Advertisement

MAI
Home Miscellanea Business Avans de 9% pentru afacerile din comerţul auto-moto

Avans de 9% pentru afacerile din comerţul auto-moto

Afacerile din comerţul auto-moto au înregistrat în primul semestru din 2018 o creştere cu 9%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cel mai mare avans fiind consemnat în comerţul cu motociclete.

În primele şase luni ale anului, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul auto-moto a crescut, ca serie brută, cu 9% faţă de intevalul similar din 2017, datorită creşterilor înregistrate în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (+22,4%), comerţul cu autovehicule (+17,4%) şi în cazul activităţilor provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,7%),
Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), faţă de semestrul I 2017, scăderi au înregistrat activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-9,6%).
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, a crescut cu 10,8%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Datele INS arată însă că în luna iunie 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut, faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 0,3% ca serie brută şi cu 1,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, comerţul cu autovehicule a crescut cu 2,3% ca serie brută şi cu 1,3% ca serie ajustată, iar cel cu motociclete a urcat cu 1,7% ca serie brută şi cu 3,6% ca serie ajustată. În acelaşi timp, afacerile din cadrul activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au scăzut cu 6,1% ca serie brută şi cu 3,3% ca serie ajustată, iar cele din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehocule au scăzut cu 3,3% ca serie brută şi cu 2% ca serie ajustată.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a avansat atât ca serie brută cu 7,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,7%.
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate comerţul cu autovehicule, unde afacerile au sporit 16,8% ca serie brută şi cu 21,9% ca serie ajustată, precum şi în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor, în acest caz afacerile avansând cu 19,4% ca serie brută şi cu 19,5% ca serie ajustată. Potrivit INS, comparativ cu luna similară de anul trecut, în iunie 2018 au scăzut doar afacerile din cadrul activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor, cu 18,1 ca serie brută şi cu 14,1% ca serie ajustată.

Anul trecut, afacerile din comertul cu autovehicule şi motociclete s-au majorat, faţă de cel precedent, cu 11,1%, în special ca urmare a rezultatelor înregistrate în comercializarea motocicletelor şi a pieselor aferente, unde a avut loc o creştere de 50,6%. Datele INS mai arată că, pe lângă comerţul cu motociclete, un aport important la avansul cifrei de afaceri în 2017 l-au mai avut şi creşterile înregistrate la întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+22,9%), comerţul cu autovehicule (+10,4%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+7,3%).

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Afacerile din comerțul cu autovehicule
Business

Afacerile din comerțul auto-moto, în creștere cu 2,5% în primele 7 luni

Afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor...

eldrive
Business

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia BERD – Eldrive Holding – Renalfa Solarpro Group

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare...

volvo
Business

Volvo renunță la planul de a vinde numai vehicule electrice din 2030

Compania auto Volvo a anunțat că și-a abandonat obiectivul de a produce...

MOL
Business

MOL a început să producă hidrogen verde în cea mai mare fabrică din regiune

La rafinăria MOL din Százhalombatta a început producția în cea mai mare...