Indemnizațiile pentru Kurzartbeit și pentru șomaj tehnic, prelungite până la 30 iunie 2021

Guvernul a aprobat, vineri, două acte normative prin care a prelungit până la 30 iunie 2021 acordarea indemnizației pentru timpul redus de muncă al salariaților (Kurzarbeit), a celei pentru reducerea activității profesioniștilor, precum și a indemnizației de șomaj tehnic pentru angajați și alte categorii de profesioniști.
șomajul tehnic

Potrivit Ministerul Muncii, se va prelungi acordarea indemnizației de șomaj tehnic (OUG 30/2020) pentru domeniile restricționate din cauza pandemiei Covid-19, până la 30 iunie 2021.

De asemenea, măsura privind timpul redus de muncă pentru salariați/profesioniști (OUG 132/2020) se prelungește până la aceeași dată.

Totodată, în scopul flexibilizării condițiilor de accesare a indemnizației pentru timp redus de muncă, au fost adoptate o serie de completări, după cum urmează:

– cele 5 zile în care reducerea timpului de muncă este obligatorie nu mai trebuie să fie consecutive;

– angajatorul va putea reduce timpul de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata prevăzută în contractul individual de muncă;

– interdicția de angajare sau subcontractare pentru activități similare supuse reducerii timpului de muncă se va aplica strict la nivelul locurilor de muncă afectate de această măsură și nu la nivelul angajatorului în ansamblul său, ca în prezent.

 

CITEȘTE ȘI:

Verde crud pe burse, dar pandemia scoate peri albi mediului privat

A fost actualizată lista țărilor din zona galbenă. Carantina va fi de 14 zile

Primele trenuri Gara de Nord – Aeroportul Otopeni vor începe să circule din 12 decembrie

 

 

Adaugati comentariu