Advertisement

Marin Griguţă
Home Administrare flote Asigurări Modificarea Normei RCA. Cum își recapătă asigurătorii libertatea de scumpire a polițelor

Modificarea Normei RCA. Cum își recapătă asigurătorii libertatea de scumpire a polițelor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prelungit, până la data de 15 decembrie, termenul de consultare publică asupra modificărilor la Norma RCA (nr. 20/2017) privind asigurările auto din România.

Proiectul de modificare a Normei elimină și schimbă o serie de prevederi privind tarifele de primă, astfel că societățile de asigurări vor putea scumpi polițele RCA în orice moment și în orice cuantum.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit în urmă cu 3 ani reguli clare în privința tarifelor RCA și a modalității de calcul a acestora, introducând și obligația ca societățile de asigurare să anunțe, cu cel puțin 60 de zile înainte de aplicare, intenția de modificare a prețului polițelor.

Totodată, stabilea că asigurătorii sunt obligați să transmită la ASF, cu cel puțin 30 de zile înainte de aplicare, si un raport întocmit de către un actuar avizat, în care se certifică faptul că tarifele au fost calculate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Proiect de modificare a Normei 20/2017 abrogă obligația de notificare a ASF cu 60 de zile înainte de creșterea tarifelor, iar actuarul nu mai întocmeste raportul pentru a fi trimis la ASF, ci documentul rămâne la societatea de asigurare (!).

În plus, proiectul ASF abrogă alte 5 aliniate, eliminând si mai mult controlul ASF asupra modului de stabilire a valorii primelor de către societățile de asigurare. Iată care sunt aliniatele care vor dispărea din legislație:
– Asigurătorii RCA efectuează trimestrial analize privind nivelul cheltuielilor administrative și de vânzare înregistrate și adoptă măsurile necesare pentru asigurarea respectării prevederilor art. 18 alin. (4) din Legea nr. 132/2017.
– Sistemul de corectare a tarifului de primă va permite acordarea unor reduceri persoanelor cu deficiente locomotorii.
– Asigurătorii RCA utilizeaza in calculul tarifelor de prima aceleasi segmente de riscuri omogene care sunt utilizate in calculul tarifului de referinta.
– Asigurătorii RCA pot utiliza alte segmente de riscuri omogene cu aprobarea prealabila a ASF.
– În termen de șase luni de la intrarea în vigoare a prezentei norme, asigurătorii RCA transmit ASF raportul prevăzut la alin. (3) si (4), strategia de afaceri pentru asigurările RCA și o estimare a indicatorilor prudențiali specifici pentru o perioadă de 5 ani.

Însă totala libertate a asigurătorilor de a scumpi tarifele RCA oricând și cu oricât va fi legiferată de abrogarea aliniatului (2) de la art. 13 privind „Informatiile prezentate potentialilor asigurați”. În prezent, al. (2) prevede ca „Asigurătorilor RCA și intermediarilor de asigurări le sunt interzise ofertarea, promovarea și comercializarea asigurării RCA la prime de asigurare mai mari decât cele rezultate din aplicarea prevederilor art. 11″. Adică tocmai a celor care trebuiau calculate și explicate la ASF.

Amintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară va modifica Norma RCA (20/2017) ca urmare a declanșării, de către Comisia Europeană, a procedurii de infrigement împotriva României, la presiunea societăților de asigurări.

 

(Mai multe amănunte, în revista Flote Auto, din 15 decembrie 2020)

 

CITEȘTE ȘI:

Au început înscrierile în programul Electric Up. Finanțări pentru stații de reîncărcare

CNAIR are în plan modernizarea Agenției de Încasare a taxei de pod Fetești

Șoferii și-au spart anvelopele pe Autostrada de Centură Bacău, proaspăt inaugurată

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

RCA
Asigurări

Piața RCA, în scădere cu 11% în trimestrul I din 2024, la 2,15 miliarde de lei

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA de societățile autorizate și reglementate...

auto
Asigurări

Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, RCA şi Casco, s-a situat...

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...