Advertisement

Ducato
Home Piaţa auto Vehicule comerciale uşoare Vehicule utilitare. Fiat Ducato intră în era electrică

Vehicule utilitare. Fiat Ducato intră în era electrică

Ducato intră în era electrică, profitând de sinergiile oferite de alianța Stellantis, și, implicit, de soluțiile deja verificate în cazul lui Movano. Dar primește și un 2.2 diesel derivat din unitatea utilizată de Alfa Romeo.

De-a lungul istoriei sale de 120 de ani, Fiat Professional s-a impus drept un brand care pune preț pe cerințele clienților. O abordare care i-a permis să obțină o poziție de lider incontestabilă în lumea vehiculelor utilitare ușoare. O dovadă sunt și cifrele pentru Ducato: peste 5 milioane de unități produse din 1981 încoace și, ca să ajungem la prezent, statutul de Best Seller european atins în 2020. Această tradiție de excelență și proactivitate este confirmată și de E-Ducato, primul vehicul Fiat Professional 100% electric și 100% proiectat împreună cu clienții.

De fapt, E-Ducato este un proiect ”tailor-made”. Înainte de a finaliza brieful vehiculului electric, Fiat Professional a monitorizat, timp de un an, 4.000 de vehicule cu motoare termice, ale căror unități de control, conectate în timp real, au permis identificarea diferitelor profiluri de misiuni îndeplinite în activitatea reală. Practic au fost strânse date legate de comportamentul mașinilor de-a lungul a 50 de milioane de kilometri. Iar pe baza analizei acestora a fost realizat un profil care să permită traziția la propulsia electrică fără a afecta activitatea clienților.

Această fază de studiu a fost urmată de lansarea unui „proiect pilot”. A fost produsă o mini flotă de vehicule pre-serie care, alocate clienților strategici înainte ca vehiculele să fie disponibile pe piață. Iar aceasta a permis completarea datelor deja existente cu altele mai relevante, legate de comportamentul versiunilor electrice. Practic, fiecărui utilizator i s-a atribuit un vehicul pentru o perioadă de 4-6 săptămâni. Unul care să fie perfect adaptat activității, din punctul de vedere al dimensiunii bateriei, tipului traseului, numărul de kilometri parcurși, timpii de livrare sau folosirea în schimburi, ori tipul de infrastructură de încărcare. Acest lucru a permis stabilirea unui profil de client „din viața reală”.

Formula clasică

Nici intrarea în era electrică nu a reușit să zdruncine loialitatea Fiat Professional în formula clasică pentru Ducato. Nu doar transmisia, ci toată mecanica este concentrată în zona din față, sub habitaclu. În timp ce alte modele, cum ar fi Ford Transit sau Mercedes Sprinter, se concentrează pe tracțiune spate, versiunea electrică a mărcii italiene din grupul Stellantis a încheiat testele și se pregătește de producția în serie mergând pe linia clasică. Care, evident, a fost adaptată pentru a face loc bateriei.

Informațiile oferite cu ocazia lansării oficiale pe piață le confirmă pe cele deja făcute publice anul trecut. Ducato urmează să fie disponibil în toate configurațiile posibile deja cunoscute de la varianta cu motorizare diesel. Ceea ce înseamnă că este disponibil în peste 400 de configurații constructive. Versiuni cu caroserie închisă de la 10 la 17 metri cubi, plus varianta auto-șasiu, și sarcină maxima de 1950 kg, motor de 122 CP și 280 Nm. Distribuția maselor pe punți este acum mai echilibrată, iar centrul de greutate a coborât. Efectele asupra stabilității la încărcare maximă sunt, deci, benefice.

Fiat E-Ducato: bateriile și autonomia

E-Ducato poate obține performanțe echivalente cu versiunile diesel și o accelerație de 0-50 km / h în 5 secunde. În ceea ce privește bateriile, E-Ducato este echipat cu o serie de soluții modulare, cu două blocuri diferite – 47 kWh și 79 kWh, cel mai bun din clasă pentru capacitatea electrică instalată – și 4 tipuri de moduri de încărcare, dintre care 3 sunt disponibile la lansare. Cu o baterie de 47 kWh, E-Ducato poate parcurge până la 170 km în ciclul WLTP și până la 235 km în ciclul urban. Cu o baterie de 79 kWh, distanțele cresc la 280 km în ciclul WLTP, echivalent cu 370 km în ciclul urban. Nu durează mai mult de o jumătate de oră pentru a încărca suficient pentru a conduce 100 de km.

ducato

Totodată, merită menționat că bateriile au o garanție de 10 ani sau 220.000 km pe versiunea de 79 kWh sau 8 ani / 160.000 km pe modelul de 47 kWh. Cuplat la o priză monofazată, Ducato încarcă cu maxim 7 kW, valoare care crește la 11 kW în cazul unei surse de curent trifazate. Opțional, poate încărca și cu 22 kW la trifazat. De asemenea, de la sursele de încărcare rapidă absoarbe până la 50 kW, câștigând o autonomie de 100 km în 30 de minute.

Există trei moduri de rulare: Normal, care garantează un echilibru între autonomie și performanță, Eco, pentru autonomie maximă și Power, pentru încărcături grele sau rampe abrupte. Pe lângă ele, sunt disponibile două funcții inedite. ”Modul Țestoasă” (Turtle Mode) permite prelungirea autonomiei cu 8-10% când bateria este aproape goală, limitând puternic performanțele. Este similar cu funcția de battery saver de la telefoanele mobile. ”Modul Recuperare”, permite ca, în eventualitatea unei erori la unul dintre modulele bateriei, celelalte module funcționale să îi preia funcțiile. Astfel, nu rămâi cu Fiat E-Ducato în pană, ci poți ajunge liniștit la service.

Una peste alta, flexibilitatea modelului, cele mai bune specificații din clasă și fiabilitatea garantează valoarea sa reziduală. În plus, costurile de întreținere pentru E-Ducato vor fi cu aproximativ 40% mai mici decât un vehicul cu motor convențional. Prin urmare, costul total de proprietate (TCO) în misiunile sale principale poate fi de așteptat să fie în conformitate cu versiunile diesel: un rezultat excelent, făcând vehiculul durabil nu numai din perspectiva mediului, ci și economic, oferind o afacere- soluție orientată.

ducato

Conectivitate: aplicații și servicii

Evident, Mopar Connect nu putea să nu-și aducă o contribuție la dezvoltarea E-Ducato. O mare importanță a fost acordată gamei largi de funcții care pot fi activate „de la distanță”, inclusiv My: Fleet Manager, noul serviciu de gestionare a flotei. În plus, primele 6 luni sunt incluse în prețul vehiculului ca o promoție specială pentru E -Ducato. Folosind o platformă online, managerii flotei vor putea ține sub control în timp real principalele variabile pentru fiecare unitate din flotă, inclusiv kilometrajul, locația și actualizările privind întreținerea, programul de încărcare. Toate acestea cu scopul de a îmbunătăți eficiența și productivitatea flotei, de a reduce costurile, de a preveni riscurile și de a asigura siguranța atât a vehiculului, cât și a șoferului.

În plus, includerea standardului Mopar® Connect pe toate modelele E-Ducats oferă o gamă largă de alte servicii, precum asistență în caz de accident sau avarie (cutia telematică, care detectează locația vehiculului, asigură promptitudinea , serviciu vizat 24/7). Dacă vehiculul este furat, sistemul îl poate localiza și împiedica repornirea acestuia, pentru a fi mai ușor de găsit. Aplicația mobilă Uconnect LIVE înseamnă că puteți verifica dacă ați închis ușile, găsiți unde ați parcat-o și primiți o alertă dacă vehiculul este mutat din locația sa anterioară sau depășește limita de viteză prestabilită.
Aplicația mobilă Uconnect LIVE include, de asemenea, o gamă largă de alte caracteristici, cum ar fi my: Car, care oferă control de la distanță a nivelului bateriei sau a presiunii în anvelope, precum și rapoarte lunare privind starea vehiculului. Există, de asemenea, serviciul my: Journey, pentru a vizualiza și gestiona toate mișcările vehiculului, și pachetul my: eCharge, dezvoltat special pentru E-Ducato, pentru a planifica încărcarea, a găsi, utiliza și plăti punctele de încărcare publice și gestiona încărcarea de la Wallbox.

ducato

Pro Fit

În strânsă colaborare cu echipa e-Mobility, Fiat Professional a dezvoltat o aplicație gratuită, denumită Pro Fit by E-Ducato, care este disponibilă pe web, dar și pe terminalele mobile (se poate descărca din App Store și Google Play). Punctul de plecare este înscrierea pe site-ul dedicat și completarea informațiilor legate de flota actuală de vehicule comerciale cu motoare cu ardere internă. Trebuie să indicați tipul de vehicul utilizat (caroserie, ampatament, înălțime etc.), modul de utilizare (traseul, kilometrajul, temperatura de funcționare etc.). După ce ați activat simularea, Pro Fit recomandă compoziția ideală a noii flote electrice, indicând cele mai potrivite configurații E-Ducato pentru afacerea utilizatorului și indică performanța așteptată a fiecăruia în raport cu cerințele clientului. Acest lucru face posibil să aflați, de exemplu, dacă vă rămâne suficientă autonomie sau valoarea economiilor anuale.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, iunie 2021)

 

CITEȘTE ȘI:

Volkswagen Multivan. Un nou capitol

IVECO Daily 2021, actualizare substanțială

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Ford Pro
Vehicule comerciale uşoare

Ford Pro. Productivitate cu elemente inspirate din motorsport

Ford Pro prezintă o nouă serie exclusivă de vehicule comerciale de top...

Ford Courier
Vehicule comerciale uşoare

Ford Courier. Transportator versatil

Al doilea model produs exclusiv la uzina românească de la Craiova, Ford...

Jumper
Vehicule comerciale uşoare

Citroën a sărbătorit cea de-a 30-a aniversare a modelului Jumper

Citroën sărbătorește cea de-a 30-a aniversare a modelului Jumper, succesorul celebrelor TUB...

FORD PRO
Vehicule comerciale uşoare

FORD PRO. Un nou pas spre electrificare

Ford Pro completează electrificarea familiei sale de înaltă productivitate Transit în Europa...