Advertisement

Home Piaţa auto Flotă verde Volkswagen trece la tehnologiile vehicle-to-grid

Volkswagen trece la tehnologiile vehicle-to-grid

Volkswagen va adapta toate vehiculele sale electrice care folosesc platforma MEB pentru a permite  încărcarea bidirecțională. Schimbarea ar urma să se producă începând cu anul viitor. 

În primele zile ale revoluției vehiculelor electrice, reprezentanții industriei au fost destul de prudenți cu privire la viitorul utilizării acumulatorilor. Desigur, longevitatea acestora reprezenta un factor important. Între timp, lucrurile s-au schimbat. S-a demonstrat că o gestionare eficientă a pachetelor de baterii oferă premisele unor bune rezultate. Iar segmentul vehiculelor electrice s-a dezvoltat. Volkswagen fiind, desigur, unul dintre jucătorii importanți.

Acum este momentul unui nou pas. Deja valorile privind autonomia sunt substanțiale. Însă o mulțime de automobile electrice nu o folosesc la capacitate maximă. Iar pe măsură ce flota de vehicule electrice crește, controlul momentului în care acestea se încarcă la rețeaua electrică locală capătă o mare importanță.

Mai întâi pentru că se poate reduce gradul de utilizare al centralelor care produc energie. Care sunt, deopotrivă, scumpe și poluante. Dar și pentru că vehiculele electrice pot reintroduce în rețea energia nefolosită. Lucru cu o valoare și mai mare.

Vehicle-to-grid, prioritate pentru Volkswagen

Tehnologia la care facem referire este adesea denumită „vehicul-rețea” (vehicle-to-grid). Și presupune că un vehicul electric cu capacitate de încărcare bidirecțională poate oferi energie. Fie că este vorba despre alimentarea altor consumatori, ori a rețelei în sine. Iar în momentul în care este vorba despre flote mari, rezultatele pot să fie spectaculoase. Iar proprietarii de vehicule electrice ar putea beneficia, eventual, de compensații pentru serviciile lor.

Problema a fost că există doar un număr limitat de vehicule electrice echipate cu capacitate de încărcare bidirecțională. Nissan Leaf este cel mai popular EV cu o astfel de funcție. Însă lucrurile se schimbă pe zi ce trece. Noul Hyundai Ioniq 5 este și el echipat cu această tehnologie. Și Tesla a anunțat că o va introduce pe toate vehiculele. Iar acum, Volkswagen își adaugă numele pe listă.

„Testele sunt în plină desfășurare și suntem în ultima fază a pregătirilor”, a declarat Thomas Ulbrich, membru al Comitetului de Dezvoltare al VW, într-un interviu acordat pentru Handelsblatt. El a precizat că începând cu 2022, fiecare mașină electrică a Grupului Volkswagen dezvoltată pe baza platformei electrice MEB va folosi tehnnologia vehicle-to-grid. Iar pe lângă Volkswagen, platforma MEB este folosită și de celelalte mărcile ale grupului, Audi, Skoda și Seat-Cupra.

Constructorul auto ar putea produce până la 300.000 de vehicule cu o astfel de tehnologie anul viitor. Ceea ce înseamnă că ar rezulta flote EV suficient de mari, cu un impact important asupra rețelei electrice. La nivelul întregului continent, dar nu numai.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Primăria Capitalei
Flotă verdeFonduri publice

Primăria Capitalei va achiziționa o flotă de 99 de autovehicule electrice prin Rabla Plus

Primăria Capitalei va achiziționa, prin licitație, o flotă de 99 de autovehicule...

draghi
Industrie auto

Raportul Draghi avertizează UE că deciziile sale duc la slăbirea industriei auto

În raportul său despre competitivitatea europeană, fostul președinte al Băncii Centrale Europene...

vehiculele electrice
Analize de piațăFlotă verde

Vehiculele electrice parcurg mai mulți kilometri decât cele termice. Studiu BloombergNEF

Ideea că vehiculele electrice ar fi folosite doar pentru călătorii scurte pare...

Toyota
Flotă verdeIndustrie auto

Toyota reduce cu o treime producția de mașini electrice

Pentru a face față încetinirii vânzărilor de mașini electrice din Europa și...