Direcția Generală a Traficului (DGT) din Spania a finalizat distribuirea pe întreg teritoriul țării a celor 39 de drone de supraveghere a traficului, cu 28 de unități mai multe decât în 2020. Dronele sunt destinate detectării comportamentelor incorecte la volan și supravegherii traficului în acele secțuni de drum cu risc ridicat de accidente și pe șoselele cu un trafic mai mare de utilizatori vulnerabili, în special bicicliști, motocicliști și pietoni.
Dronele sunt, de asemenea, utilizate pentru a monitoriza și sprijini operațiunile și evenimentele speciale în care este concentrat un număr mare de vehicule, pentru misiunile obișnuite de control, complementare celor desfășurate de elicopterele destinate supravegherii traficului, precum și pentru a sprijini situațiile de urgență care, datorită gravității lor, afectează în mod semnificativ circulația și siguranța utilizatorilor drumurilor.
Infracțiunea inregistrată de drone poate fi sesizată imediat de un agent al Grupului de Trafic al Gărzii Civile sau poate fi procesata ulterior de autoritățile competente.
Cele 39 de drone vor fi distribuite în întreaga Spanie, cu excepția Țării Bascilor și a Cataloniei, care au propriile unități de supraveghere.
Fiecare patrulă de elicopter cu sediul în A Coruña, Zaragoza, Valladolid, Sevilla, Malaga și Valencia va primi câte două drone pentru a efectua misiuni în raza lor de competență. Baza centrală din Madrid va avea 15 drone care vor supraveghea atât șoselele din regiunile Madrid și Castilla la Mancha, cât și drumurile din celelalte provincii, la cerere. La rândul lor, Cantabria, Asturias și Extremadura vor avea câte două drone pe zonă, iar Insulele Baleare și Canare, câte trei.
Dronele vor zbura la o țnăltime de 120 de metri, cu o viteză de maximum 80 km/h și o raza de acțiune de până la 10 km. Au o autonomie de până la 40 de minute, perioadă după care bateria este schimbată și își pot relua zborul.
De la începutul activității de supraveghere a traficului cu drone in 2018, DGT a acumulat 500 de ore de zbor cu aceste sisteme, a monitorizat peste 55.000 de vehicule și a detectat peste 600 de infracțiuni. A devenit unul dintre cele mai eficiente mijloace de detectare a utilizării telefonului mobil la volan (12,5% din totalul infracțiunilor detectate), utilizarea incorectă a centurilor de siguranță și a sistemelor de siguranță pentru copii (15,9%) și depășirea bicicliștilor fără respectarea distanțelor minime de siguranță (4%).
CITEȘTE ȘI:
Carambol pe Autostrada A2 București – Constanța, în care au fost implicate 35 de autoturisme
Volkswagen Multivan. Un nou capitol
COVID-19. Spania, Portugalia, Olanda intră în zona roşie; Grecia, în zona galbenă
Comentați?