Braşovul se pregăteşte să-şi reînnoiască flota de autobuze

Operatorul de transport public local Regia Autonomă de Transport Braşov (RATBV) intenţionează să contracteze un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru reînnoirea parcului de autobuze al companiei.Creditul are un cost total estimat de 25 de milioane de euro şi va fi utilizat pentru achiziţionarea unui număr de aproximativ 105 de autobuze cu podea joasă EURO 6 diesel, de diferite tipuri – MIDI, autobuze standard şi articulate.

Licitaţia este de aşteptat să fie organizată în trimestrul IV al acestui an.

Potrivit unui anunţ publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, contractele care urmează să fie finanţate cu venituri provenind dintr-un împrumut BERD se vor supune politicile de achiziţii ale băncii, fiind deschise, totodată, oricăror companii româneşti şi străine.

În 2015, BERD a conceput special pentru România programul SMART, prin intermediul căruia primăriile sau regiile de tranport public local au acces la finanţări destinate reînnoirii flotelor de vehicule şi reabilitării infrastructurii urbane.

Citeşte şi: Credite BERD pentru modernizarea transportului public

Fondurile rambursabile puse la dispoziţie de BERD sunt recunoscute a fi mai ieftine decât creditele bancare clasice. Şi asta pentru că instituţia se finanţează la costuri competitive de pe piaţa internaţională datorită ratingului AAA. În general, creditele se acordă în lei, pe termen lung, mai mare de 5 ani, costurile fiind de aproximativ 15 – 20% din valoare.

Până acum, cinci oraşe au accesat această schemă de finanţare, anume Sibiu, Arad, Iaşi, Constanţa şi Cluj. Ultimul a renunţat însă la împrumut, pe motivul unor condiţii nerezonabile ale finanţării.

Citeşte şi: Din 5 programe SMART, 2 merg, 2 stau, 1 este anulat

 

 

Adaugati comentariu