În cadrul Next Generation Mobility Day din Shanghai, ZF a prezentat pentru prima dată un nou sistem de frânare complet electromagnetic. Forța de frânare este generată, la fiecare roată, de un motor electric, adică fără sistem hidraulic și lichid de frână. Sistemul de frânare a fost conceput la centrele de dezvoltare ZF din China, SUA și Germania pentru piața globală.
„Sistemul nostru de frânare complet electric este un adaos semnificativ la portofoliul de sisteme de șasiu în rețea”, a declarat Dr. Holger Klein, CEO al ZF Group. „Cu astfel de sisteme by-wire, deschidem ușa către o nouă eră a controlului vehiculelor”. Klein a adăugat că acest lucru este valabil mai ales în cazul vehiculelor definitive prin software și conduse electric, unde acest tip de sistem de frânare are și mai multe avantaje și deschide o nouă libertate în proiectare și dezvoltare.
Într-un așa-numit sistem de frânare „uscat”, lichidul de frână nu mai este necesar. Presiunea de frânare nu mai este, așadar, generată de presiunea fluidelor din sistemul hidraulic, ci de motoarele electrice. Semnalele de frânare de la pedală la motorul electric sunt transmise, de asemenea, exclusiv electric, motiv pentru care se folosește termenul „dry brake-by-wire”.
În comparație cu sistemele de frânare convenționale, noul sistem brake by-wire, cum ar fi Integrated Brake Control (IBC), permite distanțe de frânare mai scurte, o mai bună recuperare a energiei de frânare și costuri mai mici de întreținere.
În timpul frânării automate de urgență, distanța de frânare la o viteză de 100 km/h poate fi cu până la nouă metri mai mică decât în cazul sistemelor de frânare convenționale. În plus, mașinile electrice pot atinge cu până la 17% mai multă autonomie prin recuperarea chiar mai bună a energiei de frânare.
În mod special, cu sistemele dry brake by-wire, cuplurile de rezistență reziduale care apar la sistemele de frânare convenționale, datorită contactului minim între plăcuțele de frână și discurile de frână, pot fi reduse la aproape zero. Acest lucru care ca rezultat și mai puține emisii de particule ca urmare a uzurii frânei. Această rezistență mai scăzută în timpul conducerii economisește, de asemenea, energie și poate crește autonomia într-un vechicul electric.
Renunțarea la un sistem hidraulic înseamnă costuri semnificativ mai mici de logistică și asamblare chiar și la producția de vehicule, deoarece sistemul constă din mai puține piese. Utilizatorul are beneficii pe toată durata de viață a vehiculului, deoarece lichidul de frână nu mai trebuie schimbat, reducând cantitatea de servicii necesare în atelier.
Chiar dacă nu mai există o legătură mecanică între pedala de frână și dispozitivele de acționare a acesteia, senzația de frânare este aceeași cu cea a uneia hidraulice. Siguranța transmisiei și a prelucrării datelor, precum și a alimentării cu energie a motoarelor electrice este asigurată prin duplicarea tuturor conexiunilor și sistemelor, așa cum se întâmplă și în sistemele by-wire din aviație.
Cu peste 50 de ani de experiență în dezvoltarea și producția de sisteme de frânare și cu peste 3 miliarde de componente de frânare fabricate, ZF este unul dintre cei mai mari furnizori la nivel mondial.
Producătorii de vehicule își pot combina sistemul de frânare optim, de la sistemul clasic de frânare complet hidraulic la noul sistem de frânare exclusiv electric, în funcție de cerințele lor. Sunt posibile și forme hibride cu, de exemplu, un sistem hidraulic în față și un sistem electric pe puntea din spate. În plus, ZF oferă toate componentele unui sistem de frânare dintr-o singură sursă, de la frâne pentru roți la frâne de parcare și de la hardwre la software.
ZF are unul dintre cele mai cuprinzătoare portofolii de sisteme de direcție, frâne sau amortizare controlate complet electronic pentru vehicule definite de software. „Sistemele de șasiu în rețea pentru dinamica longitudinală, laterală și verticală pot îmbunătăți dinamica de conducere, iar ZF este poziționat unic pe piață cu gama sa de dispozitive de acționare și funcții pentru combinarea tuturor celor trei dimensiuni ale dinamicii vehiculului”, a spus Klein. Sistemele by-wire controlate electronic și conectate în rețea oferă un control mai bun al vehiculului, distanțe de frânare mai scurte, mai multă flexibilitate la direcție, o stabilitate mai mare la viteze mari și o autonomie și eficiență mai mari.
CITEȘTE ȘI:
Firestone lansează Roadhawk 2 ENLITEN
Comentați?