Advertisement

burse
Home Miscellanea Financiar Verde crud pe burse, dar pandemia scoate peri albi mediului privat

Verde crud pe burse, dar pandemia scoate peri albi mediului privat

Luna decembrie debutează cu o revenire timidă pe burse, după ce în luna martie acestea au înregistrat cea mai semnificativă deteriorare din cauza pandemiei Covid-19. În schimb, piețele bursiere din China par a avea frisoane la început de iarnă, arată raport săptămânal de tendințe și riscuri pe piețele financiare al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Indicii europeni analizați au înregistrat evoluții pozitive pe termen foarte scurt (o săptămână), creșterile înregistrate fiind între 5,31% (indicele ASE) și 0,25% (indicele FTSE 100).

Și indicii Bursei de Valori București au avut evoluții pozitive pe termen foarte scurt (o săptămână), cea mai semnificativă creștere fiind înregistrată de indicele BETNG (+3,50%).

Nivelul de stres al sistemului financiar european, conform indicatorului compozit calculat de Banca Centrală Europeană (BCE) continuă tendința de scădere și se situează în jurul valorii de 0,107.

Retragerea prematură a măsurilor fiscale ar putea îngreuna redresarea economică

Vulnerabilitățile sectorului privat află pe o pantă ascendentă pe măsură ce pandemia evoluează, se arată în Raportul privind stabilitatea financiară, elaborat de BCE.

Deși măsurile autorităților publice sprijină în acest moment firmele și gospodăriile din zona euro pentru a gestiona efectele negative ale pandemiei, pot apărea riscuri atât dintr-o retragere prematură a acestora, cât și dintr-o prelungire nefirească a lor.

Retragerea prematură a măsurilor fiscale, inclusiv garanțiile guvernelor pentru împrumuturi și moratoriile asupra împrumuturilor, ar putea îngreuna redresarea economică, transformând problemele de lichiditate de la începutul crizei în probleme de solvabilitate.

Creșterea rapidă a îndatorării private și publice poate afecta stabilitatea financiară, pe termen mediu, în contextul relației între bănci și guverne. Pentru băncile din zona euro, care au intrat în pandemie cu bilanțuri robuste, o încheiere prematură a garanțiilor guvernamentale și a moratoriilor ar putea conduce la un val suplimentar de pierderi.

De asemenea, acestea se vor confrunta cu presiuni continue asupra profitabilității, ca urmare a volumului mai mic de împrumuturi și a provocărilor structurale.

Rezervele de capital ale instituțiilor de credit sunt considerabile și trebuie să rămână disponibile pentru a absorbi pierderile și a susține creditarea pentru o perioadă prelungită.

Raportul săptămânal de tendințe și riscuri pe piețele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, reprezintă o radiografie a evoluției principalilor indicatori macroeconomici și a indicilor bursieri, la nivel local și global.

 

CITEȘTE ȘI:

A fost actualizată lista țărilor din zona galbenă. Carantina va fi de 14 zile

Primele trenuri Gara de Nord – Aeroportul Otopeni vor începe să circule din 12 decembrie

Modificarea Normei RCA. Cum își recapătă asigurătorii libertatea de scumpire a polițelor

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Salariul de bază minim brut
Financiar

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat la 3.700 lei lunar

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe...

sportive
Financiar

Strategii ce s-au dovedit eficiente la pariurile sportive

Dacă vrei să ai succes la pariuri sportive, atunci trebuie să ai...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,8% în primul trimestru din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,8% în primul trimestru...

BMW
Financiar

BMW Group a înregistrat o scădere a marjei operaționale pe segmentul auto la 8,8%, în primul trimestru

La fel ca Stellantis, Ford și principalele mărci occidentale, cu excepția Renault,...