Advertisement
Prețurile petrolului
Home Administrare flote Carburanţi UE va interzice importurilor de țiței din Rusia. Unele state membre au primit scutiri temporare

UE va interzice importurilor de țiței din Rusia. Unele state membre au primit scutiri temporare

În cadrul reunii speciale a Consiliului European, liderii UE au convenit asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include interzicerea importurilor de țiței și de produse petroliere, cu excepția temporară pentru țițeiul livrat prin conducte.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a salutat acordul, considerându-l un pas important înainte. Ea a reamintit, de asemenea, alte măsuri restrictive pe care le include acest pachet de sancțiuni, cum ar fi excluderea Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, din sistemul Swift și suspendarea difuzării a trei mari radiodifuzori de stat ruși în UE.

Cu toate acestea, o serie de state europene vor fi scutite temporar de embargoul impus importurilor de petrol rusesc.

Astfel, Bulgaria va fi scutită până la sfârşitul anului 2024. Potrivit premierului bulgar, Kiril Petkov, această scutire este crucială pentru Bulgaria.

Importuri de petrol din Rusia prin conducte vor fi permise, până în decembrie 2024, și pentru Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, țări lipsite de ieşire la mare şi care astfel nu au alternative imediate de înlocuire a țițeiului rusesc. Alimentarea cu petrol în cazul lor se va face prin conducta ”Druzhba”. Oleoductul, al cărui nume se traduce prin „Prietenie”, a fost construit la începutul anilor 1960 și astăzi se întinde pe o rețea de 5.500 de kilometri, furnizând petrolul Ural direct în rafinăriile din Polonia, Germania, Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Druzhba pompează zilnic între 750.000 și 800.000 de barili de țiței și are o capacitate de până la 1,4 milioane de barili zilnic. Combustibilul este apoi rafinat de companiile din UE în motorină, benzină, lubrifianți și alte produse petroliere care sunt vândute și în afara blocului comunitar.

Pe de altă parte, și Polonia și Germania, care sunt legate de ramura nordică a Druzhba, s-au angajat să renunțe treptat la importurile de petrol prin conducte.

Dacă cele două state își vor respecta promisiunile (neobligatorii), UE va încheia anul 2022 fără 90% din petrolul rusesc pe care îl cumpără în prezent, conform propriilor estimări ale Comisiei.

După anunțul privind embargoul impus UE, prețurile petrolului aucrescut brusc, țițeiul Brent urcând marți la peste 123 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din luna martie.

Totuși, experților le este greu să facă prognoze. „Trebuie să așteptăm și să vedem cum evoluează prețurile țițeiului. Piețele se poate să se fi așteptat la compromisul UE și nu estimez că vor exista șocuri în creșterea de prețurilor”, a declarat economistul german Jens Südekum pentru agenția de presă germană, DPA.

La rândul său, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a avertizat însă asupra unei penurii de combustibil în Europa. „Ar putea fi constrângeri pe piețele petroliere la vară”, a precizat acesta pentru publicația germană „Der Spiegel”. Când va începe sezonul de vacanță în Europa și SUA, cererea de combustibil va crește. Atunci ar putea exista blocaje în aprovizionare. Țările europene sunt „nu numai dependente de aprovizionarea cu țiței, ci și de importurile de produse petroliere”, a adăugat Fatih Birol.

 

CITEȘTE ȘI:

Peste 500 de solicitări de corecție a datelor furnizate la achiziționarea rovinietei. Precizările CNAIR

Parteneriat TBI Bank – Carvago pentru finanțarea rapidă mașinilor second hand

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Lukoil
Carburanţi

Benzinăria Lukoil de la Ciolpani a fost închisă temporar. ANPC ar fi descoperit ”furt” la pompă

Protecția Consumatorilor a amendat cu 55.000 de lei compania petrolieră Lukoil pentru...

combustibilul
Carburanţi

4 recomandări pentru a minimiza cheltuielile cu combustibilul

Un managementul eficient al flotei de utilitare ușoare constă în maximizarea economiei...

Prețurile petrolului
Carburanţi

Prețurile petrolului ar putea depăși 100 de dolari/baril în septembrie. Temeri pentru inflație

Prețurile petrolului ar putea atinge nivelul de 100 de dolari/baril în luna...

spații de servicii
CarburanţiInfrastructură

Două noi spații de servicii pe Autostrada A1, în zona localității Șagu

Începând cu această săptămână sunt funcționale încă două spații de servicii moderne...