Afacerile din comerţul auto-moto au crescut cu 5% în primele 2 luni

În primele două luni din 2019, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut faţă de perioada similară a anului trecut cu 5%, pe fondul majorării cu 42,9% a cifrei de afaceri din Comerţul, întreţinerea şi repararea motocicletelor.
piata-auto

Datele anunţate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în perioada ianuarie-februarie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a înregistrat o creştere anuală cu 5% ca serie brută şi cu 5,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Majorarea afacerilor, ca serie brută, s-a datorat rezultatelor înregistrate în Comerţul, întreţinerea şi repararea motocicletelor (+42,9%), Comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+11,7%) şi însectorul Întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+5,3%). Cea mai redusă creştere a fost înregistrată în Comerţul cu autovehicule (+1,1).

Potrivit INS, comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent, în februarie 2019, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut ca serie brută cu 4,2%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,3%. Pe sectoare de activitate, cel mai bun rezultat a fost înregistrat în Comerţul, întreţinerea şi repararea motocicletelor (+ 52,9% ca serie brută şi 53,1% ca serie ajustată), urmat de Comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (18,7% ca serie brută şi 15% ca serie ajustată şi de 11,7%) şi de Întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+3,8% ca serie brută şi 4,5% ca serie ajustată). Comerţul cu autovehicule continuă să fie un sector dificil, în condiţii în care cifra de afaceri a scăzut cu 3,1% ca serie brută, însă a urcat cu 9,8% ca serie ajustată.

Pe de altă parte, în luna februarie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete din luna februarie 2019 comparativ cu luna precedentă a crescut ca serie brută cu 6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 1,6%. Pe sectoare de activitate, Comerţul, întreţinerea şi repararea motocicletelor este din nou în top, cu o creştere de 23,8% ca serie brută şi cu una de 17,4% ca serie ajustată. În Comerţul cu piese pentru autovehicule afacreile au urcat cu 10% ca serie brută şi cu 5,9% ca serie ajustată. De data aceasta Comerţul cu autovehicule a avut afaceri în creştere cu 5% ca serie brută, însă au înregistrat o scădere de 3,5% ca serie ajustată. Cele mai slabe rezultate au fost înregistrate în sectorul Întreţinerea şi repararea autovehiculeleor, unde afacerile au urcat cu numai 0,3% ca serie brută, dar au scăzut cu 2,8% ca serie ajustată.

Reamintim ca volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete s-a majorat, în 2018, cu 6,7%, un avans mult mai mic decat cel înregistrat in anul precedent, de 11,1%. Anul trecut, cel mai dinamic segment a fost tot cel al comercializarii motocicletelor, unde afacerile au crescut cu peste 35%.

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către o societate în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activitatile secundare derulate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

 

CITEŞTE ŞI:

Secţiunile 1,4 şi 5 din autostrada Sibiu – Piteşti vor costa 6,5 mld. lei

Clasa V facelift poate fi comandată în România

EZ-FLEX: viitorul logisticii urbane

 

Adaugati comentariu