Afacerile din comerțul auto-moto, în creştere cu 36,3% în luna mai faţă de aprilie 2020

Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut în luna mai 2020 faţă de luna anterioară, cu 36,3% ca serie brută, însă rezultatul pe primele 5 luni indică o scădere de 19,4% comparativ cu perioada similară din 2019.
afacerile

Datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în mai 2020 comparativ cu luna anterioară, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut cu 36,3% ca serie brută şi cu 26,5% ca serie ajustată, marcând primele semne de revenire de la declanşarea pandemiei.
Pe sectoare de activitate, cel mai bun rezultat a fost înregistrat tot în Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor, unde afacerile au avansat ca serie brută cu 43,2% şi cu 23,6% ca serie ajustată. În acelaşi timp, în Comerţul cu autovehicule, afacerile au urcat cu 30,4% ca serie brută şi cu 13,4% ca serie ajustată. În mai 2020, comparativ cu aprilie 2020, cifra de afaceri a crescut şi pe segmentul Întreţinerea şi repararea autovehiculelor (56,2% serie brută, 34,8% serie ajustată), precum şi în Comerţul cu piese şi accesorii (36,6% serie brută, 30,7% serie ajustată).

Pe de altă parte, in perioada ianuarie-mai 2020, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a scazut atat ca serie bruta, cu 19,4%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 17,1%. In Comertul cu autovehicule afacerile au scazut cu 26,7% ca serie bruta si cu 20,7% ca serie ajustata, in Comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule, cifra de afaceri s-a diminuat cu 15,9% ca serie bruta si cu 10,4% ca serie ajustata, iar în sectorul Întreţinerea şi repararea autovehiculelor, cu 2,1% ca serie brută şi 1% ca serie ajustată.
În acelaşi timp, volumul cifrei de afaceri a crescut in Comertul cu motociclete cu 60,2% ca serie bruta şi cu 53,4% ca serie ajustata.

Datele INS mai arata ca, faţă de luna similara a anului precedent, in mai 2020, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au scazut drastic cu 34,4% ca serie bruta si cu 32,1% ca serie ajustata.
Pe sectoare de activitate, singura crestere a fost inregistrata in Comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor, unde afacerile au avansat, ca serie bruta, cu 92,4%, iar ca serie ajustata, cu 85,2%. In acelasi timp, scaderi ale afacerilor au fost raportate in Comertul cu autovehicule (46,7% serie bruta, 42,5% serie ajustata), in Comertul cu piese si accesorii (22% serie bruta, 18,2% serie ajustata) si pe segmentul Intretinerea si repararea autovehiculelor (14,2% serie bruta, 16,3% serie ajustata).

Reamintim afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au scazut in primele patru luni, comparativ cu perioada similara a anului trecut, cu 14,7% ca serie bruta, pe fondul diminuarii cu 20% a Comertului cu autovehicule si cu 14,1% a afacerilor din sectorul comercializarii pieselor de schimb.

Cifra de afaceri reprezinta veniturile totale inregistrate de catre o societate in perioada de referinta, provenite atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare derulate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA si veniturile din vanzarea sau transferul de mijloace fixe.

 

CITEȘTE ȘI:

Simulatoare noi pentru antrenamentul conducătorilor auto

Produsul LCV Business Lease răspunde nevoilor reale ale companiilor

A apărut FLOTE AUTO, iunie-iulie 2020

 

Adaugati comentariu