Vacanţa de iarnă se apropie cu paşi repezi. Dacă în program intră şi călătoria cu familia sau prietenii, planificarea ei ar trebui să ia în calcul şi evitarea unor situaţii neplăcute, precum pierderea zborului, a bagajului sau a actelor ori chiar furtul acestora din urmă.
În momentul organizării unei călătorii, nimeni nu îşi doreşte ca lucrurile să meargă rău, dar există evenimente pe care nu le putem programa sau prevedea. Riscul este, prin definiţie, imprevizibil, chiar şi în cazul celor mai minuţioase planificări.
Diminuarea acestor riscuri, care până la urmă se traduc în cheltuieli suplimentare, poate fi realizată prin asigurarea de călătorie.
Pe piaţa asigurărilor există o varietate de oferte care cuprind acoperiri diferite în funcţie de tipul de poliţă şi de societatea de asigurări. Diferenţa principală între asigurările de călătorie oferite de diferitele societăţi de asigurare constă în serviciile incluse şi suma asigurată.
De exemplu, schiul este considerat de unii asigurători ca fiind un sport extrem şi de aceea riscurile sale nu sunt asigurate în toate poliţele, pentru aceste activităţi existând asigurări medicale speciale.
Astfel, printre serviciile medicale de care puteţi să beneficiaţi în călătoria visată, în functie de poliţa de asigurare aleasă, menţionăm următoarele:
- asistenţă medicală;
- consultaţii şi tratamente medicale;
- servicii de ambulanţă;
- intervenţii chirurgicale în caz de urgenţă;
- spitalizarea în unităţi spitaliceşti recunoscute şi recomandate de compania de asigurari;
- plata cheltuielilor efectuate pentru produse farmaceutice;
- tratamentul dentar, în cazul durerilor acute, până in limitele de despăgubire înscrise în poliţa de asigurare;
- repatriere sanitară, atunci când vă aflaţi pe teritoriul unei ţări unde serviciile medicale sunt foarte slabe şi nu puteţi fi tratat în ţara respectivă datorită acestor neajunsuri;
- repatriere în caz de deces (de exemplu, în acest caz asigurătorul poate oferi asistenţă şi pentru realizarea formalităţilor de repatriere).
Există şi alte riscuri acoperite de asigurarea de călătorie, diferite de cele cu specific medical, aşa cum sunt:
- anularea călătoriei din motive independente de persoana asigurată (asigurarea sau clauza storno);
- întoarcerea din călătoria programată, cauzată de evenimente precum decesul, accidentarea sau îmbolnăvirea unei rude de gradul I sau II, distrugerea locuinţei etc.
- accidentele produse în timpul desfăşurării activităţilor sportive recreaţionale (înot, jogging, drumeţii, ciclism turistic);
- accidente petrecute în timpul practicării sporturilor numite şi „extreme” (schi, scufundări, snorkelling, wind-surfing, echitaţie etc.);
- anularea călătoriei de către compania de transport, pierderea zborului, pierderea bagajelor (nu este însă inclusă într-o asigurare standard de călătorie, ci reprezintă o opţiune extra-contractuală), pierderea actelor în timpul călătoriei.
Asigurarea de sănătate vs. Carsul European de Asigurări sociale de sănătate
În cazul unei călătorii într-un stat membru al UniuniiEuropene există două modalităţi de asigurare a serviciilor medicale în cazul unui accident, al unei urgenţe medicale sau îmbolnăviri: prin intermediul cardului european de asigurare de sănătate sau prin intermediul asigurării medicale de călătorie.
Atât cardul de sănătate, cât şi asigurarea medicală de călătorie sunt instrumente necesare când călătoriţi şi vă puteţi afla în situaţia producerii unor evenimente neplăcute care vă afectează sănătatea sau viaţa.
Cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) reprezintă dovada calităţii de asigurat în alt stat membru al Uniunii Europene şi conferă titularului, cetăţean european, dreptul, în cazul unei urgenţe medicale, de a beneficia de orice tratament de urgenţă ce nu poate fi amânat până la întoarcerea acasă.
Iata o comparaţie între cle două instrumente de protecţie:
Asigurarea Storno
Sunt societăţi de asigurare care oferă pachete ce cuprind în pachetul de asigurare şi pe cea de tip Storno. Aceasta este o asigurare care acoperă situaţia neplăcută în care, din anumite motive independente de dorinţa
dumneavoastră, nu aţi mai putut efectua călătoria şi aţi anulat-o. Suma asigurată este calculată în funcţie de suma platită de asigurat ca valoare a serviciilor turistice.
Asigurarea Storno poate acoperi cazurile de: îmbolnăvire a asiguratului sau a unei rude a acestuia, respectiv decesul, pierdere a locului de muncă şi a veniturilor, intentare a unei acţiuni de divorţ în care este implicat
asiguratul, furt al actelor necesare pentru efectuarea călătoriei (de exemplu, actele de identitate), situaţii politice speciale în ţara de destinaţie (război, revoltă, terorism, calamităţi naturale ş.a.), situaţii speciale în care se află compania de transport, cea care asigură cazarea etc. Costurile de anulare practicate de agenţiile de turism sunt, cel mai adesea, de 85-100% din preţul călătoriei.
CITEŞTE ŞI:
Axa Rutieră Iaşi-Suceava. Un prim contract semnat
Test drive Renault Clio 1.0 TCe și 1.3 TCe EDC
AFM a finanţat 79 de staţii de reîncărcare în 11 municipii
Comentați?