Advertisement

California
Home Piaţa auto Vehicule comerciale uşoare VW California CONCEPT. O casă pe roți

VW California CONCEPT. O casă pe roți

Versatilitatea lui California a făcut din acest model cel mai vândut van din clasa sa, iar acum, prin intermediul unui show-car ce prefigurează un model ce urmează să fie lansat în 2024, Volkswagen Commercial Vehicles anunță continuarea acestei povești de succes.

Unii o numesc „dor de ducă”. Alții „dorință de aventură”. Indiferent cum ai numi acest sentiment, dorința de a ajunge în locuri spectaculoase îți este împlinită, de câteva decenii, de modelul California, liderul mondial al segmentului. Iar cele peste 260.000 de unități vândute sunt o mărturie în acest sens. Iar povestea merge acum mai departe. Pentru că la ultima ediție a Caravan Salon de la Düsseldorf, cea mai importantă manifestare de gen, Volkswagen Commercial Vehicles a prezentat în premieră mondială California CONCEPT, un show-car menit să prefigureze California T7, versiunea de producție anunțată pentru 2024.

california

Conceptul California se bazează pe versiunea lungă a modelului Multivan lansat în 2021, ceea ce îl face mai mare decât predecesorul său, California 6.1. Și, evident, le oferă celor care urcă la bord mai mult spațiu și o flexibilitate superioară. Desigur, nu lipsește nici imediat reconoscibilul pop-up roof, împărtășit de toate generațiile – de la prima California lansată în 1988 până la California 6.1. Însă, așa cum ne-am obișnuit deja, dacă detaliile emblematice au caracterizat mereu acest model, fiecare generație a acestei linii de produse a prezentat noi dezvoltări. Iar noul California CONCEPT marchează încă un pas important înainte.

Pentru prima dată, California CONCEPT oferă avantajele tehnologiei plug-in hybrid. Vehiculul concept are o propulsie hibridă la bord: cu autonomia sa electrică, acționează ca o punte către lumea mobilității electrice și este capabil să ofere o conducere fără emisii pentru viața urbană de zi cu zi, oferind, de asemenea, intervale uriașe pentru călătorii lungi. Bateriile litiu-ion de la bordul vehiculului asigură o sursă de alimentare de 12 V aproape complet autonomă. Volkswagen nu a dezvăluit detalii despre propulsorul conceptului, dar spune că versiunea de serie a acestuia va fi disponibilă și cu celelalte motorizări existente în gama lui T7 Multivan.

În trecut, toate modelele California bazate pe seria Transporter aveau o zonă de bucătărie care se întindea până la stâlpul B în partea stângă și o ușă glisantă în partea dreaptă. Aceasta era intrarea principală – atât în ​​utilizarea de zi cu zi, cât și în campare. Scaunele pliabile de camping, masa pliabilă și copertina au fost așadar întotdeauna instalate și pe partea dreaptă a vehiculului.

Acum însă, zonele de zi și bucătărie au suferit o schimbare complete. Mai exact, pentru prima dată, acest California propune o ușă glisantă și pe partea bucătăriei, care, în plus, este situată mai în spate în vehicul – precum în cazul Grand California. Ceea ce înseamnă că partea stângă a vehiculului poate acum să fie deschis când campați, oferind o versatilitate superioară. În plus, deoarece conceptul este echipat cu o copertină cu braț rabatabil în stânga și o velă solară în dreapta, ambele părți ale vehiculului pot fi protejate fie de soare, fie de ploaie. Vela solară poate fi configurată pentru utilizare în câteva momente. Copertina vine și cu o manivelă integrată, care este depozitată în siguranță în carcasa marchizei.

Conceptul cu trei zone

Volkswagen Commercial Vehicles prezintă pentru prima dată un concept cu trei zone, permițând îndeplinirea unor scenario diferite atât în momentul deplasării, cât și în timpul campării.

Zona 1 (exterior)

Cu ușa sa glisantă, partea dreaptă a vehiculului oferă un punct sigur de intrare și ieșire pe trotuarul, la fel ca în California 6.1. Prin urmare, încărcarea și descărcarea vehiculului este, de asemenea, ușoară și sigură. În camping, vela soarelui transformă această zonă într-un cort deschis, sporind senzația de viață în aer liber.

Zona 2 (în interior)

În spatele scaunelor din față, care sunt reglabile pe înălțime și se pot roti la 180 de grade – întregul interior al vehiculului este un habitaclu ideal pentru utilizarea de zi cu zi, oferind flexibilitatea familiară a unui Multivan. Și, spre deosebire de actuala generație California, este echipată cu scaune individuale, care sunt ușoare, detașabile și foarte confortabile. Datorită acestor scaune variabile, plăcile și bicicletele pot fi acum transportate cu ușurință în interiorul vehiculului. Când este folosită ca un camper, zona de relaxare a lui California CONCEPT poate fi rapid transformată într-o zonă plată de relaxare, dar și ca un spațiu cu scaune față în față pentru mese comune sau jocuri. În plus, aceste scaune idividuale oferă și funcții speciale care le permit să se transforme în paturi confortabile.

california

Zona 3 (exterior)

Pentru conducerea zilnică, cea de-a doua ușă glisantă oferă un punct suplimentar de intrare și ieșire și o opțiune suplimentară de încărcare pe drumul de acasă sau la supermarket. În plus, oferă, de asemenea, un avantaj suplimentar pentru piețele cu volanul pe dreapta, cum ar fi Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă, unde utilizatorii pot intra și ieși din California în siguranță pe partea cu trotuarul.

california

Când campați, acest lucru creează, de asemenea, o zonă separată pentru gătit și mâncare și serile lungi de vară petrecute sub marchiză. Asta pentru că bucătăria – inclusiv chiuveta, plita glisantă cu inducție și frigiderul – sunt acum accesibile și din exterior. Pe lângă plita cu inducție de 230 V, există și o mașină de gătit pe gaz, cunoscută din generațiile anterioare ale modelului. O priză de 230 de volți în exteriorul bucătăriei și o masă exterioară pliabilă adaugă nota finală perfectă pentru viața în camping. Mai mult, sertarele din bucatarie pot fi accesate atat din interior cat si din exterior, și există și un grătar compact, care este depozitat în unitatea de bucătărie și care poate fi folosit în zilele în care modelul este campat.

Ca și în Grand California de la Crafter, frigiderul oferă beneficii practice, deoarece poate fi accesat din exterior și este dotat cu un sertar. În plus, produsele proaspete de vară pot fi încărcate direct din căruciorul de cumpărături în frigider.

Design interior inteligent, până la ultimul detaliu

Designul interior al vehiculului de prezentare a fost gândit perfect până la ultimul detaliu și oferă o serie de caracteristici și beneficii noi. Totul începe din zona frontal. Acolo unde descoperim frâna de parcare electronica, în loc de una manuală, astfel că spațiul dintre șofer și pasagerul din față poate fi folosit mult mai bine. Sertarele practice de sub scaunele din față pivotante reglabile pe înălțime și scaunele individuale din spate oferă, de asemenea, spațiu suplimentar de depozitare. Acum există spațiu în spatele scaunului șoferului sau al pasagerului din față pentru articole precum o toaletă detașabilă cu compost uscat. Există, de asemenea, o mulțime de spațiu de depozitare în dulapurile de bucătărie de sus și de jos, care sunt situate în spatele frigiderului. În plus, există o zonă de depozitare separată sub extensia patului.

california

Interiorul vehiculului este iluminat printr-un sistem universal, reglabil în cadrul plafonului, care oferă mai multe culori disponibile. În plus, iluminarea de fundal de pe dulapuri poate fi ajustată pentru a se potrivi stării de spirit dintr-un anumit moment. Pentru a crea atmosfera potrivită în exterior, unitatea de bucătărie beneficiază de o sursă de lumină care se poate detașa, iar pe brațele copertinei sunt surse suplimentare cu LED.

Evident, nu putea lipsi, așa cum aminteam, celebrul cort pop-up, cu ferestre laterale de mari dimensiuni, care oferă posibilitatea unor imagini panoramice incredibile, dar și cu un pat confortabil. În plus, ansamblul este dotat cu prize USB-C și lumini LED, garantând confortul.

Mecanismul de ridicare al plafonului este controlat cu ajutorul unei tablete verticale, multifuncționale, aflate pe dulapul de la stâlpul C. Mai mutlt, această unitate de control oferă și informații despre nivelul apei proaspete și uzate, funcțiile de iluminare interioară, inclusiv iluminarea de fundal, starea sursei de alimentare, a frigiderului și încălzirii auxiliare. Toate aceste funcții pot fi controlate și pe un smartphone folosind aplicația „Cali on Tour” sau în sistemul de infotainment, acesta din urmă putând fi folosit și pentru a accesa un afișaj de înclinare, care permite poziționarea optimă în zone cu diferență de nivel.

california

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, luna septembrie 2023)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Fonduri nerambursabile pentru achiziția de autoutilitare prin programul Comerţ&Servicii

 

Drumul Apusenilor, cel mai spectaculos drum din județul Bihor, a fost finalizat

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Vehicule comerciale uşoare

Mercedes-Benz Vans: Decenii de inovație și aniversări

Autovehiculele comerciale ușoare Mercedes-Benz au fost actori importanți în multe industrii, de...

Vehicule comerciale uşoare

Renault Master câștigă titlul de Van of the Year 2025

Lui Renault Master i s-a acordat premiul în cadrul ceremoniei International Van...

Vehicule comerciale uşoare

Opel Movano HYDROGEN: „O ofertă și mai puternică“

Movano HYDROGEN sărbătorește premiera mondială la IAA Transportation. Reumplere cu hidrogen pentru...

Vehicule comerciale uşoare

Renault prezintă la IAA Transportation 2024 un concept car și Master H2-Tech Prototype

Renault va fi prezent la evenimentul IAA Transportation de la Hanovra, între...