Advertisement

coplată
Home Miscellanea Financiar Analiză Erste: Leul se depreciază, iar creşterea economică încetineşte

Analiză Erste: Leul se depreciază, iar creşterea economică încetineşte

Leul se va deprecia şi în următorii ani, cu 2-3% pe an în termeni nominali, în perioada 2020-2021, pe fondul unui deficit de cont curent ridicat, arată analiştii grupului Erste.

Banca Naţională a stabilit vineri, 6 decembrie, un curs de 4,7785 lei/euro, în creştere cu 0,21 bani peste cotaţia din ziua precedentă. Cursul leu/dolar a atins un nivel de 4,3067, cu 0,02 bani peste cel anunţat joi, 5 decembrie.

Maximul istoric atins de euro faţă leu a fost atins pe 21 noiembrie 2019, când 1 euro a fost cotat la 4,7808 leu. Maximul istoric atins de dolar raportat la leu, din 2005 până în prezent, a fost atins pe 1 octombrie 2019: 1 dolar fiind cotat la 4,3605 lei. Cursul mediu BNR în luna noiembrie pentru euro a fost de 4,7683 lei.

Conform analizei realizată de grupul austriac Erste, banca centrală va continua să intervină pe piaţă pentru a împiedica orice volatilitate extremă a cursului de schimb euro/leu, dar nu se va opune tendinţei de pe piaţă.

În document se mai arată că anul viitor sunt şanse reduse ca politica fiscală să rămână la fel de relaxată ca în anii precedenţi, exceptând potenţiala implementare a Legii pensiilor. O majorare cu 40% a pensiilor în septembrie 2020 va constrânge marja de manevră a Guvernului în implementarea investiţiilor sau a altor măsuri de relaxare înaintea alegerilor”, se arată în raport.

Analiştii estimează o încetinire a PIB-ului în 2020 la 3,5%, de la 4% în 2019. Potrivit acestora, creşterea va fi mai redusă dacă Guvernul adoptă măsurile decisive de consolidare fiscală solicitate de Comisia Europeană. În acest context, ei mai arată că încrederea investitorilor s-a deteriorat la finalul acestui an.

În 2019, BNR a menţinut nemodificată rata dobânzii la 2,5%.

„Credem că banca centrală va echilibra riscurile interne şi externe, iar rata dobânzii va rămâne şi în 2020 la 2,5%. Relaxarea politicii monetare de către BCE şi alte bănci centrale importante, cuplată cu presiunile inflaţioniste interne, justifică această strategie de politică monetară”, apreciază autorii raportului.

Politica fiscală expansionistă este, deocamdată, un alt factor important care previne o reducere a ratei dobânzii. De asemenea, o majorare este puţin probabilă, previzionează analiştii Erste.

Aceştia se aşteaptă ca Ministerul de Finanţe să utilizeze luna aceasta buffer-ul pentru a acoperi necesitatea de finanţare pentru 2019, derivat dintr-o ţintă considerabil mai ridicată pentru deficitul bugetar.

De asemenea, rata inflaţiei ar urma să fie aproape de limita superioară a ţintei BNR (3,5%).

 

CITEŞTE ŞI:

Lucrările de reparaţii la Podul Constanţa sunt realizate noaptea

Consiliul Concurenţei va urmări ieftinirea carburanţilor după eliminarea supraccizei

CNAIR cere fonduri europene pentru Drumul Expres Brăila-Tulcea

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...