Advertisement

2035
Home Miscellanea Financiar Comisa Europeană a primit oficial Planul de Redresare și Reziliență (PNRR) din partea României

Comisa Europeană a primit oficial Planul de Redresare și Reziliență (PNRR) din partea României

Comisia Europeană (CE) a anunțat că a primit un plan oficial de redresare și reziliență din partea României, care stabilește reformele și proiectele de investiții publice pe care intenționează să le implementeze cu sprijinul Facilității de Recuperare și Reziliență (RRF).

Facilitatea de Recuperare și Reziliență este elementul central al instrumentului NextGenerationEU, planul UE de a depăși pandemia de Covid-19. Prin RRF vor fi acordate finanțări până la 672,5 miliarde euro pentru a sprijini investițiile și reformele, dintre care 312,5 miliarde euro sub formă de granturi (subvenții) și 360 miliarde euro prin împrumuturi.

”Prezentarea planului României urmează unui dialog intens între Comisie și autoritățile române în ultimele luni”, arată CE.

România a solicitat granturi în valoare de 14,3 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 15 miliarde euro în cadrul RRF.

”Planul românesc este structurat în jurul a șase piloni: tranziția verde, transformarea digitală, creșterea inteligentă, coeziunea socială și teritorială, sănătatea și reziliența și politicile pentru generația următoare. Planul include măsuri privind transportul durabil, educația, asistența medicală, renovarea clădirilor și digitalizarea administrației publice. Proiectele din plan acoperă întreaga durată de viață a RRF până în 2026. Planul propune proiecte în toate cele șapte zone emblematice europene. Proiectele din plan acoperă întreaga durată a RRF până în 2026”, a precizat Comisia Europeană.

Planul României va fi evaluat pe baza a 11 criterii, în special dacă dedică cel puțin 37% din cheltuieli investițiilor și reformelor care susțin obiectivele climatice și 20%, tranziției digitale.

Comisia Europeană a primit până acum 22 de planuri de recuperare și reziliență din Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Irlanda, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia , Finlanda și Suedia.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat că miercuri, împreună cu prim ministrul Florin Cîţu şi cu vicepremierul Dan Barna, va prezenta toate detaliile din PNRR.

 

CITEȘTE ȘI:

Controale masive în 6 județe privind siguranța traficului

Registrul Auto Român face primii pași către leasing operațional

De la 1 iunie, Marea Britanie intră în Zona roșie, din cauza noii tulpini de coronavirus

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

mașină rulată
Auto rulateFinanciar

Românii alocă aproximativ 15 salarii medii pentru a-și cumpăra o mașină rulată, peste media europeană

O mașină este o achiziție destul de costisitoare, așa că orice șofer...

renault
Financiar

7 proiecte de investiții ale Grupului Renault au primit ajutoare de stat de 644,55 mil. lei

Ministerul Finanțelor a finanțat 7 proiecte de investiții pentru cele 3 societăți...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 4,1% în primele 7 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 4,1% în primele 7...

finanțări nerambursabile
Financiar

Investitorii consideră accesul la finanțări nerambursabile un factor decisiv pentru a investi

Majoritatea investitorilor (72%) consideră că disponibilitatea finanțărilor nerambursabile este un factor decisiv...