Afacerile din comerţul cu autovehicule, +10,4% în 2017

Afacerile în comerţul cu autovehicule şi motociclete s-au majorat, în 2017, cu 11,1% faţă de anul precedent, în special ca urmare a rezultatelor înregistrate în comercializarea motocicletelor şi a pieselor aferente, unde s-a înregistrat o creştere de 50,6%.



Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, pe lângă comerţul cu motociclete, un aport important la avansul cifrei de afaceri l-au mai avut şi creşterile înregistrate la întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+22,9%), comerţul cu autovehicule (+10,4%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+7,3%).

Cu toate acestea, ritmul de creştere al afacerilor auto este inferior celui din 2016, când volumul crescuse cu 18% faţă de 2015.

Potrivit INS, în luna decembrie 2017, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, cifra de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a consemnat un salt de 7,1%, datorat creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+42,7%), activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+9,2%), comerţul cu autovehicule (+8,5%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+3,2%). Ca serie ajustată, volumul afacerilor din comerţul auto a înregistrat o creştere, faţă de luna decembrie 2016, cu 10,7%.

Comparativ cu luna anteriorară, în decembrie 2017, cifra de afaceri pentru comerţul auto, a scăzut, ca serie brută, cu 6%. Diminuări ale activităţilor apar la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-17%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-16,8%) şi la activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-6,1 %). Pe de altă parte, comerţul cu autovehicule a crescut, în decembrie 2017 faţă de noiembrie, acelaşi an, cu 0,2%. Ca serie ajustată, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule s-a majorat, faţă de luna noiemrbie 2017, cu 2,4%.

Reamintim ca afacerile cu masini au fost stimulate anul trecut de eliminarea timbrului de mediu pentru masinile second-hand, de la 1 februarie, ceea ce a adus la cresterea masiva a inmatricularilor.

Adaugati comentariu