Supravegherea jucătorilor din piaţa de asigurări este diferită faţă de anul 2015, astfel că un nou caz Astra este puţin probabil să se repete în România, a arătat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cristian Roşu.
„Faţă de anul 2015, modul în care se realizează în prezent supravegherea jucătorilor din piaţa de asigurări este diferit. ASF este concentrată pe mai multe aspecte privind problematica pieţei asigurărilor, atât în ceea ce priveşte indicatorii de stabilitate (indicatorii de solvabilitate – SCR şi de lichiditate – MCR) cât şi în privinţa conduitei asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări. De aceea apreciem că este puţin probabil să se repete o situaţie de o asemenea anvergură”, a explicat Cristian Roşu, citat de Agerpres.
Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august 2015, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei, societatea aflându-se în administrare specială. Curtea de Apel Bucureşti a admis definitiv cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară privind deschiderea procedurii de faliment în cazul societăţii Astra Asigurări la sfârşitul lunii aprilie 2016.
Referitor la situaţia Euroins şi City Insurance, vicepreşedintele ASF a menţionat că ambele companii au avut o evoluţie importantă, au înregistrat creştere pe cota de piaţă, în special pe asigurarea de răspundere civilă auto, deţinând, fiecare, peste 30% din cota de piaţă. Creşterile înregistrate au avut loc însă pe situaţii financiare sustenabile.
„Au fost şi încă sunt probleme, în cea mai mare parte legate de partea organizatorică, ambele companii aflându-se în proces de reorganizare a activităţii, astfel încât să se adapteze la noile cerinţe apărute odată cu creşterea cotei de piaţă. Apreciem că se pot vedea deja primele semne că activitatea ar începe să intre în normalitate”, a precizat Cristian Roşu.
Pe de altă parte, vicepreşedintele ASF consideră că poliţele RCA pe o perioadă scurtă de timp, respectiv pe o lună, nu ar trebui eliminate, întrucât acestea se adresează unui segment destul de important din populaţie care utilizează autovehiculele în regim sezonier şi nu doresc să plătească pentru perioada în care nu folosesc autovehiculul.
„Poliţele RCA pe o perioadă scurtă de timp, respectiv pe o lună, se adresează unui segment destul de important din populaţie care utilizează autovehiculele în regim sezonier, venind astfel în sprijinul celor care nu au nici un motiv să plătească un cost – cel cu prima de asigurare – pe o perioadă în care nu utilizează autovehiculul. Este o măsură ce vine în sprijinul consumatorului şi, de aceea, nu considerăm că ar trebui eliminate”, a spus Cristian Roşu.
CITEŞTE ŞI:
Vin vacanţele! Cum îţi asiguri călătoria
Axa Rutieră Iaşi-Suceava. Un prim contract semnat
Test drive Renault Clio 1.0 TCe și 1.3 TCe EDC
Comentați?