Ce se va întâmpla după ce expiră şomajul tehnic

O nouă formă de sprijin pentru salariaţi va fi adoptată de Guvern după ce încheierea celor două luni în care statul român a plătit şomajul tehnic, anume susţinerea unei părţi din salariul celor reangajaţi, a anunţat premierul Ludovic Orban.
stimulentul de inserție

Şeful Guvernului a explicat că pe măsură ce încep să repornească activităţile economice, şomajul tehnic va fi înlocuit cu o măsură activă în care statul va suporta parţial, din bugetul fondului de şomaj, salariul persoanelor care sunt reangajate de companiile în care şi-au desfăşurat activitatea.

”Intenţia noastră este de a înlocui această formă de sprijin (şomajul tehnic, n.red.) cu o măsură activă în care să suportăm parţial din bugetul fondului de şomaj, salariul persoanelor care au fost în şomaj tehnic şi care sunt reangajate de companiile în care şi-au desfăşurat activitatea, pentru că interesul nostru este să repornim cât mai multe companii, ca un număr cât mai mare dintre angajaţi să îşi menţină locurile de muncă”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

Acesta a mai adăugat că, totodată, vor fi adoptate şi măsuri pentru susţinerea angajărilor noi.

„Vom gândi un instrument şi pentru absorbţia de forţă de muncă suplimentară pentru cei care vor fi în căutarea unui loc de muncă. Vom trece, după ce revenim la normalitate, la măsuri active de susţinere a angajării”, a precizat Ludovic Orban.

În ceea priveşte plata angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic, Guvernul va adopta o rectificare de buget în acest sens pentru a asigura resursele financiare nevcesare.

”Suntem pregătiţi să asigurăm plata sumei necesare angajaţilor în şomaj tehnic. Săptămâna aceasta vom avea pe masa guvernului Ordonanţa de Urgenţă de rectificare a bugetului în care avem câteva obiective precise: creşterea alocărilor pentru sănătate şi, de asemenea, creşterea alocărilor către zona de muncă şi protecţie socială, pentru a asigura resursele financiare pentru a face toate plăţile”, a arătat Ludovic Orban.

Acesta a menţionat că vor fi luate o serie de măsuri şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, referindu-se la programul IMM Invest.

”De asemenea, la rectificarea bugetară vom creşte plafonul pentru creditele garantate de stat pentru IMM de la 5 la 15 miliarde, pentru a putea asigura capitalul de lucru sau capitalul necesar de investiţii, pentru cât mai multe IMM care vor accesa aceste credite garantate cu dobândă subvenţionată. De vineri va deveni operaţional întreg mecanismul prin care IMM o să acceseze această facilitate”, a mai spus premierul.

 

CITEŞTE ŞI:

Tot mai puţini şoferi cumpără clauza de decontare directă pentru RCA

TOP: cele mai ieftine mașini din România în 2020!

Renault „se distanţează” de Dongfeng. Grupul francez, nerecomandat pentru investiţii

 

Adaugati comentariu