Piața auto globală trece printr-o schimbare radicală care o va influența masiv în următorul deceniu și jumătate. Potrivit unui nou studiu realizat de compania de consultanță Roland Berger, „Automotive Outlook 2040”, tendința către vehiculele electrice este ireversibilă, iar mobilitatea partajată, hidrogenul și combustibilii sintetici nu vor juca un rol major în dezvoltarea industriei auto.
Schimbarea globală din industria auto este ireversibilă și va continua să se accelereze rapid în următorii ani, acest ritm reprezentând o provocare pentru multe companii, spun consultanții Roland Berger. Cu toate acestea, ei consideră că pesimismul nu este potrivit, pentru că schimbarea deschide noi oportunități pentru acei participanți de pe piață care anticipează schimbările viitoare și se poziționează strategic.
Pentru a identifica factorii determinanți ai acestei transformări și pentru a dezvolta scenarii pentru viitor, Roland Berger a efectuat o analiză aprofundată a industriei și a piețelor și le-a compilat într-o imagine de ansamblu în studiul „Automotive Outlook 2040”. Astfel, apar patru tendințe cheie care vor modela schimbarea până în 2040: polarizare, automatizare, interconectare și electrificare.
Cum vor crește vânzările
Polarizarea este deosebit de evidentă în vânzările de mașini noi: în piețele de vest ale Europei, SUA și Canada, vânzările de mașini noi au atins apogeul („Peak Auto”) și, în unele cazuri, l- au depășit deja. În consecință, se așteaptă ca aceste piețe să stagneze sau să scadă ușor. Cu toate acestea, având în vedere dimensiunea lor, acestea oferă în continuare o creștere absolută semnificativă, pe care experții Roland Berger o estimează la 520 de miliarde de euro până în 2040.
Va exista o creștere puternică a noilor înmatriculări în China (+1,2% pe an), India (+4,2% pe an), America de Sud și Centrală (+2,4% pe an), precum și în celelalte țări din Sudul global (țările în curs de dezvoltare din Africa, America Latină, Caraibe, Asia – fără Israel, Japonia și Coreea de Sud – și din Oceania – fără Australia și Noua Zeelandă).
În termeni absoluți, veniturile din China vor crește cel mai mult până în 2040, la aproximativ 590 de miliarde de euro. Piețele din Sudul global își vor crește vânzările cu aproximativ 480 de miliarde de euro, dar, în pofida ratelor mari de creștere, cota lor din piața totală va crește doar de la 14% astăzi la 20% în 2040. În general, volumul vânzărilor globale va crește cu un medie cu 1,1% pe an între 2025 și 2040 (după 2,4% în perioada 2010-2019).
Un factor care, spre deosebire de previziunile anterioare, are o influență redusă asupra vânzărilor globale de vehicule este mobilitatea partajată. Potrivit experților Roland Berger, utilizarea mașinilor în car sharig sau ride sharing va continua să crească, dar nu în ritmul așteptat și doar în orașele mari și zonele metropolitane. Deoarece doar aproximativ 10% dintre călătorii sunt efectuate în aceste orașe și mobilitatea partajată completează mai degrabă decât înlocuiește utilizarea mașinilor personale, ea va rămâne un factor minor în dezvoltarea industriei auto.
La rândul lor, nici hidrogenul și combustibilii sintetici nu vor juca un rol major din cauza eficienței scăzute și a costurilor ridicate. În schimb, tendința către vehiculele electrice este ireversibilă, în pofida reticenței actuale de cumpărare. Numărul de mașini pur electrice (BEV) crește rapid la nivel mondial, iar până în 2040, experții Roland Berger se așteaptă ca acestea să reprezinte 64 – 71% din vânzările de mașini noi. Totodată, hibrizii vor reprezenta 20% din livrări.
Electrificarea progresează cu viteze diferite în funcție de regiune: Europa probabil va fi complet electrificată în puțin peste 10 ani, 99% dintre noile înmatriculări fiind mașini electrice, dacă UE va respecta reglementările actuale. China a depășit pragul de 50% în iulie 2024 și va ajunge la 70 – 85% mașini electrice în total până în 2040, în timp ce SUA se va situa la 42 – 60%, iar restul lumii, la aproximativ 50%.
Schimbări de-a lungul lanțului valoric
„Electrificarea schimbă echilibrul puterii în industrie – și nu doar pentru că toată lumea devine din ce în ce mai dependentă de China pentru materii prime”, spune Jan-Philipp Hasenberg, partener la Roland Berger. „Există schimbări structurale între categoriile de componente, de-a lungul lanțurilor de aprovizionare și pe piețele țintă. Scăderea cererii pentru componentele destinate motoarelor cu ardere internă este mai mult decât compensată de creșterea cererii pentru grupurile motopropulsoare și a bateriilor pentru mașini electrice. În plus, există cerere pentru sistemele și componentele E/E (arhitectura care integrează sistemele electrice și electronice ale vehiculelor) pentru ADAS și soluții de automatizare”. În total, veniturile furnizorilor de componente auto la nivel mondial vor crește anual cu 3,4% până în 2040.
Dezvoltarea conectivității înseamnă că până în 2040 aproape toate vehiculele noi se vor baza pe conceptul de vehicul definit de software (SDV), caz în care mașina este construită în jurul platformei software și nu invers. „Toate acestea schimbă cererea de componente, creează noi modele de afaceri și consolidează schimbările care au loc în industrie”, spune, la rândul său, Felix Mogge, partener senior în cadrul echipei auto Roland Berger Munchen. „Ne așteptăm ca numărul furnizorilor europeni din top 20 global să scadă de la șapte astăzi la cinci în 2040, în timp ce numărul furnizorilor chinezi va crește de la doi la șase; iar cel mai mare furnizor din lume va fi găsit atunci nu în Europa, ci în China.”
China câștigă teren, dar producătorii occidentali pot rezista
Studiul ”Automotive Outlook 2040” descrie schimbările tectonice – deplasându-se în principal către jucătorii chinezi – care pun sub presiune companiile consacrate, în special pe cele din Vest. Există încă o lipsă de vizibilitate asupra situației din 2040, așa că autorii studiului au luat în calcul două scenarii posibile. În primul, producătorii chinezi vor crește rapid pe toate piețele la nivel global, reprezentând mai mult de jumătate din creștere anticipată până în 2040, și vor atinge o cotă de piață de 70 – 75% în China, 15 – 20% în Europa și 5 – 10% în America de Nord. În același timp, producătorii occidentali vor suferi de pe urma stagnării sau scăderii volumelor de vânzări, a presiunii crescânde a costurilor și a nevoii majore de restructurare. „În acest scenariu, pesimist dintr-o perspectivă occidentală, industria ar putea ajunge la un punct de cotitură până în 2040, iar producătorii chinezi au câștigat cursa”, spune Jan-Philipp Hasenberg.
Cu toate acestea, specialiștul Roland Berger consideră că un al doilea scenariu, mai pozitiv, are mai multe șanse de a se materializa. Astfel, producătorii de mașini occidentali vor fi captat 36% din fondul de creștere până în 2040, în timp ce producătorii chinezi vor păstra o cotă de 65% din piața lor internă, dar numai 5 – 10% în Europa și mai puțin de 5% în America de Nord. „Producătorii din vest investesc în continuare mult în tehnologie, au o imagine bună de marcă și rețelele lor de producție și distribuție sunt puternice”, arată Felix Mogge. „Dar trebuie să fie mult mai eficienți. Dacă și producătorii occidentali își schimbă radical abordarea, de exemplu, utilizând mai mult platformele hardware și software standardizate de la terți, ei ar putea fi capabili să redevină competitivi în ceea ce privește costurile. Acest lucru ar avea ca rezultat un nou echilibru de putere la nivel global până în 2040, unul în care toți jucătorii au șanse de creștere”.
(Articol publicat în revista Flote auto, decembrie 2024 – ianuarie 2025)
CITEȘTE ȘI:
Chery Automobile intră pe piața din România cu modele SUV de top și tehnologii inovatoare
A apărut revista FLOTE AUTO, februarie 2025
Comentați?