Volumul afacerilor în comerţul auto-moto a crescut, ca serie brută, cu 8,7% în primele două luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, un avans generat în special de activităţile aferente vânzărilor, întreţinerii şi reparaţiei motocicletelor, unde afacerile au urcat cu 24,3%.
Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS)., în intervalul 1 ianuarie – 28 februarie 2018, creşteri au mai fost înregistrate în comerţul cu autovehicule (+15,2%) şi în activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+3,5%). Pe de altă parte, întreţinerea şi repararea autovehiculelor a scăzut cu 4,1%, faţă de primele două luni din anul precedent.
În perioada analizată, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 8,9%.
Potrivit INS, la nivel comparativ februarie 2018 – februarie 2017, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, s-au majorat cu 4,7% ca serie brută, datorită creşterilor din comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+34,7%) şi comerţul cu autovehicule (+11,2%). Scăderi au înregistrat activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-7,1%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-1,8%).
Totodată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule, ca serie ajustată, a crescut cu 4,9% în a doua lună a anului comparativ cu acelaşi interval din 2017.
Datele oficiale arată, de asemenea, că, în februarie 2018 faţă de luna precedentă, cifra de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a înregistrat un salt de 5,7%, ca serie brută, dar s-a diminuat cu 1,9%, ca serie ajustată.
În 2017, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut cu 11,1% faţă de 2016, ritm încetinit faţă de cel din anul anterior, în timp ce serviciile prestate populaţiei au avansat cu 15,5%.
Comentați?