Benzina şi motorina s-au ieftinit cu 32 de bani pe litru

Ca urmare a eliminării supraaccizei aplicate carburanţilor, de la 1 ianuarie, benzina şi motorina s-au ieftinit cu 32 de bani pe litru.
Germania de Est

De exemplu, în Bucureşti, benzina standard în staţia Petrom Drumul Taberei costă 5,24 lei pe litru, în staţia Lukoil Lujerului – 5,24 lei pe litru, MOL Lujerului – 5,27 lei pe litru, iar la Rompetrol Ghencea – 5,3 lei pe litru.

Totodată, motorina costă 5,5 lei pe litru la Petrom Drumul Taberei, 5,5 lei pe litru la Lukoil Lujerului, 5,4 lei pe litru la MOL Lujerului şi 5,51 lei pe litru la Rompetrol Ghencea.

La începutul lunii decembrie, Parlamentul a aprobat eliminarea supraaccizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2020, ceea ce ar fi trebuit să ducă la o ieftinire de 45 de bani.

Însă acciza micşorată în Parlament era mai mică decât pragul minim impus de Comisia Europeană, astfel că Ministerul de Finanţe a publicat, pe 31 decembrie, valori mai mari pentru accizele aplicate în anul 2020. În plus, acciza a fost indexată cu inflaţia.

Accizele au fost majorate cu 117 lei/1.000 litri pentru benzină şi cu 107 lei/1.000 de litri pentru motorină. Astfel, accizele au crescut de la 1.656 lei/l la 1.773 lei/l în cazul benzinei şi de la 1.518 lei/l la 1.625 lei/l în cazul motorinei.

„Pentru ca lumea să nu înceapă anul cu ştiri contradictorii. După ce legea care elimină supraacciza a fost promulgată, MFP a recalculat nivelul accizei care să ţină cont de legea promulgată şi de articolele 342 şi 442 din codul fiscal. Cele două articole actualizează acciza în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum publicat de INS. Am avut dreptate din nou (PSD iar a minţit). Eliminarea supraccizei a redus preţul la pompă”, a scris ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, miercuri, pe Facebook.

 

CITEŞTE ŞI:

35 de vehicule în leasing operaţional pentru Autoritatea Electorală

Facilităţi fiscale pentru companiile care susţin învăţământul profesional-dual

Hărţi interactive cu situaţia drumurilor şi autostrăzilor, pe site-ul CNAIR

 

Adaugati comentariu