări corporale sau decese.
- În cazul în care accidentul a fost provocat de un vehicul neidentificat, se garantează şi se plătesc despăgubiri numai pentru vătămări de persoane sau decese;
- Pentru daunele materiale produse prin accidente de vehicule neidentificate, se garantează şi se plătesc despăgubiri numai dacă în accident, cel puţin o persoană a suferit vătămări care să necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale, caz în care se reţine o franşiză de 500 euro.
Potrivit BAAR, Direcţia FPVS din cadrul BAAR nu acordă despăgubiri pentru maşini găsite avariate în parcare.
De asemenea, accidentele provocate de pietoni, biciclişti, căruţe sau orice alte vehicule pentru care nu există obligaţia legală de a fi asigurate RCA, nu se încadrează în categoriile pentru care Direcţia FPVS din cadrul BAAR să poată interveni legal pentru garantarea despăgubirii persoanelor prejudiciate.
Totodată, BAAR precizează ca nu se acordă despăgubiri pentru prejudiciile suferite din cauza unor fenomene meteorologice, din cauza gropilor, din cauza poleiului, mâzgă, pietre căzute de pe versanţi, copaci dărâmaţi, etc.
Funcţionarea Direcţiei FPVS în cadrul BAAR, prin care se acordă despăgubiri, în condiţiile legii, terţelor persoane prejudiciate prin accidente de circulaţie produse de autovehicule neasigurate RCA sau neidentificate, nu exclude obligaţia tuturor deţinătorilor de vehicule care circulă pe drumurile publice de a se asigura RCA.
3 paşi pentru deschiderea unui dosar de daună
- Descarcaţi formularul Avizare daună dedicat (persoană fizică sau, dupa caz, persoane juridice) care trebuie completat şi semnat de proprietarul autovehiculului de la data producerii accidentului rutier
2. Anexati documentului Avizare de dauna completat şi semnat următoarele documente:
- actul din care rezulta vinovatia si circumstantele producerii accidentului (de ex. Proces verbal de contraventie, Anexa nr. 2, Constatarea Amiabila de Accident, Hotarare judecatoreasca, etc.) – original;
- autorizatia de reparatii eliberata de Politie pentru vehiculul avariat – copie;
- Imputernicire/mandat de reprezentare – doar daca este cazul – acordat de catre proprietarul de drept al vehiculului (conform model Organism de Plata a Despagubirilor) – modelul de Imputernicire are scop exemplificativ si nu limitativ;
- actul de identitate al solicitantului – copie;
- actul doveditor al proprietatii asupra bunului avariat (certificat de inmatriculare – talonul, cartea de identitate a vehiculului, etc.) – copie;
- orice alte documente in sustinerea declaratiilor, a circumstantelor producerii accidentului sau a pretentiilor de despagubire (cum ar fi in functie de situatie, devizul estimativ de reparatie, facturi si chitante de reparatie – pentru autovehicule deja reparate, fotografii cu avariile autovehiculului, declaratii, acte de nastere, acte de stare civila, acte de deces, raport de expertiza tehnica sau medico-legala, etc).
- Transmiteti setul complet de documente la adresa noastra postala: Str. Vasile Lascar, nr. 40-40 bis, et. 5, sector 2, Bucuresti, cod postal 020502.
Dupa primirea setului de documenteBAAR va deschide dosarului de dauna urmand sa fiti informati in scris cu privire la numarul dosarului de dauna si la pasii pe care urmeaza sa-i parcurgeti impreuna cu noi in gestionarea dosarului.
Ce trebuie să cunoaşteţi
Pentru autovehiculele nereparate constatarea prejudiciilor se efectueaza în termen de 3 zile lucrătoare de la data avizării sau la o data ulterioară convenită de către părţi numai în condiţiile în care partea prejudiciată permite accesul la bunul avariat şi asigură condiţiile necesare în vederea efectuării constatării.
In termen de 30 de zile de la data inaintarii Cererii de despagubire si a setului complet de documente de catre partea prejudiciata:
- fie BAAR raspund cererii partii solicitante, formuland in scris o oferta de despagubire justificata, transmisa cu confirmare de primire, in cazul in care se dovedeste raspunderea asiguratului in producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;
- fie BAAR notifică partii prejudiciate in scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire.
Atentie! Daca cererea este incompleta si/sau nu este insotita de toate documentele justificative necesare, retransmiterea acestora este considerata ca reluarea procedurii.
Comentați?