Advertisement

Mercedes-Benz eVito floteauto.ro
Home Piaţa auto Flotă verde Test drive Mercedes-Benz eVito

Test drive Mercedes-Benz eVito

Simplitate extremă, liniște totală, poluare zero: Mercedes-Benz eVito relaxează, deopotrivă, buzunarul companiei și viața șoferului.

Starea de bine a șoferului nu este importantă numai pentru acesta, ci, în egală măsură, și pentru compania la care lucrează: interacțiunea sa cu clienții este mai bună, iar riscul de a ”atinge” mașina în trafic este mult redus. De aceea, cel mai important lucru pe care poți să-l faci este să elimini unul câte unul factorii de stres. Dacă blocajele sunt, de multe ori, imposibil de șuntat, zgomotul, vibrațiile și lipsa de liniaritate cu care funcționează motoarele diesel sunt factori majori care afectează viața șoferului pe parcursul programului.

Mercedes-Benz eVito floteauto.ro

Mercedes-Benz eVito: autonomia reală

Mercedes-Benz eVito reprezintă oaza de liniște din vacarmul orașului: din secunda în care închizi ușa, te poți concentra pe traseul livrărilor și pe circulație, mai ales că versiunea standard nu vine nici măcar cu radio. Te sperie puțin autonomia de 150 km afișată cu bateria plină, dar îți trece după primii km, când realizezi că scade proporțional cu distanța parcursă și nu-ți creează surprize neplăcute. De fapt, bateria Li-ion de 41,4 kWh brut (cca 35 kWh net) cântărește 125 kg și asigură pe șoselele rurale abordate cumpătat, la gol, aproximativ 180 km.

Vito electric floteauto.ro

În oraș cei 25 kWh/100 km pe care i-am obținut eu mi-au adus 140 km de liniște. Nemții mă asigură că, indiferent de încărcătură și de temperatura exterioară, autonomia nu scade sub 100 km. Iar ca să încarci bateria la priza de curent alternativ, ai nevoie de aproximativ 6 ore la stația de 7,4 kW (nu există opțiunea de încărcare rapidă), deci când termini programul bagi în priză și o scoți de dimineață. Sau poți s-o cuplezi la 220V aproximativ 20 de ore pentru o încărcare completă.

Vito electric floteauto.ro

M-am jucat cu cele trei moduri de rulare: Comfort, care asigură maximum de putere, Eco, care scade consumul elementelor auxiliare, precum climatizarea, și Eco+, care reduce inclusiv puterea la pedală. În final, am ajuns la concluzia că modul Eco este cel mai potrivit pentru toate scenariile, pentru că în Eco+ oricum trebuie să calci pedala aproape de podea ca să ții pasul cu circulația, deci nu aduce nici plăcere la volan, nici economii substanțiale.

➡ Detalii noi despre eSprinter aici! 💡

Vito electric floteauto.ro

Sigur, poți experimenta cu cele 4 trepte de recuperare a energiei, selectabile de la padelele din spatele volanului: D-, D, D+ și D++. Dacă în D- mașina rulează liber (coasting) fără a recupera energie, în D++ ajunge să frâneze destul de pronunțat la eliberarea accelerației (cu 15 kW), dar e musai să completezi cu pedala de frână, mai ales dacă ai marfă în benă și crește inerția.

Vito electric floteauto.ro

➡ Configurează aici propriul Mercedes-Benz eVito 💡

Dacă în cabină spațiile de depozitare sunt uzuale, fără a excela, spațiul de marfă are un volum identic cu al versiunii diesel, chiar dacă bateriile se află sub podea. Dezavantajul este translatarea întregului compartiment în sus, cu 46 mm, deci și marginea de încărcare, și înălțimea totală au fost ridicate. Poți transporta fără probleme 923 kg, iar dacă alegi versiunea lungă primești 6,6 mc (versiunea mea, de bază, oferă 6 mc). Doar că ușile din spate nu se deschid decât la 90° standard.

[mb_box_one]

Costuri

Prețul de pornire al versiunii standard este de 41.670 euro + TVA, dar prin Programul Rabla, prețul scade la 33.686 euro + TVA. Astfel, eVito ajunge să fie mai scump cu aproape 9.200 euro + TVA decât versiunea 114 CDI, de 136 CP, cu transmisie manuală. Dacă luăm în calcul un consum urban de 10 l/100 km motorină și 25 kWh/100 km curent, atunci 114 CDI cere 45 lei/100 km, iar eVito 10 lei/100 km. În plus, dacă la eVito primii 4 ani de revizii sunt incluși în prețul de bază, la 114 CDI costă minimum 2.146 lei + TVA.

Vito electric floteauto.ro
Adică, dacă vrei să amortizezi complet în 4 ani diferența de preț dintre versiuni, va trebui să parcurgi peste 30.000 km anual, în regim urban, adică aproape 130 km în fiecare zi lucrătoare, sau chiar mai puțin, dacă încarci și la stațiile gratuite.

[/mb_box_one]

Foto: Adrian Cobzașu

[mb_verdict]Verdict Zafira LifeMașina asta merită fiecare bănuț, cu două condiții: să ai o priză de 7 kW liberă peste noapte și să nu străbați peste 140 km zilnic. Altfel, mergi pe mâna lui Vito diesel![/mb_verdict]
[mb_box_one]Dotări standard: scaun șofer încălzit, capitonaj lateral spațiu depozitare, jante oțel 17 inci
Dotări opționale: vopsea metalizată 954 euro+TVA, bare longitudinale plafon 313 euro+TVA, geam la peretele despărțitor 270 euro+TVA, oglinzi electrice, încălzite 185 euro+TVA, șine longitudinale în podea 200 euro+TVA, climă semi-automată 1.385 euro+TVA, cablu încărcare type 2 232 euro+TVA, sistem sunet 382 euro+TVA, jante aliaj 17 inci 992 euro+TVA[/mb_box_one]
[mb_plusminus]
Volum pentru marfă neschimbat|Extrem de relaxant de condus|Se amortizează după o perioadă decentă|
Acces liber în zonele ”verzi”||Autonomie relativ mică|Fără încărcare rapidă
[/mb_plusminus]
ModelMercedes-Benz eVito
Motorelectric, sincron
Putere maximă/turație (CP/rpm)114/11.500
Cuplu maxim/turație (Nm/rpm)295/343
Transmisiefață
Cutie de vitezeaut., 1 treaptă
L/l/h (mm)5.140/1.928/1.948
Ampatament (mm)3.200
Capacitate baterie brut/net (kWh)41/35
Masă proprie/sarcină utilă (kg)2.277/923
Anvelope225/55 R17
Volum spațiu marfă (mc)6
Accelerație 0-50/80/100 km/h (s)nc
Viteză maximă (km/h)80/100/120
Autonomie urb/extr/autostradă (km)168/153/130
Preț (euro fără TVA)41.670

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Administrare floteFlotă verde

Cum a redus HP emisiile de CO2 și costurile flotei

Adoptarea vehiculelor hibride, reducerea numărului de furnizori și dimensionarea corectă a flotei...

Înverzirea flotelor corporative
Flotă verdeJuridic

Înverzirea flotelor corporative. Consultarea europeană se apropie de final

Deschisă în februarie 2023, consultarea publică a Comisiei Europene privind ecologizarea flotelor...

acea
Flotă verdeIndustrie auto

ACEA, despre taxarea importurilor din China: Concurența sănătoasă stimulează inovația și alegerea consumatorilor

Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a luat act de faptul că...

Flotă verde

IVECO lansează oficial, în România, eDaily, platforma complet electrică pentru autoutilitare mici

IVECO anunță lansarea pe piața din România a vehiculului complet electric IVECO...