Pentru electrificarea flotelor comerciale este necesară o analiză atentă a numeroși factori, precum cerințele operaționale ale fiecărei companii, modelele disponibile care le-ar putea îndeplini, costul total de deținere (TCO), disponibilitatea stațiilor de încărcare și performanța vehiculelor comerciale ușoare electrice în condiții reale. Practic, nu există o soluție unică pentru tranziția energetică a parcurilor de camionete, dar, cu o planificare strategică și o implementare pe etape, managerii de flote pot face cu succes trecerea la mobilitatea electrică.
Vehicule comerciale ușoare, denumite în mod obișnuit și camionete, sunt esențiale pentru mobilitatea companiilor în diverse sectoare, de la logistică și construcții la servicii și agricultură, fiind considerate instrumente productive care sporesc eficiența operațională. Fiecare sector de utilizare prezintă provocări unice în ceea ce privește eficiența costurilor, capacitatea de încărcare și accesibilitatea urbană. În acest context, camionetele electrice capătă un rol cheie în eforturile companiilor de a reduce amprenta de carbon a flotelor comerciale și de a-și îndeplini obiectivele de sustenabilitate.
Să nu uităm că în Uniunea Europeană sunt standarde stricte de emisii de CO2 pentru vehiculele comerciale ușoare. Noile camionete nu trebuie să emită mai mult de 153,9 g CO2/km în perioada 2025 – 2029; 90,6 g CO2/km în perioada 2030 – 2034 și 0 g CO2/km după 2035, când trebuie să devină complet electrice.
Cum evoluează piața
Vehiculele comerciale electrice au început să se vândă în Europa în 2010, când au fost înmatriculate doar 798 noi unități din 8 modele disponibile pe piață. Opt ani mai târziu, numărul înmatriculărilor noi ajungeau la 20.313 de unități. Cu toate acestea, în perioada 2010 – 2018, cota lor de piață a rămas, în fiecare an, sub 1% din totalul noilor înmatriculărilor. Însă, odată cu creșterea numărul de modele disponibile, a extinderii autonomiei și a accentului pe electrificarea flotelor, vânzările de vehicule comerciale ușoare electrice au sporit începând cu 2019.
Astfel, potrivit Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), în perioada 2019 – 2023, camionetele electrice noi au înregistrat o creștere semnificativă a cotei de piață, de la 1,3% în 2019 la 7,4% în 2023. Deși această creștere este puternică, în special în comparație cu perioada 2010 – 2018, specialiștii Arval spun că există încă un potențial clar de creștere a flotelor comerciale electrificate. Cu toate acestea, pe fondul reducerii subvențiilor și a insuficienței infrastructurii de încărcare, cota de piață a camionetelor electrice a scăzut în UE la 5,7% în trimestrul III din 2024. În România, cota lor de piață a urcat la 3,7% în perioada ianuarie – octombrie 2024 de la 2,5% în intervalul similar de anul trecut.
La scară globală, camionetele electrice reprezintă 3,6% din vânzările totale de vehicule utilitare, o pondere de aproximativ patru ori mai mică decât cea a mașinilor electrice de pasageri în totalul vânzărilor de mașini, potrivit Agenției Internaționale a Energiei.
Însă, potrivit analiștilor, este de așteptat ca, în 2030, cota de piață globală a vehiculelor comerciale electrice să ajungă la 22,8% sau aproape 4 milioane de unități, în Europa urmând să fie înregistrată o creştere majoră. De altfel, potrivit Barometrului Flotelor și Mobilității pentru 2024, realizat de Arval, 27% dintre responsabilii de flote folosesc deja camionete electrice sau iau în considerare implementarea acestora în cadrul parcurilor auto în următorii trei ani.
Implicațiile financiare
Adoptarea vehiculelor comerciale ușoare electrice în detrimentul celor tradiționale cu motor cu combustie internă are implicații financiare semnificative pentru responsabilii flotelor, care trebuie să ia în considerare nu numai prețurile de achiziție, ci, printre altele, și costurile energiei, asigurărilor, întreținerii, dar și subvențiile acordate de stat, Cu alte cuvinte, trebuie să-și calculeze costul total de deținere (TCO) al fiecărui vehicul.
Potrivit specialiștilor Arval, în medie, TCO-ul este format din:
– 50% – 70% costul de finanțare
– 15% – 30% costul energiei (consum de combustibil sau electricitate)
– 10% întreținerea
– 5% – 10% asigurarea
– 10% taxe suplimentare (taxe de proprietate sau de utilizare).
Dacă se compară prețurile de achiziție ale vehiculelor utilitare cu motor cu ardere internă cu cele ale vehiculelor electrice care au caracteristici similare, camionetele ”verzi” tind să aibă prețuri de achiziție mai mari. De altfel, un studiu realizat de compania de consultanță în management Arthur D. Little arată că vehiculele comerciale ușoare electrice sunt cu aproximativ 67% mai scumpe decât modelele similare diesel.
Fără doar și poate, managerii de flotă sunt atenți la diferențele dintre costurile inițiale, dar acest aspect reprezintă doar o parte din imagine. Vehiculele electrice au adesea costuri de operare mai mici în comparație cu vehiculele cu motor cu ardere internă. Economiile provin din costurile reduse la energie, cerințele de întreținere mai scăzute (mai puține părți în mișcare) și din potențialele stimulente operaționale, cum ar fi impozitele mai mici pe proprietate. ”Aceste economii de costuri pot ajunge să fie substanțiale pe durata de viață a vehiculului, transformând camionetele electrice într-o opțiune viabilă din punct de vedere economic pentru operatorii de flote. Deci bazarea deciziilor pe costul total de proprietate (TCO), mai degrabă decât pe costurile inițiale, este esențială pentru realizarea de beneficii financiare pe termen lung”, subliniază specialiștii Arval.
Potrivit unei analize a Centrului McKinsey pentru Mobilitatea Viitoare, TCO pentru vehiculele comerciale ușoare electrice este cu 13% mai mic decât pentru modelele similare termice, într-un caz standard de utilizare urbană de 24.000 km pe an pentru vehiculele deținute pe o perioadă de 6 ani. Principalii contributori la reducerea costului sunt cheltuielile reduse de întreținere și combustibilul.
Cum se alege modelul potrivit
Există o serie de modele de camionete electrice disponibile în acest moment pe piață, cu diferite capacități de încărcare utilă, autonomii și prețuri, astfel încât managerii de flote trebuie să cântărească cu atenție cerințele, costurile și caracteristicile pentru a alege vehiculul potrivit. Conform specialiștilor Arval, pentru o tranziție de succes la vehiculele electrice, managerii de flotă pot folosi o abordare strategică atunci când decid ce procent din flota de vehicule utilitare trebuie electrificat sau care modele sunt cele mai potrivite pentru înlocuire.
Iată câțiva factori cheie care ar trebui luați în considerare:
1. Cerințe de autonomie
După evaluarea kilometrajului zilnic tipic al fiecărui vehicul din flotă, cel al camionetei electrice ar trebui să fie mai mare. Pentru aceasta, se analizează kilometrajul mediu zilnic al utilitarelor ușoare și intervalele maxime pentru a determina distanța și frecvența acestora.
2. Costul total de proprietate (TCO)
Apoi, se analizează costul total de deținere pentru camioneta electrică selectată, inclusiv prețul de achiziție, stimulentele guvernamentale, costurile operaționale și de încărcare, costurile de întreținere, valoarea de revânzare și kilometrajul vehiculului, deoarece o estimare corectă a kilometrajului zilnic ar avea un impact asupra încărcării, distanțelor și duratei totale de viață ale vehiculului.
3. Sarcina utilă, spațiul de încărcare și opțiunile de dotare
Managerii de flotă ar trebui să se asigure că utilitara electrică poate susține greutatea și volumul încărcăturii obișnuite, luând în considerare sarcina utilă maximă și medie. Este de reținut că o camionetă electrică este mai grea în comparație cu modelul similar diesel sau pe benzină din cauza bateriei. Acest lucru duce, la rândul său, la o capacitate de încărcare utilă redusă. Dacă sunt comune diferite tipuri de încărcare, luați în considerare modelele cu configurații flexibile.
4. Infrastructura și funcționalitățile de încărcare
În continuare, se evaluează tipul de infrastructură de încărcare și, eventual, dacă aceasta trebuie instalată.
Sunt de luat în considerare următoarele aspecte:
- Există opțiuni de încărcare publice disponibile care sunt potrivite pentru camionete electrice?
- Este fezabilă o soluție de încărcare în locația actuală?
- Care sunt termenele și costurile pentru instalarea infrastructurii de încărcare adecvate?
- Dacă este operată o flotă de mașini care se întorc la domiciliul șoferului, ce fel de infrastructură de încărcare va trebui implementată pentru angajați?
- Camioneta electrică selectată permite încărcare rapidă?
5. Tehnologie și conectivitate
Trebuie luate în considerare și sistemele telematice și de management al flotei. Acestea permit monitorizarea cu acuratețe a utilizării reale a fiecărui vehicul, optimizarea rutelor, monitorizarea performanței vehiculului, îmbunătățirea securității cu opțiuni de geolocalizare și gestionarea programele de încărcare.
6. Rețeaua de asistență
Ar trebui selectate mărci cu o rețea de asistență adecvată și centre de service disponibile, pentru a minimiza timpul de nefuncționare pe perioada întreținerii.
Importanța infrastructurii de încărcare
Un factor important pe care administratorii de flote trebuie să-l ia în considerare atunci când adoptă camionete electrice este, fără doar și poate, infrastructura de încărcare, pe care vor trebui să o realizeze luând în calcul timpii de implementare și capabilitatea acesteia pentru nevoile viitoare. În mod clar, aceștia trebuie să-și realizeze strategia de încărcare în paralel cu cea generală de electrificare, altfel riscă să nu poată satisface cerințele de încărcare ale flotelor electrice în creștere. În plus, o revizuire amănunțită a rutelor actuale ar dezvălui posibile oportunități de optimizare, iar, în acest fel, fleet managerii ar putea identifica rutele cele mai potrivite pentru utilitarele electrice și cele pentru utilitarele termice existente în parcul auto.
Potrivit specialiștilor Arval, responsabilii de flotă au așteptări mari în ceea ce privește autonomia și opțiunile de încărcare. Astfel, în ceea ce privește autonomia, managerii de flote se așteaptă ca utilitarele ușoare electrice să fie operaționale o zi întreagă de lucru cu o singură încărcare. Cu o autonomie de peste 200 km, cele mai recente modele pot acoperi tot mai multe cazuri de utilizare. În ceea ce privește infrastructura și caracteristicile de încărcare eficiente, accesul la o infrastructură de încărcare rapidă și fiabilă sau posibilitatea de a o implementa rapid sunt cruciale, în opinia fleet managerilor. De altfel, încărcarea rapidă este esențială pentru a reduce timpul de nefuncționare pe perioada de încărcare, iar cele mai recente modele electrice vin cu o opțiune de încărcare rapidă.
Astfel camioneta electrică ideală ar avea următorul profil de utilizare:
– autonomii zilnice de până la 200 km (kilometraj zilnic scurt până la mediu);
– rute previzibile în zone urbane sau suburbane;
– sarcini utile previzibile în ceea ce privește dimensiunea și volumul;
– acces la infrastructura de încărcare (de exemplu, încărcare peste noapte la sediu sau acasă).
Infrastructura de încărcare este o componentă critică pentru adoptarea cu succes a camionetelor electrice, capacitatea de a încărca eficient vehiculele influențând eficiența operațională, managementul costurilor și fezabilitatea generală a electrificării flotei.
Anxietatea privind autonomia a fost, istoric, un obstacol în calea adoptării camioanetelor electrice, dar îmbunătățirile în tehnologia bateriei duc acum la o rază de acțiune crescută. De altfel, începând cu 2024, multe modele eLCV au o autonomie oficială (WLTP) de peste 250 km.
Factorii care influențează autonomia
Procedura de testare a vehiculelor ușoare armonizată la nivel mondial (WLTP) oferă valori standardizate care ajută la determinarea autonomiei. Cu toate acestea, cifrele WLTP, care sunt calculate pe baza testelor în condiții specifice, tind să fie mai optimiste în comparație cu datele rezultate din condițiile reale de condus.
Factorii cheie care influențează autonomia și care-i reduc valoarea comparativ cu cifrele WLTP sunt:
- Sarcina utilă și remorcarea: încărcăturile mai grele sau remorcarea necesită mai multă energie și astfel reduc raza de acțiune.
- Temperatura: temperaturile extreme pot reduce eficiența bateriei și autonomia vehiculului. Temperaturile calde necesită o răcire mai intensă, în timp ce temperaturile scăzute diminuează performanța bateriei.
- Capacitatea bateriei: Bateriile cu capacități mai mari permit parcurgerea, în general, a unor distanțe mai lungi, dar cresc și greutatea și costul vehiculului.
- Condițiile de conducere și terenul: frânarea regenerativă permite un consum mai mic de energie în condiții urbane, în comparație cu conducerea pe autostradă, iar terenul deluros necesită mai multă energie.
- Comportamentul de condus: Accelerația rapidă și vitezele mari pot reduce autonomia, în timp ce practicile eficiente de conducere o pot extinde.
- Întreținerea: întreținerea proactivă a vehiculelor le face mai fiabile și, de asemenea, ar putea avea un impact pozitiv asupra autonomiei
În testele de utilizare reală efectuate pentru Arval de către United Test and Assembly Center (UTAC) la centrul său de testare din Millbrook au fost obținute următoarele concluzii:
- Vehiculele comerciale ușoare electrice de dimensiuni mari au atins doar 57% din autonomia WLTP;
- Camionetele electrice de mărime medie au atins 55% din autonomia WLTP;
- Autoturismele au atins 50% din autonomia WLTP.
Întreținerea – considerații cheie
Întreținerea camionetelor electrice este de obicei mai puțin costisitoare și necesită mai puțin timp de nefuncționare decât cea a modelelor similare cu motor cu ardere internă.
Consiliul Internațional pentru un Transport Curat, citând un studiu realizat de cercetătorii Departamentului SUA pentru Energie, estimează că, în comparație cu vehiculele tradiționale, costurile de întreținere ale vehiculelor electrice sunt cu aproximativ 49% mai mici. Acest lucru se datorează în primul rând următorilor factori:
- Mai puține piese mecanice duc la o uzură redusă;
- Motoarele electrice și componentele lor asociate sunt mai simple și, prin urmare, necesită întreținere mai puțin frecventă;
- Vehiculele electrice nu necesită schimbarea uleiului sau a lichidului de răcire a motorului;
- Frânarea regenerativă reduce uzura frânei.
Totuși, vehiculele comerciale ușoare electrice necesită diferite operațiuni de întreținere, inclusiv gestionarea bateriei și actualizări ale software-ului. Deși mai puțin frecvente, acestea ar putea necesita cunoștințe și echipamente specializate, iar pentru camionetele electrice ar putea fi disponibile mai puține opțiuni de service.
Potrivit specialiștilor Arval, managerii de flote trebuie să aibă în vedere o serie de considerente cheie în ceea ce privește întreținerea, atunci când implementează utilitare ”verzi”în flotă:
– Mai puține piese în mișcare
Vehiculele electrice au mai puține piese în mișcare în comparație cu modelel similare termice. Nu au componente precum filtre de ulei, bujii și sisteme de evacuare, care necesită întreținere periodică.
Impact: Simplitatea relativă a motoarelor mașinilor electrice înseamnă că acestea au, de asemenea, mai puține piese care se pot uza sau defecta. Acest lucru are ca rezultat o întreținere mai simplă.
– Uzura frânei
Camionetele electrice folosesc sisteme de frânare regenerativă care ajută la reîncărcarea bateriei în timpul frânării. Acest lucru reduce uzura componentelor tradiționale, prelungind durata de viață a plăcuțelor și a rotoarelor de frână.
Impact: Componentele frânei durează mai mult, reducând frecvența înlocuirilor și timpul de nefuncționare asociat.
– Schimbarea lichidelor
Utilitarele electrice nu necesită schimbarea uleiului, înlocuirea filtrului sau schimbarea lichidului de răcire a motorului. Folosesc lichid de frână și lichid de răcire a bateriei, dar frecvența schimburilor este mai mică.
Impact: Acest lucru elimină întreținerea de rutină asociată cu schimbarea uleiului și reduce frecvența de schimbare a altor lichide.
– Bateria, componentele electrice și software
Sarcinile principale de întreținere pentru utilitarele electrice implică verificarea stării de sănătate și a performanței bateriilor (pentru care sunt utilizate sisteme de gestionare specifice), evaluarea stării sistemelor electrice și actualizări ale software-ului.Impact: Deși aceste sarcini pot necesita cunoștințe de specialitate, ele sunt în general mai puțin frecvente decât întreținerea necesară pentru motoarele cu ardere internă. Actualizările de software se fac de obicei de la distanță sau în timpul încărcării.
– Cauciucurile
Anvelopele vehiculelor electrice se uzează mai repede decât cele ale mașinilor diesel sau pe benzină din cauza cuplului crescut al roților și a greutății bateriei. Odată cu creșterea numărului de vehicule electrice pe piață, majoritatea producătorilor au introdus anvelope pentru vehicule electrice, fiind optimizate pentru cuplu și greutate mai mari și oferind eficiență și durabilitate îmbunătățite.
(Articol publicat în revista Flote Auto, decembrie 2024 – ianuarie 2025)
CITEȘTE ȘI:
Tendințele care vor domina piața auto în următorii 15 ani
APIA: Exporturile de autoturisme noi au însumat 12 miliarde de euro în 2024
Comentați?