Din 5 programe SMART, 2 merg, 2 stau, 1 este anulat


Pentru îmbunătăţirea transportului public şi a infrastrcuturii rutiere urbane, la jumătatea anului 2015, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) lansa, special pentru România, o schemă de finanţare în valoare totală de 120 milioane euro, în cadrul Programului pentru mobilitate durabilă şi acces la transport regional (Romania Framework for Sustainable Mobility and Access to Regional Transport – SMART).
Fondurile rambursabile puse la dispoziţie de BERD sunt recunoscute a fi mai ieftine decât creditele bancare clasice. Şi asta pentru că instituţia se finanţează la costuri competitive de pe piaţa internaţională datorită ratingului AAA. În general, creditele se acordă în lei, pe termen lung, mai mare de 5 ani, costurile fiind de aproximativ 15 – 20% din valoare.
Până acum, cinci municipalităţi au accesat această schemă de finanţare, anume Sibiu, Arad, Cluj, Iaşi şi Constanţa.
Sibiu: A început reabilitarea celor 62 de străzi
Municipalitatea din Sibiu a accesat schema SMART în a doua jumătate a lunii decembrie 2015, fiind de altfel primul oraş care a semnat contractul cu BERD Valoarea creditului este de până la 15 milioane de euro, costul total ajungând la 18,35 milioane de euro.
„Obiectivul nostru este de a continua îmbunătăţirea infrastructurii urbane, care este esenţială pentru calitatea vieţii. Prin finanţarea unor măsuri cheie de îmbunătăţire a infrastructurii de transport, BERD a ajutat administraţia locală să transforme Sibiul într-un oraş foarte modern şi o destinaţie turistică de top din România”, a punctat primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor.
Finanţarea este destinată atât reabilitării a 62 de străzi în lungime de 25 de kilometri, aflate în zonele nou dezvoltate ale oraşului, cât şi contractării serviciilor de mentenanţă a drumurilor. Pentru întreţinerea căilor rutiere, municipalitatea spune că va angaja companii private în baza unor contracte multianuale, bazate pe criteriile de performanţă.
“Împrumutul va sprijini, de asemenea, implementarea unui plan de mobilitate urbană durabilă, reprezentând un set de măsuri pentru îmbunătăţirea mobilităţii locuitorilor şi firmelor, într-un mod ecologic şi durabil”, au adăugat reprezentanţii BERD.
De altfel, după 2004, modernizarea infrastructurii urbane a devenit o prioritate pentru municipalitatea din Sibiu, în condiţiile în care oraşul a fost selectat pentru a fi Capitala culturală europeană în 2007.
Ca atare, din 2005, şi până în prezent Primăria a contractat patru împrumuturi de la BERD. Creditele au fost folosite pentru implementarea unor importante îmbunătăţiri în infrastructura oraşului, precum reabilitarea străzilor, în special a celor de pământ, dar şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare. Până în prezent, din aceste fonduri au fost reabilitate aproape 100 de străzi, 2 pieţe, un viaduct şi a fost construit un nou pod rutier.
Acestor finanţări li s-a adăugat, în 2006, împrumutul obţinut de compania de transport public Tursib în valoare de 10 milioane de euro, pe care l-a folosit pentru a achiziţiona 35 de autobuze noi. Un al doilea împrumut, de 4,8 milioane de euro, acordat în 2015, este folosit în prezent pentru finanţarea construcţiei unui nou depou de autobuze în Zona Industrială de Vest, care va devia traficul din centrul oraşului, reducând astfel poluarea. De altfe, societatea are în plan achiziţionarea altor 10-15 autobuze, alte 5 lectrice sau hibrid şi 10 minibuze electrice.
Arad: Regenerarea urbană blocată în dispute politice
Tot în cadrul schemei de finanţare SMART, municipalitatea din Arad a primit în luna mai 2016 un credit de 20 de milioane de euro, fondurile fiind destinate realizării unui sistem integrat de management al parcărilor şi a investiţiilor asociate. Proiectul, al cărui cost total ajunge la 25,025 milioane de euro, vizează, în mod concret, regenerarea urbană a spaţiilor din zona blocurilor de locuinţe din mai multe cartiere arădene, cu scopul de a fluidiza şi moderniza circulaţia auto şi pietonală, dar şi de a asigura noi spaţii de recreere.
Din păcate, după mai bine de un an de la obţinerea finanţării, proiectul “Regenerării urbane” a fost amestecat în meschinăriile luptei politice locale (success în opinia Primăriei/ cheltuială exagerată, în cea a Opoziţiei) şi, cu excepţia, anunţului de angajare a unui consultant pentru supervizarea lucrărilor, nu s-a mai întâmplat nimic. Cu alte cuvinte, banii stau nefolosiţi.
Oraşul are o populaţie de 170.000 de locuitori, iar facilităţile de parcare disponibile sunt depăşite de numărul mare de autovehicule, atât în zona centrală istorică, cât şi în cartierele de blocuri aglomerate construite înainte de 1989.
Municipalitatea Arad a lansat de câţiva ani un program complex de regenerare urbană, care vizează investiţii în infrastructură de parcări, spaţii de acces, spaţii verzi, zone de recreere din toate cartierele. Programul include, de asemenea, introducerea unui sistem modern de management integrat al parcărilor, a cărui realizare este acum posibilă prin intermediul creditului BERD. În acest context, reprezentanţii BERD sunt de părere că o politică transparentă de stabilire a preţurilor de parcare va genera venituri pentru municipalitate care, la rândul său, va putea implementa alte investiţii necesare pentru oraş. “Proiectul va avea o contribuţie semnificativă la dezvoltarea oraşului în cadrul strategiei locale de regenerare urbană. Decongestionarea traficului şi îmbunătăţirea mobilităţii populaţiei vor sprjini dezvoltarea oraşului, dar şi a întregii regiuni, prin stimularea economiei locale”, a subliniat Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru România şi Bulgaria.
Instituţia financiară are o colaborare cu oraşul Arad încă din 2005. Finanţările anterioare acordate au fost utilizate pentru investiţii în reabilitarea infrastructurii urbane şi pentru îmbunătăţirea serviciilor de transport public. Cele mai vizibile simboluri ale parteneriatului cu BERD sunt noile tramvaie cu un grad ridicat de eficienţă energetică, achiziţionate în 2014-2015.
Iaşi: Licitaţia pentru autobuze a fost deja organizată
Pentru municipiul Iaşi, Consiliul de Administraţie al BERD, a aprobat, la jumătatea lunii noiembrie 2016, un împrumut de până la 15 milioane euro pentru achiziţionarea unui număr de aproximativ 80 de autobuze noi, cu emisii reduse de carbon, în conformitate cu standardul EURO 6. Costul total al proiectului ajunge la 18 milioane euro şi are drept scop îmbunătăţirea mobilităţii populaţiei din regiune, reducerea poluării şi decongestionarea traficului, în conformitate cu Planul de Mobilitate Urbana Durabilă, cu accent pe modernizarea sistemului de transport public.
Primăria are speranţe că noile autobuze vor circula pe străzile Iaşiului începând din vara acestui an. “Poate că acestea nu rezolvă problema transportului public în totalitate, dar şi Compania de Transport Public va face un pas similar. Îşi poate permite să ceară credite pentru modernizarea parcului auto, mai ales că a început să fie căutată de bănci”, a declarat Mihai Chirica, edilul municipiului Iaşi.
Pentru contractarea împrumutului, BERD a acordat o serie de facilităţi, precum diminuarea marjei dobânzii de la 1,5% la 1,3% pe an peste ROBOR 3M şi reducerea comisionului de acordare de la 1,0% la 0,5%. Potrivit autorităţilor locale, la data de 30 septembrie 2016, gradul de îndatorare a municipiului Iaşi era de 12,07% iar pe perioada de contractare a finanţării nivelul îndatorării nu va depăşi limita de 30%.
Licitaşia a fost deja organizată, municipalitatea Iaşi a anunţând, la finalul lunii mai 2017, că analizează cele trei oferte primate din partea unor puternice firme specializate: Anadolu Isuzu (Turcia), Carsan (Turcia) şi Solaris Bus (Polonia).
„După o consultare împreună cu cei care ne asigură asistenţa tehnică din partea BERD, vom da răspunsul cât mai repede. Lucrul cel mai important este că, potrivit prognozei noastre, vom putea achiziţiona peste 80 de unităţi de transport, la un preţ rezonabil, cu toate dotările necesare. Noi am propus ca două treimi din volumul mijloacelor de transport ce vor fi cumpărate să ajungă la Iaşi până la sfârşitul anului, iar cealaltă treime într-un al doilea lot”, a explicat primarul Mihai Chirica. Edilul a mai anunţat că va fi supus dezbaterii Consiliului Local un proiect de hotărâre privind casarea bunurilor gestionate de Compania de Transport Public care nu mai sunt utilizabile fie din cauza uzurii morale, fie celei materiale.
Autobuzele care vor fi achiziţionate prin intermediul creditului BERD trebuie să îndeplinească o serie de condiţii tehnice, printre care să aibă o lungime de 12 metri şi o lăţime de 2,5 metri, câte trei uşi cu două pliuri duble, capacitatea de a transporta minim 90 de pasageri şi de a deţine minim 25 de scaune. Mijloacele de transport în comun vor avea podeaua joasă, acces pentru persoane cu dizabilităţi şi spaţiu rezervat pentru scaun. De asemenea, vor avea aer condiţionat în salonul de pasageri şi în cabina conducătorului auto.
Concomitent cu achiziţia celor 80 de autobuze, primăria va utilize fondurile şi pentru:
- Înfiinţarea unei noi autorităţi de reglementare pentru transportul metropolitan, cu capacitatea adecvată de a contracta şi/sau gestiona serviciile de transport urban în zona metropolitană;
- Comercializarea serviciilor de transport public şi introducerea unui nou Contract de Servicii Publice (CSP) între municipiu şi operatorul de transport public, în conformitate cu cerinţele UE;
- Participarea municipiului şi a operatorului de transport public într-un program de benchmarking pentru operatorii de transport din România.
Constanţa : Planuri amânate
Un împrumut de 100 milioane de lei a fost acordat şi către municipiul Constanţa, finanţarea fiind destinată achiziţionării a unui număr de aproximativ 120 de autobuze noi, în conformitate cu standardul EURO 6. Proiectul, al cărui cost total ajunge la 135 milioane de lei, are ca scop îmbunătăţirea mobilităţii populaţiei din regiune şi reducerea poluării, în conformitate cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), cu accent pe modernizarea sistemului de transport public. Pentru acordarea creditului, instituţia financiară a ţinut cont şi de faptul că municipiul Constanţa este unul dintre cele mai populate oraşe din România, cu aproximativ 425.000 de locuitori, fiind un important centru comercial şi turistic şi găzduind cel mai mare port situat la Marea Neagră.
În principiul, planul Primăriei era simplu: în ianuarie 2017 urma să fie lansată invitaţia la licitaţie, în mai ar fi trebuit să aibă loc atribuirea contractului, iar în decembrie 2017 acesta ar trebui să fie deja finalizat. Ca atare, noile autobuze ar fi putut să circule pe străzile Constanţei la începutul anului viitor. Dar socoteala nu a ieşit, iar banii nu au fost încă folosiţi.
Cluj: Contractul a fost anulat
Pentru reînnoirea parcului auto al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca (CTP), BERD a aprobat în iunie 2016 o finanţare de 20 de milioane de euro, pentru achiziţionarea a 50 de autobuze noi EURO 6 şi 7 tramvaie, în conformitate cu standardele UE. Proiectul avea ca scop îmbunătăţirea mobilităţii populaţiei din regiune, reducerea poluării şi decongestionarea traficului, în conformitate cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, cu accent pe modernizarea sistemului de transport public. Costul total era estimat la 24,8 milioane euro.
În plus, banca oferea asistenţă tehnică şi după aprobarea finanţării,
Singura condiţie impusă de BERD prevedea ca CTP să aibă contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru a asigura transportul public în zona metropolitană şi după 2020.
Dar, în decembrie 2016, după cîteva audituri ale băncii şi negocieri îndelungate, contractul nu a mai fost semnat. „Condiţiile oferite de cei de la BERD nu ne-au convenit. Ne-au făcut o ofertă, nu ne-a plăcut şi am refuzat-o, apoi încă una, revizuită, dar nici aceea nu ne-a plăcut. Aşa am decis să ne îndreptăm către o bancă comercială, care ne-a oferit condiţii mai bune”, a explicat, Liviu Neag, directorul CTP.
Şi Braşovul va intra în „clubul” SMART
La finalul lunii mai 2017, reprezentanţii Consiliului Local Braşov au anunţat că începe demersurile de contractare a unui împrumut de către Regia Autonomă de Transport Braşov de la BERD în sumă de maxim 116.610.000 lei (aproximativ 26 de milioane de euro) în vederea achiziţionării a 85-100 de autobuze noi destinate transportului public local de călători. În acest sens, aleşii locali vor stabili o comisie de negociere, alcătuită din trei reprezentanţi ai Consiliului Local, doi ai Primăriei şi patru ai regiei de transport.
(Articol publicat în revista Flote Auto, iunie 2017)