Lille
Home Finanţare Fonduri publice Ajutor de stat pentru plata dobânzilor şi comisioanelor. 800.000 de euro/firmă

Ajutor de stat pentru plata dobânzilor şi comisioanelor. 800.000 de euro/firmă

Firmele mici şi mijlocii, precum şi microîntreprinderile care vor accesa linii de credite şi împrumuturi pentru investiţii cu garanţii de stat vor beneficia de un ajutor de stat pentru plata dobânzilor şi comisioanelor de administrare şi risc pe următorii 1-3 ani în limita a 800.000 de euro pentru fiecare întreprindere, a anunţat Ministerului Finanţelor.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei (161 milioane euro), iar plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde lei, echivalentul în lei a 3,1 miliarde euro. Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 40.000 beneficiari.

Noi beneficiari pentru schema de ajutor de stat

Executivul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19, precum şi pentru modificarea si completarea OUG nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM Invest România

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP), în plus faţă de programul iniţial IMM Invest, Guvernul a decis că vor putea beneficia de garantarea creditelor şi ajutor de stat pentru acoperirea dobânzilor şi comisioanelor de administrare şi risc şi companiile ce activează în domeniul intermedierilor financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare şi activităţi de închiriere şi leasing încadrate în categoria IMM.

Condiţii pentru creditele de investiţii şi de capital de lucru

Durata maximă a finanţărilor este de 6 ani în cazul creditelor pentru investiţii şi de 3 ani în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Creditele/liniile de credit pentru capitalul de lucru pot fi prelungite cu maximum 3 ani.

Valoarea maximp a creditelor/liniilor de credit pentru finanşarea capitalului de lucru este de 5 milioane de lei, iar pentru creditele de investitii, valoarea maxima a finantarii este de 10 milioane de lei. De asemenea, creditele cumulate acordate unei companii se vor încadra în limita totala a 10 milioane de lei.

„Băncile vor analiza solicitarile tinând cont de una dintre cele doua limitari introduse de lege pentru respectarea conditiilor ajutorului de stat. Astfel, creditele se vor încadra în dublul masei salariale anuale a beneficiarului, reprezentata de cheltuielile salariale, precum si contributiile sociale si costul cu personalul care lucreaza în cadrul întreprinderilor, dar care se afla oficial pe statul de plata al unor subcontractanti, pentru 2019 sau pentru ultimul an disponibil. Un alt plafon care poate fi utilizat pentru determinarea valorii creditului reprezinta 25% din cifra de afaceri neta a beneficiarului pe 2019, respectiv venitul brut sau norma de venit în cazul persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente”, arată MFP.

Pe de alta parte, daca beneficiarii depun justificari din care sa rezulte nevoile lor de lichiditati (acestea pot include atât costuri cu capital de lucru, cât si costurile cu investitii), cuantumul împrumutului poate fi majorat pentru a acoperi nevoile de lichiditati de la momentul acordarii pentru urmatoarele 18 luni.

În cazul întreprinderilor create la 1 ianuarie 2019 sau după aceasta dată, cuantumul maxim al împrumutului nu poate depăşi masa salariala anuala estimată pentru primii doi ani de activitate.

Valoarea maximă a fiecărei finanţări va fi de 500.000 lei pentru microîntreprinderi şi de 1 milion de lei pentru întreprinderile mici, iar statul garantează 90% din valoarea acestor credite.

„Firmele care aplică pentru obţinerea granturilor depun un document scris prin care se angajează să nu disponibilizeze personalul existent de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă pâna la 31 decembrie 2020. Întreprinderea poate organiza programul de lucru al salariatilor în funcţie de evoluţia activităţii curente a acesteia”, arata MFP.

Ministerul Finanţelor Publice va acoperi prin granturi 100% din dobânzile, comisioanele de administrare şi risc pentru liniile de credit/capital de lucru, precum şi pentru creditele de investiţii.

Ajutorul nu poate depăşi 120.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului si acvaculturii sau 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăţoara activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole.

Perioada de acoperire prin grant de la buget a dobânzii si comisioanelor de administrare şi risc este de la momentul acordării creditelor/liniilor de credit contractate după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi – pâna la 31 decembrie 2020.

„Grantul pentru dobânzi se aprobă anual printr-un act normativ cu putere de lege pentru anul 2020 şi pentru următorii 2 ani doar în conditiile în care creşterea economica estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză pentru aceasta perioadă se situează sub nivelul creşterii economice din anul 2020. Subvenţionarea dobânzii se realizează în conditiile respectarii prevederilor legislatiei din domeniul ajutorului de stat în vigoare”, explică Minsiterul Finanţelor.

Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada în care se selectează beneficiarii şi se emit scrisori de garantie/acorduri de finanţare este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor ordonanţei de urgenţă aprobate de Guvern şi data de 31 decembrie 2020, iar perioada în care se poate efectua plata grantului este cuprinsa între data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta si data de 31 martie 2021, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii.

Nu sunt eligibile pentru acordarea de garanţii în cadrul programului întreprinderile mici şi mijlocii din sectoarele/domeniile: activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, productie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, activităţi de investigare şi protectţe.

 

CITEŞTE ŞI:

Starea de urgenţă ar putea fi prelungită cu o lună

Cum se derulează suspendarea ratelor la credite

CORONAVIRUS. Scutiri de taxe vamale şi TVA la importurile de echipamente medicale din afara UE

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

microbuze electrice școlare
Fonduri publice

Autoritățile locale au primit fondurile pentru microbuzele electrice şcolare

La Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca,...

programele Rabla
Fonduri publice

A doua sesiune de înscriere pentru persoane fizice, juridice și UAT-uri în programele Rabla

Administrația Fondului pentru Mediu organizează, în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie...

rabla local
Fonduri publice

AFM prelungește înscrierea în cadrul programului Rabla Local

Persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate...

rabla
Fonduri publice

O nouă sesiune de înscriere a producătorilor în cadrul programelor Rabla

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va organiza, în perioada 29 august –...