Vin ninsorile! Prognoza Ministerului Mediului pentru perioada 6-16 ianuarie

ninsorile

În perioada 6 – 12 ianuarie, sisteme noroase succesive, generatoare de precipitații, vor traversa România de la vest-sud-vest către est-sud-est, concomitent cu pătrunderea unei mase de aer mai rece, ceea ce va determina treptat transformarea ploilor în lapoviță și ninsoare, inclusiv la altitudini mai joase, a anunțat Ministerul Mediului. Ulterior, în perioada 13 – 16 ianuarie, ninsorile se vor semnala, în special, în zonele de munte și în partea de nord-vest, nord, centrul și vest a României.

În mod concret, se estimează un nou episod cu precipitații din după-amiaza zilei de miercuri, 6 ianuarie și până în prima parte a zilei de joi, 7 ianuarie, începând din vestul țării.

Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, moderate cantitativ, în jur de 10 – 25 l/mp în Oltenia, sudul Banatului, Dealurile de Vest și în sudul-sud-vestul Transilvaniei.

La munte vor predomina ninsorile, mai abundente în zona Carpaților Meridionali și în zona mai înaltă a Munților Apuseni, unde și vântul va avea intensificări (55 – 70 km/h), mai ales pe creste, viscolind și troienind ninsoarea.

Următorul episod cu precipitații se va semnala în intervalul 8 ianuarie – 11 ianuarie și va începe dinspre sud-sud-vest, dar mai apoi aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde toată țara. De această dată, precipitațiile vor fi la început sub formă de ploaie, care se va transforma în lapoviță si ninsoare, la început în zona deluroasă a Olteniei și Munteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei, apoi și în zona de câmpie a Olteniei și a Munteniei, dar mai puțin probabil în zona Dobrogei, unde vor continua să predomine ploile.

Precipitațiile vor fi abundente, în special în sudul și estul țării, parțial în centru dar mai ales în zona montană și submontană a Carpaților Meridionali și Orientali, unde se va depune strat nou de zăpadă, destul de consistent.

În perioada 13 – 16 ianuarie, circulația aerului la nivelul României va favoriza pătrunderea unor sisteme noroase succesive dinspre Europa Centrală – Central-Nordică, astfel că acestea nu vor mai fi atât de importante cantitativ ca în episoadele precedente și se vor semnala, în special, în zonele de munte și în partea de nord-vest, nord, centrul și vest a României. Acestea vor fi predominat sub formă de ninsoare, ca urmare a instalării unei mase de aer rece peste țara noastră, posibil mai însemnate cantitativ în zonele de munte. Temperaturile maxime se vor încadra în general între –2 și 6 grade, iar cele minime între -12 și 0 grade.

 

CITEȘTE ȘI:

Test drive Mercedes-Benz eVito

Marea Britanie reintră în ”lockdown” cel puțin până în luna februarie

Programul Wellness Financiar, destinat angajaților și angajatorilor din toate sectoarele, continuă și în 2021

 

 

Adaugati comentariu