Consiliul Concurenţei va urmări ieftinirea carburanţilor

Consiliul Concurenţei va monitoriza comportamentul companiilor petroliere şi ieftinirea carburanţilor începând cu momentul eliminării supraaccizei.
ieftinirea carburanţilor

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă, anticipează că vor avea loc ieftiniri, pentru că „istoria nu ne face să fim alarmişti”.

„Vom monitoriza piaţa pentru a vedea comportamentul actorilor economici începând cu momentul în care se reduce acciza. Din istoricul pe care îl avem analizând acest sector a reieşit că modificările s-au transmis până acum în preţ. Adică atunci când acciza a fost majorată, la fel s-a întâmplat cu preţul la pompă, iar, când acciza a fost redusă, produsele petroliere s-au ieftinit corespunzător. Deci istoria nu ne face să fim alarmişti”, a arătat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, companiile petroliere riscă amenzi usturătoare dacă nu ieftinesc carburanţii la pompă, odată cu reducerea accizei.

Anterior, şi premierul Ludovic Orban declarase că se aşteaptă la ieftinirea carburanţilor.

”Orice creştere prea mare a preţului la combustibil afectează negativ economia: creşte costurile cu transporturile şi afectează transportatorii. Sunt destui transportatori care compară preţurile la nivel european şi renunţă să alimenteze din România. De asemenea, o acciză prea mare crează inflaţie şi duce la creşterea preţului la toate produsele care implică transport. Şi aşa inflaţia este foarte mare. Cred că reducerea accizei reprezintă un stimulent bun pentru economie şi va aduce efecte pe reducerea inflaţiei”, a explicat premierul.

Parlamentul a aprobat, miercuri, eliminarea supraaccizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2020.

 

CITEŞTE ŞI:

CNAIR cere fonduri europene pentru Drumul Expres Brăila-Tulcea

Şoferii germani, nemulţumiţi de cheile auto convenţionale. Ce le pregăteşte Bosch

Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar pe trotuar, pe masa deputaţilor

 

Adaugati comentariu