Creştere PIB de 7% în 2017. Prin îndatorare, nu dezvoltare

România a înregistrat anul trecut o creştere PIB de 7%, faţă de 2016. În pofida boom-ului economic, analiştii spun că avansul s-a făcut prin îndatorare, fără a construi, spre exemplu, vreun nou kilometru de autostradă.crestere-floteauto

Primele estimări publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în ultimul trimestru din 2017, faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 6,9% pe seria brută şi de 7% pe seria ajustată sezonier. Faţă de trimestrul anterior, economia României a crescut în ultimul trimestru din 2017 cu 0,6%, serie ajustată sezonier.

În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008. În 2015, economia românească a avansat cu 3,9%.

Economia a primit mai mulţi stimuli salariali şi fiscali din partea guvernului în ultimii doi ani. Măsurile au stimulat consumul şi creşterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiştii. Astfel, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat anul trecut un deficit de 6,46 miliarde euro, cu 85% mai mare decât nivelul înregistrat în 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale.

„Creşterea economică nu este întotdeauna sinonimă cu dezvoltarea. Economia românească a crescut prin îndatorare, fără a construi niciun nou kilometru de autostradă. Guvernul s-a înşelat crezând că producţia locală va merge pas la pas cu cererea”, a subliniat analistul Cristian Păun, în contextul în care românii au cumpărat în special bunuri importate.

În consecinţă, deficitul comercial a crescut cu o treime în 2017 până la aproape 13 miliarde euro.

România a cunoscut o euforie similară în 2007-2008, înainte de a traversa o gravă recesiune. Urmarea a fost o cură dură de austeritate cu tăieri de salarii de 25% şi un ajutor de urgenţă din partea FMI şi UE.

„Dacă ne uităm la creşterea economică din ultimii 25 de ani vedem o foarte mare volatilitate: perioade de expansiune susţinută urmate de prăbuşiri la fel de spectaculoase”, a conchis Cristian Păun.

 

 

Adaugati comentariu