Advertisement
Înmatriculările de mașini noi în UE
Home Piaţa auto Analize de piață ACEA: Înmatriculările de mașini noi în UE au crescut cu 14,6% în luna octombrie

ACEA: Înmatriculările de mașini noi în UE au crescut cu 14,6% în luna octombrie

În luna octombrie 2023, piața auto s-a extins semnificativ, înmatriculările de mașini noi în UE crescând cu 14,6%, până la 855.484 de unități, a anunțat, marți, Asociația Contructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Potrivit organizației, rezultatul din octombrie marchează astfel a 15-a lună consecutivă de creștere, cu avansuri procentuale notabile de două cifre în trei dintre cele mai mari piețe: Franța (+21,9%), Italia (+20%) și Spania (+18,1%). Cu toate acestea, piața auto germană a raportat o creștere mai modestă de la an la an, de 4,9%.

Înmatriculări de mașini noi în UE

În primele 10 luni, înmatriculările de mașini noi au crescut cu 16,7%, însumând aproape 9 milioane de unități. Toate piețele au crescut în perioada ianuarie – octomrbie 2023, cu excepția Ungariei. În special, cele mai mari patru piețe: Italia (+20,4%), Spania (+18,5%), Franța (+16,5%) și Germania (+13,5%) au contribuit la această tendință pozitivă.

Înmatriculările de mașini noi în UE, după sursa de energie

În luna octombrie 2023, cota de piață a mașinilor electrice pe baterie a crescut la 14,2%, de la 12% în aceeași lună a anului trecut. În primele zece luni, cota de piață a mașinilor electrice pe baterie a ajuns la 14%, depășind-o pentru prima dată pe cea a modelelor diesel. Mașinile electrice hibrid și-au asigurat locul al doilea, cu o cotă de piață de aproape 29%, în timp ce mașinile pe benzină s-au menținut pe prima poziție, deși au scăzut la 33,4% în octombrie.

În octombrie 2023, înmatriculările de mașini electrice pe baterie în UE au crescut semnificativ, cu 36,3%, până la 121.808 unități. Mai multe piețe au contribuit la această expansiune, înregistrând creșteri procentuale de trei cifre, în special Belgia (+147,3%) și Danemarca (+100,7%). După o încetinire din septembrie, Germania – cea mai mare piață pentru mașini electrice cu baterii – a crescut modest în octombrie (+4,3%). Volumul total de vehicule a urcat la 1,2 milioane de unități, marcând un avans de 53,1% față de anul trecut și înregistrând, în primele 10 luni din 2023, o cotă de 14% din piața auto din UE.

Înmatriculări de mașini noi în UE

Înmatriculările noi de mașini hibride au crescut cu 38,6% în luna octombrie, propulsate de creșterea substanțială pe primele trei piețe din regiune: Germania (+57,9%), Franța (+40,1%) și Italia (+28%). Aceasta a contribuit la creșterea de 29,8% în primele 10 luni, totalizând 2,2 milioane de unități vândute și reprezentând peste un sfert din piață.

Vânzările de mașini hibride plug-in au scăzut cu 5% de la an la an, la 72.002 de unități în luna octombrie. În pofida creșterilor notabile din Belgia (+70,2%) și Franța (+34,2%), a fost insuficient pentru a compensa declinul Germaniei (-49%), cea mai mare piață pentru această sursă de energie. Drept urmare, cota de piață a mașinilor hibride plug-in a scăzut de la 10,2% la 8,4% în octombrie.

În luna octombrie 2023, piața mașinilor pe benzină a crescut cu 8,1%, deși ponderea în total a scăzut de la 35,4% la 33,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea semnificativă a vânzărilor pe piețele cheie din UE, inclusiv Italia (+21%), Franța (+17,4%), Spania (+7,7%) și Germania (+7,5%), a contribuit la avansul de luna trecută.

Pe de altă parte, piața dieselurilor și-a continuat declinul în octombrie, scăzând cu 13,2%. Această tendință a fost evidentă pe majoritatea piețelor din UE, inclusiv pe cele mai mari patru: Franța (-29,4%), Spania (-20,2%), Germania (-4,6%) și Italia (-3,7%). Mașinile diesel au acum o cotă de piață de 12%, în scădere față de 15,9% în octombrie 2022.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

AFM deschide o nouă sesiune ”Rabla Plus”, destinată persoanelor fizice

Top 5 mașini second hand care se vând cel mai rapid

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Prețurile
Analize de piață

T&E: Producătorii de automobile au crescut prețurile modelelor ieftine cu mult peste inflație

Prețurile modelelor ieftine vândute de cei mai mari cinci producători de automobile...

Prețul bateriilor
Analize de piață

Prețul bateriilor pentru mașini electrice din China continuă să scadă

China pariază totul pe mașinile electrice, ceea ce a cauzat o supracapacitate...

Înmatriculările noi de vehicule rutiere
Analize de piață

INS: Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 3,8% în trimestrul III

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 3,8%...