Un nou model de proces-verbal pentru contravenţia rutieră

Poliţia Rutieră va utiliza un nou model de proces-verbal pentru constatare a contravenţiei în domeniul circulaţiei pe drumurile publice.proces-verbal

În cuprinsul documentului au fost introduse menţiunile referitoare la posibilitatea achitării în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării a jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

„Acest tip de proces-verbal va fi folosit în curând, pentru sancţionarea celor care nu respectă regulile de circulaţie rutieră”, au anunţat reprezentanţii instituţiei.

Reamintim că odata cu intrarea in vigoare a Legii privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, conducătorii auto vor putea să achite amenzile contravenţionale primite, în cuantum de jumătate din minimul amenzii, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.

Până acum termenul de plată pentru jumătate din minimul amenzii era de numai 48 de ore.

Totodata, prin noua Lege se va simplifica si plata acestora, prin infiintarea unui cont unic de plata deschis la Trezoreria Statului, destinat exclusiv incasarii lor. Astfel, achitarea amenzilor contraventionale se va putea face la orice unitate a Trezoreriei, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau sediul persoanei juridice.

Pe de alta parte, „lipsa mentiunilor privind numele si prenumele agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod iar, in cazul persoanei juridice, lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu, de catre instanta de judecata”.

 

Adaugati comentariu