Asigurarea auto pe km parcurs: cum funcționează

Tesla urmează să pună la dispoziția posesorilor din Marea Britanie un tip de asigurare pay-by-mile, adică, pe românește, ”asigurarea auto pe km parcurs”. Iată cum funcționează! Ar putea fi implementat și în România?
cutiile negre

De ce să plătești o asigurare RCA mare, dacă nu ai făcut vreodată accident? Este o întrebare pe care, probabil, ți-o adresezi măcar o dată pe an, când achiți polița de asigurare RCA. Actualmente, prețurile de referință ale asigurărilor obligatorii se înscriu în intervalul 691-2.870 lei pe an pentru persoanele fizice și 905-1.395 lei pe an pentru firme.

Totuși, ce te faci dacă ai sub 30 de ani, conduci prudent, n-ai făcut niciodată un accident, și totuși ești încadrat într-o clasă de asigurați cu risc ridicat de accidente? Rezolvarea este asigurarea ”pay by mile”, sau asigurarea auto pe km parcurs.

Dacă în România se ține cont doar criterii statice, precum vârsta proprietarului, localitatea de domiciliu, capacitatea cilindrică a motorului, etc, asigurarea pe km parcurs ia în calcul și factori dinamici, precum distanța parcursă, perioada din zi în care s-a mers cu mașina, tipul de rută ales (oraș, drum național, autostradă) și comportamentul șoferului (bruscarea comenzilor, depășirea limitelor de viteză, etc).

Asigurarea auto pe km parcurs
sursa: Miles Insurance

O astfel de asigurare se tot vehiculează în România de vreo doi ani și poartă numele de ”asigurare telematică”. În esență, un mic dispozitiv se conectează la mufa OBD a mașinii și apoi comunică cu smartphone-ul, transmițându-i toate datele legate de parcursul mașinii. Apoi, te conectezi la serverul societății de asigurări și plătești cât ai consumat. Ca la curent, ca la apă, ca la gaze.

Propunere ASF pentru suspendarea RCA la transportatori pe perioada autoizolării

Pune toate informațiile de mai sus în contextul actual, în care ai avut mașina trasă pe dreapta o lună. Asigurarea RCA ”s-a consumat” degeaba! Pare utopic? Nu e deloc! Cel mai recent exemplu este cel al proprietarilor de Tesla din Marea Britanie, care plătesc bani grei pentru asigurarea obligatorie. Tesla le-a sărit în ajutor și a semnat un acord cu o companie de asigurări numită By Miles. Ce-i drept, acest acord ține cont doar de distanța parcursă, nu și de alți factori și poate aduce scăderi importante ale asigurării.

Tesla Cybertruck se va încărca de la soare!

De exemplu, un proprietar de Tesla care conduce 6.500 km anual (față de 11.000 km – media distanțelor anuale parcurse de șoferii de Tesla din Regatul Unit), va plăti echivalentul a 773 euro (sau 3.740 lei), față de tariful standard de 1.420 euro (6.870 lei). Adică aproape 55% din prețul întreg.

În România, studiile indică potențiale reduceri cu până la 30%. Una peste alta, așteptați-vă ca în viitorul apropiat să înceapă să apară și la noi astfel de asigurări, care au doar avantaje: pot reduce masiv numărul de accidente și pot scădea și gradul de poluare a aerului, convingând șoferii să nu abuzeze de mașină.

via floteauto, indiseEVs

Adaugati comentariu