Advertisement

RCA
Home Administrare flote Asigurări UNSAR: Cu cât costurile de reparație și închiriere sunt mai exagerate, cu atât crește povara șoferilor plătitori de RCA

UNSAR: Cu cât costurile de reparație și închiriere sunt mai exagerate, cu atât crește povara șoferilor plătitori de RCA

Unele service-uri și firme de închirieri de vehicule practică prețuri excesive, astfel că despăgubirile care se plătesc pentru acoperirea acestor costuri nejustificate se suportă din primele plătite de către cei 10 milioane de șoferi, susține Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Așadar, mai arată UNSAR, cu cât costurile de reparație și închiriere sunt mai exagerate, cu atât crește povara pusă în sarcina șoferilor.

Din datele asigurătorilor membri UNSAR, pentru service-urile independente care nu au o convenție de decontare a plăților de reparație cu asigurătorii, despăgubirea medie plătită pentru fiecare daună este cu aproximativ 30% mai mare față de despăgubirea plătită pentru reparații către service-urile reprezentanțelor auto (9.604 lei vs. 7.580 lei), și de două ori mai mare decât suma plătită către service-urile care au o convenție cu asigurătorii, altele decât reprezentanțele (4.921 lei).

Precizările UNSAR au fost făcute în contextul unui comunicat transmis de COTAR, cu privire la proiectul de modificare a legii RCA.

”Din informațiile noastre, proiectul de modificare a Legii RCA, criticat de această asociație, NU își propune să oblige persoanele păgubite să își repare mașinile numai la unități reparatoare care au convenții încheiate cu asigurătorii. Pe de altă parte însă, majoritatea covârșitoare a șoferilor români consideră util să primească din partea asigurătorului, cu titlu informativ, o listă cu unități service unde să își poată repara mașina, în cazul unui accident, potrivit celui mai recent studiu IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, iar aproximativ 9 din 10 români consideră că ar fi utilă existența unor date publice referitoare la prețurile de referință pentru reparațiile auto, cât și pentru serviciile de închiriere auto”, precizează UNSAR.

Aceeași cercetare sociologică arată și că majoritatea șoferilor români (56%) spun că i-ar deranja mult și foarte mult situația în care costul reparației efectuate într-un service ar fi cu mult mai mare în cazul în care aceasta s-ar realiza în baza poliței RCA, față de cazul în care acest cost ar fi suportat din bugetul personal al unui șofer.

UNSAR reamintește că unul din scopurile principale ale proiectului de modificare a Legii RCA, alături de transpunerea Directivei (UE) 2021/2118, îl constituie asigurarea unui cadru echitabil și transparent, care să protejeze atât drepturile asiguraților plătitori de prime RCA, cât și drepturile persoanelor vătămate, garantându-le acestora că vor primi compensații juste și complete pentru daunele suferite de la asigurători stabili și solvabili.

Potrivit Uniunii, asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri record în baza polițelor RCA, în valoare de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar și 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Autostrada București – Alexandria, pregătită pentru alegerea constructorului

 

Când poate conduce un minor cu permis auto categoriile B şi BE. Proiect

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...

Plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...

RCA
Asigurări

BAAR: Costurile cu piesele pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu 34%

Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au...