Amenzile majorate pentru încălcarea ordonanţelor militare sunt neconstituţionale

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă prin care au fost majorate amenzile aplicate pentru încălcarea ordonanţelor militare. Cu alte cuvinte, acestea trebuie să revină la valorile anterioare.
amenzile

Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului, care susţine că ordonanţa de urgenţă nu este clară şi previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

„Decizia CCR nu anulează automat amenzile date. Ele trebuie contestate în instanţă de către cei care au fost amendaţi”, a explicat Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, citat de Digi 24.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1) – f) şi art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, şi la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său, a anunţat joi instituţia într-un comunicat de presă.

„Din analiza întregului act normativ, astfel cum a fost modificat şi completat prin Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2020, remarcăm faptul că Guvernul nu a prevăzut vreo faptă contravenţională care să poată fi sancţionată, ci s-a limitat să reglementeze (…) că nerespectarea prevederilor art.9 constituie contravenţie (…) Este de remarcat că, prin formularea generică utilizată la art. 9 (a cărui nerespectare atrage răspunderea contravenţională) fapta nu este configurată prin lege (…). Or, în ipoteza contravenţiilor, legiuitorul trebuie să indice în mod clar şi neechivoc obiectul material al acestora în chiar cuprinsul normei legale (…)”, se arată în sesizarea formulată de Avocatul Poporului.

 

CITEŞTE ŞI:

Top: cele mai periculoase drumuri din lume

Economia României se va contracta cu 6% în 2020. Estimările Comisiei Europene

Unele magazine din mall-uri se deschid după 15 mai. Care sunt acestea

 

Adaugati comentariu