Advertisement

fiscale
Home Miscellanea Financiar 14 măsuri prelungite în 2021 pentru susținerea populației și a mediului de afaceri

14 măsuri prelungite în 2021 pentru susținerea populației și a mediului de afaceri

La finalul anului trecut, Guvern a aprobat mai multe acte normative prin care a prelungit o serie de măsuri adoptate în anul 2020 pentru combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid 19, necesare pentru populație și pentru susținerea mediului de afaceri.

Potrivit Ministerului Finanțelor, impactul bugetar al tuturor acestor acte normative va fi de 17,6 miliarde de lei, bani care rămân în economie.

1. Suspendarea ratelor la credite
A fost prelungită măsura prin care persoanele fizice/juridice ale căror venituri au fost afectate de criza sanitară au posibilitatea de a solicita creditorilor suspendarea plății ratelor de capital, dobânzilor și comisioanelor până la data de 15 martie 2021:
– suspendarea obligațiilor de plată se poate acorda pentru o perioadă cumulată de maximum 9 luni atât pentru creditele pentru care s-a obținut deja suspendarea obligațiilor de plată (în baza moratoriului legislativ si/sau a unui moratoriu non-legislativ), cât și pentru cele pentru care nu s-a solicitat suspendarea obligațiilor.
– pentru creditele ipotecare contractate de persoanele fizice, dobânda care se aplică la creanța rezultată din suspendarea anterioară a dobânzilor cumulată cu creanța rezultată din suspendarea actuală a dobânzilor este de 0% și plata acestora se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de amânare.
– beneficiază de aceste facilitați debitorii cărora li s-au diminuat veniturile/încasările cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plata prin raportare la perioada similara din anii 2019/2020, după caz.

De asemenea, pentru asigurarea desfășurării în condiții normale a activității contribuabililor în contextul actual dificil din punct de vedere sanitar și economic, Guvernul a mai aprobat și următoarele măsuri :
2. cererea de anulare a accesoriilor aferente impozitelor si taxelor poate fi depusă până la data de 31 martie 2021, în condițiile OUG nr.69/2020,
3. eșalonarea simplificată a impozitelor si taxelor restante (perioadă pe 12 luni, fără garanții și grafic de rambursare la alegerea debitorului), poate fi solicitată până la data de 31 martie 2021,
4. solicitările de rambursare a TVA vor fi soluționate până la 31 martie 2021 cu efectuarea ulterior, a inspecției fiscale,
5. restructurarea reglementată de OG nr.6/2019 va include și obligațiile bugetare restante din perioada 1 august 2020 – 31 decembrie 2020,
6. în vederea evitării unor posibile blocaje în vamă, au fost eliminate deșeurile din categoria bunurilor pentru al căror import urma să se aplice taxarea inversă începând cu 1 ianuarie 2021, având în vedere că nu există codificare tarifară în funcție de caracteristicile tehnice ale acestor bunuri.
7. s-au introdus unele clarificări referitoare la regimul fiscal aplicabil indemnizațiilor obținute de profesioniști și de alte categorii de persoane fizice pentru a facilita completarea Declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice aferente anului 2020)
8. pentru contribuabilii din domeniul HORECA, unul dintre cele mai afectate sectoarele economiei, se propune o nouă perioadă de scutire pentru 90 de zile de la plata impozitului specific

Alte măsuri care vin în sprijinul populației și care vor contribui la diminuarea treptată a răspândirii virusului pe teritoriul României
9. a fost aprobată o scutire de TVA cu drept de deducere pentru livrările de teste și vaccinuri împotriva Covid-19, precum și o scutire de TVA pentru achizițiile intracomunitare de Remdesivir, efectuate până la data de 31 decembrie 2022, obiectivul principal fiind accesul la testare/vaccinare/tratament la un preț rezonabil al unui număr cât mai mare de persoane

În următoarea perioada vor fi analizate toate legile aprobate în perioada 2017-2019 prin care va fi urmărită echitatea, eficiența și sustenabilitatea acestor măsuri (legea salarizării, legea pensiilor atât pe baza de contributivitate, cât și cele speciale):
10. se menține nivelul veniturilor personalului din administrația publică centrală și locală, inclusiv personalul care ocupă funcții de demnitate publică și funcții asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020 . Impactul bugetar este de 12 miliarde de lei.
11. amânarea acordării indemnizației pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, președinți şi vicepreședinți consiliilor județene. Impactul bugetar este de 600 milioane lei.
12. neindexarea în anul 2021 cu rata medie anuală a inflației a pensiilor de serviciu, pensiilor militare de stat și indemnizațiilor pentru limită de vârstă ale parlamentarilor. Impactul bugetar este de 400 milioane lei.
13. menținerea în anul 2021 a indemnizației de merit la nivelul stabilit pentru anul 2020, respectiv de 6.240 lei/lună. Impactul bugetar este de 8,9 milioane lei.

14. Se continuă acordarea și în anul 2021 a voucherelor de vacanță în cuantum 1.450 lei pentru personalul plătit din fonduri publice.

 

CITEȘTE ȘI:

A apărut revista FLOTE AUTO, decembrie 2020 – ianuarie 2021

Mazda Skyactiv-G sau Skyactiv-X? Ce alegem?

Test drive Citroen Jumpy L2H1

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Înverzirea flotelor corporative
Flotă verdeJuridic

Înverzirea flotelor corporative. Consultarea europeană se apropie de final

Deschisă în februarie 2023, consultarea publică a Comisiei Europene privind ecologizarea flotelor...

Salariul de bază minim brut
Financiar

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat la 3.700 lei lunar

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe...

permisul de conducere
Juridic

Emiterea duplicatului permisului de conducere este disponibilă și online

Începând cu luna iunie, șoferii care și-au pierdut permisul de conducere sau...

permis auto
Juridic

Când poate conduce un minor cu permis auto categoriile B şi BE. Proiect

Un minor în vârstă de 17 ani care deţine permis auto categoriile...