Un pas înainte către Autostrada Timişoara – Moraviţa

Studiul de Fezabilitate pentru realizarea autostrăzii Timişoara - Moraviţa va fi finanţat din fonduri europene, a anunţat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).



Cheţani - Câmpia Turzii

Astfel, CNAIR, în calitate de beneficiar al finanţării şi Ministerul Transporturilor, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport (OIT), au convenit încheierea Contractului de Finanţare nr. 41 pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Autostrada Timişoara-Moraviţa” în vederea acordării finanţarii nerambursabile alocată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 1- Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T şi a metroului, Obiectiv Specific 1.1- Apel de proiecte pentru Dezvoltarea Infrastructurii Rutiere – sprijin pregătire proiecte de investiţii, Operaţiunea – Creşterea mobilităţii pe reţeaua rutieră TEN-T centrală.

Rezultatele aşteptate ale proiectului sunt :

  • Realizarea Studiului de Fezabilitate, ţinând cont de aplicabilitatea în totalitate a legislaţiei în vigoare (norme, normative,standarde, legi etc.);
  • Întocmirea documentaţiei suport şi Asistenţa solicitată pentru depunerea şi sustinerea cererii de finanţare;
  • Pregătirea documenţatiei de atribuire a contractului de proiectare şi execuţie lucrări şi asigurarea asistenţei tehnice necesară Beneficiarului în perioada derulării procedurilor de achizitie publică pentru proiectare şi execuţie lucrări.

Valoarea totală a proiectului este de 14,7 milioane de lei şi va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, din care 85% contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune -10,5 milioane de lei, 15% contribuţia naţională – 1,8 milioane de lei, restul de 2,3 milioane de lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

Durata proiectului este de 32 luni

Conexiunea rutieră cu Republica Serbia, pe traseul Timisoara-Moraviţa, va lega partea de vest a Romaniei cu Belgrad, cu regiunea centrala a Serbiei si, mai departe, cu sudul Europei – Croaţia, Slovenia, nordul Italiei, sudul Franţei – prin autostrada E70.

Segmentul rutier Timişoara – Moraviţa se va conecta la coridorul IV Pan-European prin legătura acestuia cu Autostrada A1 Nădlac-Timişoara-Bucureşti-Constanţa.

Principalii indicatori prezentaţi în MPGT prezintă acest segment la profil de drum EuroTrans, nu de autostradă.

Caracteristici:

  • Cost total: 29,5 mil euro
  • Lungime: 59 km
  • Cost/km : 0,5 milioane de euro
  • Scor MCA (multi criteria analysis): 4,05
  • Cerere de trafic: 10.990 vehicule/zi
  • Sursa de finantare: 85% Fonduri UE (Fondul de Coeziune); 15% Buget de stat

La un moment dat, acest proiect părea că nu mai are nicio şansă, însă în timpul vizitei preşedintelui Serbiei in România, din marte 2018, s-au făcut referiri şi la realizarea sa.

 

CITEŞTE ŞI:

Alsim Alarko va construi şi Lotul 1 din Centura de Sud a Capitalei

Autostrada A3 Braşov – Oradea: Din 416 km se circulă doar pe 75 km

De astăzi, începe ridicarea maşinilor în Bucureşti. Vezi tarifele

 

 

Adaugati comentariu