Află ce modificări sunt propuse pentru viitorul transporturilor rutiere


Timpii de conducere și odihna
Chiar dacă timpii de conducere nu se vor modifica în sensul că șoferii vor conduce tot 7 h 30 min. pe zi, timp de șase zile, pauza de week-end va fi modificată.
Astfel, după Germania și Franța, iată că întreaga Comunitate se raliază ideii ca week-end-urile să nu mai fie petrecute în cabină. Astfel, șoferii vor trebui fie să stea acasă fie să se cazeze în hoteluri și moteluri. Desigur, aparent această măsură este foarte bună pentru șoferii români, mulți dintre ei neavând decontată cazarea la hotel sau motel în cursul week-end-ului. Cât este de bună sau nu, citiți mai departe.
Dar această prerogativă va genera încasări mai mari pentru hotelurile și motelurile de autostradă, fapt ce va contribui la creșterea încasărilor din taxe și impozite locale. Măsura, chiar dacă bună pentru unele administrații, este direcționată clar împotriva transportatorilor estici (în speță români și bulgari). Această normă va crește costurile de cazare și, implicit, va duce la majorarea cheltuielilor pentru transport. Măsura a fost adoptată deoarece transportatorii vestici se văd din ce în ce mai amenințați de costurile reduse oferite de transportatorii estici pentru distribuția bunurilor.
O altă măsură este obligativitatea concediului lunar al șoferilor în țările de origine. Astfel, se impune o programă de trei săptămâni plus una acasă. Chiar dacă unii transportatori români deja oferă astfel de avantaje șoferilor săi, în viitorul apropiat acest fapt va fi obligatoriu pentru toate companiile. Pentru cei din vest, este clar că această măsură nu va genera costuri suplimentare majore, dar pentru cei estici da.
Printre norme se va preciza și posibilitatea detașării angajaților către alte companii străine, dar cu plata unui salariu minim garantat. O măsură aparent bună pentru șoferii români, dar de fapt nu prea. Odată ce vor crește costurile de transport, firmelor românești le va scădea numărul de curse și, implicit, se va ajunge la reduceri de personal din partea șoferilor. Singura parte bună este că, odată implementată această măsură, mulți șoferi români vor fi forțați fie să se întoarcă să lucreze pe intern fie să se angajeze pe salarii mici la companiile străine. Este știut deja că există companii mari din Spania, Olanda sau Germania care plătesc salarii mai mici șoferilor români decât celor vestici.
Dacă pentru primele două axe de modificări legislative s-a pus mai mult accent, pe celelalte două (poluarea și platforma digitală) s-au făcut foarte puține referiri care, dacă nu sunt complet inutile, sunt ridicole.