Economia României va înregistra în 2020 o contracţie cu 6%, urmată de o creştere a PIB de 4,2% în 2021, arată previziunile de primăvara ale Comisiei Europene. Inflaţia va atinge nivelul de 2,5% în cursul acestui an şi de 3,1% în 2021, în timp ce rata şomajului va ajunge la 6,5% în 2020 şi la 5,4% în 2021.
Potrivit previziunilor Comisiei Europene, economia zonei euro va înregistra o contracţie-record de 7¾ % în 2020, urmând ca în 2021 să cunoască o creştere de 6¼ %. Se preconizează că economia UE se va contracta cu 7½ % în 2020 şi va creşte cu aproximativ 6 % în 2021.
Previziunile în materie de creştere pentru UE şi zona euro au fost revizuite în sens negativ cu aproximativ nouă puncte procentuale faţă de previziunile economice din toamna anului 2019.
Şocul resimţit de economia UE este simetric prin faptul că pandemia a lovit toate statele membre, însă atât scăderea producţiei în 2020 (de la -4¼ % în Polonia la -9¾ % în Grecia), cât şi capacitatea de redresare în 2021 urmează să varieze considerabil de la o ţară la alta.
Redresarea economică a fiecărui stat membru va depinde nu numai de evoluţia pandemiei în ţara respectivă, ci şi de structura economiei şi de capacitatea de reacţie prin politici des stabilizare.
Având în vedere interdependenţa economiilor din UE, dinamica redresării din fiecare stat membru va afecta în acelaşi timp şi capacitatea de redresare a altor state membre.
„Europa se confruntă cu un şoc economic fără precedent de la Marea Depresiune încoace. Atât amploarea recesiunii, cât şi capacitatea de redresare vor fi inegale, condiţionate de rapiditatea cu care pot fi ridicate măsurile de izolare, de importanţa unor servicii precum turismul în fiecare economie şi de resursele financiare ale fiecărei ţări. Aceste diferenţe constituie o ameninţare pentru piaţa unică şi pentru zona euro, însă ele pot fi atenuate prin acţiuni comune şi decisive la nivel european. Trebuie să facem toate eforturile pentru a înfrunta această provocare”, a precizat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.
O lovitură puternică dată creşterii, urmată de o redresare incompletă
Pandemia de coronavirus a afectat grav cheltuielile de consum, producţia industrială, investiţiile, comerţul, fluxurile de capital şi lanţurile de aprovizionare. Relaxarea progresivă a măsurilor de izolare care se anunţă ar trebui să pregătească terenul pentru redresare. Cu toate acestea, Comisia Europeană nu aşteaptă o recuperare în urma pierderilor suferite anul acesta de economia UE înainte de sfârşitul anului 2021. Investiţiile vor rămâne modeste, iar piaţa forţei de muncă nu se va redresa în totalitate.
Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară şi în toamnă) şi două seturi de previziuni intermediare (în iarnă şi în vară). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale şi trimestriale ale PIB-ului şi ale inflaţiei tuturor statelor membre pentru anul în curs şi pentru anul următor, precum şi date agregate pentru UE şi zona euro.
Următoarele previziuni economice ale Comisiei Europene vor fi previziunile economice intermediare din vara anului 2020, care sunt programate pentru publicare în iulie 2020. Ele se vor referi numai la evoluţia PIB-ului şi la inflaţie. Următoarele previziuni complete vor fi cele din noiembrie 2020.
CITEŞTE ŞI:
Viitorul pick-up FIAT – Peugeot – Opel va fi Ram Dakota?
Unele magazine din mall-uri se deschid după 15 mai. Care sunt acestea
Autovehiculele înmatriculate în alte state, în atenţia Poliţiei
Comentați?