Afacerile din transporturi
Home Transporturi Afacerile din transporturi, în creștere cu 14,2% în primele 5 luni

Afacerile din transporturi, în creștere cu 14,2% în primele 5 luni

În primele cinci luni din acest an, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor a crescut atât ca serie brută, cu 14,2%, cât şi ca serie ajustată, cu 12,9%, comparativ cu intervalul similar din 2020, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În activităţile de transporturi, cifra de afaceri a crescut cu 14,2% ca serie brută și cu 13,9% ca serie ajustată.

Conform INS, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2021, ca serie brută, s-au consemnat rezultate pozitive în: activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+25,4%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+21,8%), activităţile de transporturi (+14,2%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+13,3%) şi activităţile de comunicaţii (+6,8%).

În acelaşi timp, raportat la intervalul de referinţă, în termeni nominali, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri s-a majorat pe ansamblu cu 12,9%.

Datele INS arată că, în luna mai 2021 comparativ cu luna similară din 2020, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie brută, a crescut cu 29,9%, datorită activităţilor de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+58,4%), altor servicii furnizate în principal întreprinderilor (+28,8%), activităţilor de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+26,1%) şi din activităţile de comunicaţii (+9,5%).

De asemenea, afacerile din acelaşi tip de servicii au consemnat un salt de 30,9%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Potrivit INS, afacerile din transporturi în luna mai, ca serie brută, au urcat cu 39%, iar ca serie ajustată, cu 38,9%, comparativ cu luna mai 2020.

La nivelul acestui an, în luna mai faţă de aprilie, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie brută, a scăzut cu 3,5%.

În activitățile de transporturi, afacerile au scăzut cu 0,6% în luna mai 2021 faţă de luna precedentă.

Pe de altă parte, creşteri au înregistrat activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+0,7%) şi activităţile de comunicaţii (+0,3%), în timp ce activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe au rămas la acelaşi nivel de la an la an.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2021, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, cifra de afaceri din serviciile de piaţă a scăzut pe ansamblu cu 1,4%. În afacerile din transporturi, scăderea a fost de 0,9%.

 

CITEȘTE ȘI:

Spania utilizează și mai multe drone pentru supravegherea traficului. Pe când și în România

Carambol pe Autostrada A2 București – Constanța, în care au fost implicate 35 de autoturisme

Volkswagen Multivan. Un nou capitol

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

navele de croazieră
Transporturi

Navele de croazieră de lux ale Europei emit oxizi de sulf ca 1 miliard de autovehicule. Studiu T&E

Poluarea produsă de navele de croazieră în jurul porturilor a depășit cu...

centru logistic regional
Transporturi

România, un potențial centru logistic regional. Opinie Gebrüder Weiss

Potrivit Gebrüder Weiss, România are potențial de a deveni un centru logistic...

trenul metropolitan
Transporturi

Trenul metropolitan din regiunea București – Ilfov va fi extins spre Scroviștea și Fundulea

Trenul metropolitan, care circulă în prezent doar pe ruta Gara de Nord...

trenuri electrice
Transporturi

România primește peste 52 mil. euro pentru achiziționarea a 37 de trenuri electrice

Peste 52 de milioane euro din Fondul european de dezvoltare regională vor...