Advertisement
autoutilitare
Home Finanţare Fonduri publice Fonduri nerambursabile pentru achiziția de autoutilitare prin programul Comerţ&Servicii

Fonduri nerambursabile pentru achiziția de autoutilitare prin programul Comerţ&Servicii

Ministerul Economiei, prin intermediul Agenţiilor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, va acorda finanţări nerambursabile de până la 500.000 lei antreprenorilor români, din sectorul de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, care doresc să investească în dezvoltarea afacerilor lor. Fondurile vor fi destinate și achiziției de autoutilitare și autovehicule cu destinație specială.

IMM-urilor care activează în sectorul de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă pot obține finanțări nerambursabile prin Programul Comerţ&Servicii pentru investiţii, creşterea volumului de activitate şi a competitivităţii, precum şi pentru digitalizare și tranformare ”verde”. Programul se implementează în baza unei scheme de ajutor de minimis, care se aplică pe întreg teritoriul României, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare.

La fel ca în cazul Programului de Microindustrializare – ”Fabricat în România”, mecanismul de finanţare prevede contractarea de credite de investiţii de către antreprenori, de la băncile partenere ale programului şi decontarea de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 500.000 lei.

Valoarea minimă a creditului de investiţii este de 250.000 lei și pot beneficia de sprijinul financiar nerambursabil companiile dintr-un spectru larg de sectoare, care desfăşoară, spre exemplu, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, activităţi de tipărire, de reparare, întreţinere şi instalare a maşinilor sau de captare, tratare şi distribuire a apei. De asemenea, sunt eligibile activităţile de colectare, tratare şi eliminare a deşeurilor, lucrările speciale de construcţii, transporturile, serviciile de cazare sau alimentaţie, producţia cinematografică, publicitatea şi realizarea de studii de piaţă, activităţile juridice, de contabilitate, de arhitectură şi inginerie, precum şi cele sportive, recreative şi distractive, tranzacţiile imobiliare şi multe altele.

Programul Comerţ&Servicii se referă la o gamă variată de investiţii, printre care se numără și achiziţionarea de autoutilitare și autovehicule cu destinație specială, cu excepția tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor nr. 2224/2020 pentru aprobarea Reglementărilor privind omologarea de tip și eliberarea cărții de identitate a vehiculelor rutiere, precum și omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2. Activele achiziționate trebuie să fie noi și puse în funcțiune la locația implementării la momentul certificării acestora, iar pentru toate activele achiziționate pe program nu se aplică amortizarea accelerată prevăzută în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Potrivit programului nu se acordă, însă, ajutor financiar pentru activele achiziționate în sistem de leasing, second-hand sau care fac obiectul unei duble finanțări.

Bugetul alocat prin Legea nr. 368/2022 de aprobare a bugetului de stat pentru implementarea măsurii în anul 2023 este de 74.500.000 lei, numărul estimat de beneficiari pentru acest an fiind de 149. Bugetul estimat pentru implementarea măsurii în intervalul 2024-2027 este de 298.000.000 lei, reprezentând câte 74.500.000 lei pentru fiecare an, numărul estimat de beneficiari pentru această perioadă fiind de 596, reprezentând câte 149 pentru fiecare an.

Totodată, beneficiarii sunt obligați să asigure autoutilitarele și autovehiculele cu destinație specială achiziționate prin Program printr-o poliță de asigurare cât mai completă și mai acoperitoare încheiată în favoarea Agenţiei pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIMM) / instituției de credit , pe o perioadă de 4 ani (anul de implementare + 3 ani de monitorizare) și să cesioneze toate drepturile pe care le vor dobândi în temeiul asigurării către AIMM / instituția de credit, după caz. Această asigurare poate fi făcută și anual, cu obligativitatea trimiterii către AIMM / instituția de credit, după caz a unei copii după aceasta la momentul reînnoirii.

Ministerul Economiei a anunțat că înscrierile se vor desfăşura online şi vor fi anunţate la o dată ulterioară.

Procedura prevede depunerea unor cereri tip de acord de principiu la creditare şi finanţare prin intermediul unui formular electronic de înscriere, care va fi disponibil pe site-ul MEAT.
La finalul acestei etape, va fi publicată lista tuturor cererilor înregistrate, în ordinea înscrierilor. Ulterior, aplicanţii vor fi înştiinţaţi să se prezinte la instituţia de credit parteneră pentru care au optat, unde va fi realizată o preverificare a bancabilităţii. Dacă răspunsul este unul pozitiv, va fi emis acord de principiu la creditare, iar AIMM va începe procesul de evaluare administrativă şi de eligibilitate, care poate fi încheiat favorabil prin emiterea notificării de principiu la finanţare. Creditul va fi acordat, însă, doar după verificarea finală a bancabilităţii, de către instituţia de credit parteneră.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Drumul Apusenilor, cel mai spectaculos drum din județul Bihor, a fost finalizat

Lege reexaminată: Permisul de conducere pentru categoria B va fi valabil şi în cazul anumitor tipuri de motociclete

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

rabla plus
Fonduri publice

AFM deschide o nouă sesiune ”Rabla Plus”, destinată persoanelor fizice

Persoanele fizice se pot adresa, începând de joi, 23 noiembrie, producătorilor sau...

Primăria Sectorului 6
Fonduri publice

Primăria Sectorului 6 achiziționează 16 mașini electrice prin Rabla Plus

Primăria Sectorului 6 va achiziționa prin licitație un număr de 16 autovehicule...

mașini hibride plug-in
Fonduri publice

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest își înverzește flota cu 6 hibride

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a lansat licitația pentru achiziționarea unui număr...

achiziţie publică
Fonduri publice

Guvernul a aprobat mecanisme simplificate pentru contractele de achiziţie publică

Executivul a aprobat propunerea de Hotărâre de Guvern înaintată de către Ministerul...