ASSAI: Tarifele de referință în service-uri vor deveni tarifele maxime plătite de asigurători

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) atenționează că tarifele de referință în service-urile auto, a căror introducere a fost propusă de ASF, vor deveni tarifele maxime pe care societățile de asigurare le vor plăti unităților reparatoare.



tarifele de referință

“Domnul Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, a anunțat că va fi introdus tariful de referință pentru ora de manoperă la reparațiile auto. În acest context, întrebările firești sunt: De ce este necesară această reglementare? Este nevoie de o plafonare a tarifului aferent orei de manoperă? În prezent, fiecare service stabilește tarifele pe care le practică, piața fiind liberă, concurențială și fără a fi nevoie de reglementarea tarifelor percepute”, arată ASSAI.

Potrivit președintelui asociației, Dan Barbu, stabirea tarifelor de referință pentru service-uri va duce la plafonarea tarifului orelor de manoperă. ”Mai exact, după ce va fi publicat un tarif de referință pentru orele de manoperă acesta va deveni tariful maxim pe care societățile de asigurare îl vor plăti unităților reparatoare. În consecință, service-urile care percep tarife mai mici fără a oferi reparații de calitate vor fi în câștig, iar cele care pun accent pe calitate vor fi obligate să facă reparații mai ieftine pentru a putea rezista pe piață?”, atenționează acesta

Un alt efect al introducerii unui tarife de referință pentru ora de manoperă la reparațiile auto va fi creșterea numărului de procese pe rolul instanțelor de judecată. În prezent, procesele în care sunt implicate societățile de asigurare reprezintă 5% din totalul dosarelor procesuale, potrivit ASSAI.

„Într-o perioadă în care service-urile se confruntă cu foarte multe probleme – criza sanitară, lipsa forței de muncă, prețurile majorate la utilități, domnul Roșu dorește să le facă un cadou important societăților de asigurări. Daca este să facem o retrospectivă a ultimelor 12 luni, perioadă în care au circulat pe drumuri cu 75% mai puțin autovehicule, însă pentru toate acestea au fost plătite polițele RCA, an în care societățile de asigurări au încasat mai mulți bani pentru că au mărit prețurile asigurărilor auto chiar dacă daunele au scăzut considerabil. Însă, chiar în acest context vicepresedintele ASF, nostalgic al vremurilor comuniste, propune uniformizarea tarifelor de reparații”, subliniază oficialul ASSAI.

Suplimentar, ASSAI atenționează că în fapt valoarea de decontare a orelor de manoperă efectuate pentru realizarea reparațiilor acoperite de asigurările auto este plafonată și în prezent de către societățile de asigurare cu cote de piață importante pe segementul polițelor RCA.

„Acum, domnul Roșu dorește să legifereze practicile neconcurențiale propuse de societatile de asigurări, practici care au dus la un număr impresionant de procese și care afectează buna funcționare a pieței reparațiilor auto. Mai mult, dorește să scoată ”castanele din foc” cu mâna Registrului Auto Român, instituția care acordă omologările pentru vehiculele rutiere și acordă autoritzații de funcționare unităților reparatoare să adune prețurile percepute de service-uri pentru a calcula tariful de referință”, adaugă Dan Barbu.

ASSAI atenționează că în acest an au fost liberalizate prețurile gazelor și energiei electrice, produse cu impact mare pe plan social, ceea ce demonstrează că prețurile trebuie să fie lasate la decizia piețelor, nu reglementate de un supraveghetor.

 

CITEȘTE ȘI:

În Franța, măștile de unică folosință sunt reciclate pentru industria auto

Ce alegem, leasing financiar sau leasing operaţional?

Noile restricții se aplică începând de duminică. Cum arată declaraţia pe proprie răspundere

 

 

Adaugati comentariu