piese auto
Home Administrare flote Service 8 intrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a cumpăra piese auto online

8 intrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a cumpăra piese auto online

Anul 2020 a reprezentat o provocare pentru toată lumea, forțându-ne să ne schimbăm stilul de viață, de muncă, de interacționare și să ne adaptăm la o lume digitală. În acest context, Registrul Auto Român a transmis o serie de recomandări privind achiziția de piese auto în comerțul online.

În prezent, tendința globală este de a trece de la comerțul tradițional, la cel online, un mediu dinamic și în plină dezvoltare, în care oferta site-urilor, platformelor de intermedieri vânzări crește de la o zi la alta.

Întrebarea este: Sunt toate produsele și serviciile ofertate online, sigure?

Supravegherea pieței online este un subiect intens dezbătut la nivelul Comisiei Europene, cu scopul de a stabili un cadru de reglementare cât mai clar care să asigure o piață sigură și echitabilă. Astfel, a fost elaborat Angajamentul privind siguranța produsului (Product Safety Pledge), la care au aderat voluntar mai multe platforme online (AliExpress, Amazon, eBay, eMAG, etc.) cu scopul de a lua măsuri pentru a proteja cumpărătorii de produsele periculoase.

Când vine vorba de comerț online, este esențial să verificați anumite aspecte despre platforma utilizată și vânzător, care pot face diferența între o achiziție sigură și un risc.

Mizând pe impactul componentelor auto asupra calității și siguranței autovehiculelor și a traficului, la achiziția online de piese auto (noi sau utilizate), Registrul Auto Român recomandă să vă puneți câteva întrebări înainte de a efectua tranzacția:

  1. Cine oferă componentele spre comercializare? (un operator economic? o persoană fizică?)
  2. Cunoașteți proveniența componentelor?
  3. Aveți garanția că acele componente nu provin în urma unor activități ilicite, neautorizate (furt, dezmembrare neautorizată, etc.)?
  4. Vânzătorul oferă factură, bon fiscal și garanție, conform reglementărilor în vigoare?
  5. Platforma pe care este prezentă oferta, este o sursă sigură, vă oferă o modalitate de contact în cazul unor neînțelegeri?
  6. Aveți posibilitatea returnării produselor, în cazul în care ați solicita acest lucru?
  7. În cazul ofertelor de dezmembrare a autovehiculelor scoase din uz și comercializare a componentelor rezultate, ați verificat dacă dezmembratorul deține autorizație tehnică, eliberată de Registrul Auto Român?
  8. În cazul ofertelor de servicii de reparații și intervenții asupra autovehiculelor, ați verificat dacă atelierul deține autorizație tehnică, eliberată de Registrul Auto Român?

Toate aceste întrebări, anterioare achiziției, vă pot ajuta să faceți o alegere corectă, fără consecințe periculoase sau costisitoare.

Ca autoritate de supraveghere de piață în domeniul autovehiculelor rutiere, RAR consideră că, pentru a avea o piață sigură, informarea corectă a consumatorilor este un factor esențial în descurajarea ofertei de produse/servicii neconforme, neautorizate prin scăderea cererii și creșterea interesului pentru conformitate.

Listele cu atelierele de întreținere, reparații, modificări constructive și dezmembrări ale vehiculelor scoase din uz, pot fi consultate pe pagina oficială a Registrului Auto Român.

 

CITEȘTE ȘI:

Sistemul de operare Android va fi instalat pe vehiculele Ford din 2023

Statele membre ar putea înăspri restricțiile la frontiere pentru persoanele din afara UE

Tesla va primi o subvenție de 1 mld. euro pentru uzina de baterii din Germania

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Dacia
Service

Vehicul de înlocuire. Mobilitate 100% cu Dacia

Începând din luna iunie 2023, clienții Dacia ale căror vehicule sunt afectate...

reparații auto
AsigurăriService

9 din 10 români vor publicarea unor prețuri de referință pe piața de reparații auto

9 din 10 români (93%) consideră că ar fi benefică publicarea anuală,...

Service

Calea către service-uri auto incluzive

Un studiu recent al celor de la Castrol identifică cinci pași cheie...

RAR
Service

RAR: Conflictele dintre clienți și service-urile auto, la masa negocierilor

Registrul Auto Român (RAR) a implementat o soluție rapidă de rezolvare a...