Asociația Societăților de Leasing Operațional (ASLO) aniversează 10 ani de activitate

ASLO

Înfiinţată pe 17 noiembrie 2010 ca o asociaţie profesională, neguvernamentală, non-profit şi apolitică, ASLO are ca principal scop reprezentarea intereselor industriei de leasing operațional în comunitatea de afaceri prin promovarea conceptului de leasing operațional, a celor mai bune practici și standarde profesionale, precum și educarea și dezvoltarea comunității de afaceri în domeniul leasingului operațional și crearea unei interfețe oneste între comunitatea de leasing și terțe părți.

Membrii cu drepturi depline ai ASLO reunesc principalele companii de leasing operaţional de pe piaţa românească: ALD Automotive, Arval Service Lease România, Autonom Services, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, Business Lease Romania, LeasePlan România, New Kopel Romania, Premium Leasing, RCI Finanţare România, Unicredit Leasing Fleet Management.

Membrii asociați sunt: Autovista Romania, Dekra Certification, Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare şi SGS România.

Acțiunile în care ASLO s-a implicat sau pe care chiar le-a inițiat:

  • a creat și menținut canale de comunicare cu partenerii de afaceri și autoritățile (cea mai importantă fiind Ministerul Finanţelor Publice), urmărind și analizând reglementările care vizează domeniul auto și fiscal;
  • 2013 – a obținut exceptarea companiilor de leasing operațional de la limitarea deductibilității costurilor cu amortizarea la 1.500 RON pe lună;
  • 2015 – a susţinut Ministerul Finanţelor Publice în demersul de a acţiona împotriva evaziunii fiscale practicate de anumiţi comercianţi de vehicule rulate;
  • 2016 – a sprijinit iniţiativa parlamentară prin care se propunea incriminarea distinctă a înşelăciunii privind date sau caracteristici tehnice ale autovehiculelor, oferind, prin membrii săi, suport pentru crearea şi implementarea mecanismelor necesare aplicării reglementărilor în mod corect și eficient.
  • 2017-2021 – a susținut și documentat activitatea ASLO în fața Consiliului Concurenței, ceea ce a dus la încheierea procesului prin procedura angajamentelor, fără amendă.
  • 2022 – pregătește un demers pe lângă Autoritatea Fondului de Mediu în vederea extinderii accesului la eco-tichete

”Asociația intenționează să elaboreze o propunere legislativă pentru a permite accesul direct al clienților de leasing operațional la eco-tichete, întrucât astăzi aceastea sunt disponibile doar pe firma de leasing și nu pe utilizator”, a explicat Bogdan Apahidean, preşedintele ASLO. „Dacă acest demers ar avea succes și tichetele ar fi oferite per utilizator și nu per firma de leasing, parcul auto green din România ar avea șanse suplimentare de extindere.”

Consiliul Concurenței a închis în 2021, pe baza angajamentelor oferite de membri, investigația începută în noiembrie 2017. Investigația a avut ca obiect posibila încălcare a art. 5, alin. (1) din Legea Concurenței privind practicile anticoncurențiale și a vizat schimbul de informații realizat prin presă și intermediul asociației.

Astfel, Asociaţia Societăţilor de Leasing Operațional (ASLO) și 14 companii s-au angajat să adopte un set de măsuri de conformare cu legislația din domeniul concurenței, care să asigure, în același timp, confidențialitatea colectării, prelucrării și distribuirii de informații privind activitatea de leasing operațional.

Aceste angajamente au fost asumate de cele 14 companii și ASLO pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială din cadrul investigației derulate de Consiliul Concurenței privind o posibilă coordonarea a politicilor comerciale, prin fixarea preţului şi/sau împărţirea pieței, realizată printr-un schimb de informații referitoare la volumele realizate pe piață de fiecare societate de leasing operațional.

“S-a confirmat faptul că ASLO a acționat pe tot parcursul activității sale cu diligență în sensul respectării legii concurenței și în conformitate cu prevederile statutare. Ne bucurăm că eforturile noastre au dus la finalizarea investigației fără amendă” a mai declarat Bogdan Apahidean, președintele ASLO.

 

CITEȘTE ȘI:

Un pas înainte pe Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila

Guvernul va lansa ”Programul de casare a autovehiculelor uzate”

 

 

Adaugati comentariu