Tencuiala decorativă: pentru toate gusturile, pentru toate ideile

Este surprinzător că într-o perioadă de mare avânt imobiliar majoritatea caselor seamănă cromatic prea mult între ele sau, și mai grav, că sunt de-a dreptul urâte, în condițiile în care există multe soluții de placare sau vopsire a unei case.

De departe cea mai frumoasă și spectaculoasă abordare în domeniul amenajărilor exterioare o reprezintă piatra naturală. Această tendință de folosire a pietrei naturale în România înregistrează un trend ascendent în ultimii ani. Românii au devenit și ei conștienți de utilitatea și frumusețea pietrei naturale. Fotografiile din articol ilustrează atât tendința, cât și felul în care cele două materiale decorative se armonizează perfect.

Piatraonline_01

Cu toate acestea, placajele cu piatră naturale montate la exterior se pun foarte bine în valoare prin contrast, ceea ce prespune și ziduri tencuite. Combinația piatră naturală – tencuială decorativă este una benefică nu doar estetic, ci și din punct de vedere al costurilor.

Există mai multe tipuri de tencuieli decorative: acrilică (pe bază de rășini sintetice), minerală (ciment alb, var, adaosuri minerale, rășini sintetice), silicatică (rășini acrilice și siliconice, adaos de cuarț si granule de marmură) sau tip ”mozaic”.

Piatraonline_03

Tencuiala acrilică prezintă un aspect striat și se potrivește mai ales la fațadele izolate cu polistiren. Lucrează foarte bine la temperaturi scăzute și este de preferat ca, înainte de aplicare, pe suprafața suport să existe un strat subțire de grund de amorsaj. Acest produs se află printre materialele foarte utilizate în amenajarile exterioare. Gama cromatică a acestui tip de tencuială decorativă are aproape 250 de nuanțe.

Tencuiala mozaicată este destinată în special pentru porțiunilor care sunt expuse intemperiilor și acțiunilor mecanice. Produsul este utilizat mai ales la socluri, terase exterioare, garduri, stâlpi, decorațiuni exterioare (și interioare!). Se poate aplica peste sistemul de izolație termică, dar și pe tencuiala de bază sau pe tencuială termoizolatoare. Cromatica sa înregistrează 16 culori – de granulație fină și 4 culori – de granulație medie.

Piatraonline_04

Tencuiala minerală este întâlnită nu doar la finisarea pereților la exterior, ci și la interior. Se recomandă pentru aplicarea pe izolații termice exterioare. Se poate aplica peste sistemul de izolație termică, peste tencuiala de bază sau pe tencuieli termoizolatoare netezite cu tinci.

În gama de tencuială decorativă de calitate superioară de la piatraonline.ro figurează și cea silicatică, un produs foarte rezistent la apă, la acțiunea razelor UV și la acțiunea microorganismelor. Are un randament foarte ridicat. Se poate aplica peste sistemul de izolație termică, peste tencuiala de bază sau peste tencuieli termoizolatoare. Paletarul produselor (Weber de exemplu) înregistrează peste 200 de culori. Se poate utiliza și în amenajări interioare, ceea ce ajută la uniformizarea cromatică a întregii case.

Piatraonline_02

Am amintit în câteva rânduri rezistența la apă și este cazul să subliniem că această rezistență trebuie avută în vedere nu doar la exterior, ci și la exterior. Iată aici câteva sisteme de hidroizolație oferite de piatraonline.ro.

În consecință, este aproape imposibil ca din varietatea mare de tencuieli decorative prezente pe piață să nu găsim ceva care să se potrivească gustului nostru, atâta doar că gustul trebuie și el educat din când în când.

 

Surse foto: piatraonline.ro

Adaugati comentariu