Lounge Van
Home Piaţa auto Vehicule comerciale uşoare Concepte. Vine vremea modelelor Lounge Van?

Concepte. Vine vremea modelelor Lounge Van?

Mobilitatea autonomă, spun inclusiv unii constructori din segmentul Premium, va însemna că interiorul mașinilor se va transforma în adevărate birouri sau sufragerii pe roți. Vine vremea modelelor Lounge Van?

Obișnuim să tratăm în această rubrică vehicule destinate timpului liber. Și, desigur, atunci când vine vorba despre camper sau rulote, atingem și teme care par mai degrabă potrivite pentru iubitorii de arhitectură și amenajări interioare. Design și soluții, materiale și texturi, cromatică, accesorii pentru dormitoare, living, bucătări
â sau băi.

Ei bine, sunt sigur că toți cei care privesc cu atenție și către conceptele care ne prezintă modul în care ar putea evolua industria auto nu au ratat nici informațiile sosite din zona vehiculelor autonome. Cu atât mai mult cu cât tehnologia evoluează, iar inginerii și designerii principalilor constructori auto privesc deja către momentul în care acestea își vor putea găsi loc în trafic.

Sigur, nu este o chestiune pe termen scurt. Pentru că vehiculele și capacitatea lor de a rula autonom nu sunt suficiente pentru a le extinde la scară mare. Este nevoie și de infrastructura capabilă să garanteze că deplasarea lor se poate face în deplină siguranță. Iar dezvoltarea acesteia la scară largă va lua timp, atât pentru a o realiza, cât și pentru a găsi resursele necesare finanțării.

Pe de altă parte însă, este cert că vorbim despre o direcție care este explorată și de care vom avea parte, mai întâi la nivel micro, iar mai apoi, pas cu pas, va cuceri noi și noi teritorii. Iar autovehiculele ne vor duce din punctul A către punctul B în timp ce noi ne vedem de treabă sau ne relaxăm.

Evoluția speciei

Dacă ați urmărit cu atenție ceea ce s-a întâmplat în anii din urmă în industria auto, cu siguranță nu v-a scăpat un aspect extrem de interesant. Și anume modul în care preferințele consumatorilor s-au schimbat legat de tipul caroseriei. Sedanul pierde an de an din viteză, iar break-ul a devenit o rara avis, regăsindu-se în portofoliul a tot mai puține brand-uri. Unele care sunt cumva obligate să-l mențină-n viață, temporar, pentru segmentul de clienți tradiționali. Însă, probabil, atunci când acesta se va reduce, pentru că trecerea timpului este implacabilă, va deveni ușor-ușor o ”curiozitate” sau, în unele cazuri, amintire.

Am avut parte deja atât de ascensiunea, cât și de decăderea monovolumelor clasice. Iar acum suntem în zodia modelelor SUV și crossover. Ultimele, tot mai versatile, acoperind segment după segment atât din punctul de vedere al lungimii, cât și al funcționalităților. Capitolul din urmă permițându-le tocmai atragerea clienților ale căror necesități erau acoperite de versiunile clasice care pierd din viteză ca urmare a apariției noii generații de clienți.

Iar apariția conducerii autonome, la care am făcut referire, va constitui un nou element menit să schimbe lucrurile în industrie. Iar dacă studiați evoluția vehiculelor concept cu siguranță ați observat câteva dintre tendințe.

Mai întâi reducerea progresivă a dimensiunilor volanului, ajungându-se inclusiv la dispariția sa. Fie pentru că este înlocuit de un joystick sau alt tip de controller de tipul celor folosite în consolele de gaming, fie pentru că se presupune că nu mai este deloc necesar.

Lounge Van

Însă cele mai profunde transformări sunt în domeniul conceptelor de interior. Și nu vorbim despre materiale sau dotări, ori de destinația spațiului dedicat pasagerilor, care poate să tindă către ideea de birou sau de convivialitate. Ci de faptul că un lucru comun este cel că zona postului de conducere este delimitată clar de cea a celorlalte persoane aflate la bordul vehiculului. Iar dacă importanța șoferului tinde să scadă, spațiul este regândit, comprimându-se până la dispariție secțiunea care este dedicată celui ce avea sarcina de a conduce.

Iar dacă am ajuns în această zonă, descoperim că soluțiile nu se rezumă la formele clasice. Un semn că, probabil, nu doar constructorii cu tradiție în segmentul van-urilor de persoane și l-au pus, și au încercat să ducă totul la un alt nivel, ci și cei care nu au fost activi pe această piață și au găsit în proporțiile legendelor din segment surse de inspirație. Mini, cu al său Urbanaut, menit să exprime viziunea sa privind utilizarea rațională a spațiului aplicată la mobilitatea viitorului, este unul dintre exemple.

MINI și utilizarea inteligentă a spațiului

MINI Vision Urbanaut reprezintă imaginea mărcii despre modul în care principiul «Utilizarea inteligentă a spaţiului» MINI ar putea oferi un răspuns la nevoile oraşelor şi stilurilor de viaţă viitoare. Iar constructorul îşi vede viitorul în primul rând ca un facilitator şi însoţitor pentru vremuri de neuitat, pe care le numește „momente MINI”. Inspirate de întrebarea „Ce fel de experienţe vreau să am cu automobilul meu?”, acestea oferă platforma conceptuală pentru MINI Vision Urbanaut – pentru momentele în care este folosit ca mijloc de transport sau staționează, și este încapsulat de momentele MINI „Chill”, „Wanderlust” şi „Vibe”. Exteriorul şi interiorul automobilului se schimbă pentru a reflecta momentul MINI şi, astfel, oferă experienţei de la bord cel mai bun mediu scenic şi spaţial posibil. O experienţă multisenzorială: aromele, sunetul şi iluminarea ambientală continuă să îmbogăţească starea iniţială iniţiată de momentul MINI ales.

Lounge Van

Momentul Chill te invită să respiri şi să te opreşti, savurând momentul. Maşina devine un refugiu, un adăpost în care vă puteţi relaxa sau puteţi lucra cu concentrare deplină. În timp ce bancheta (Cozy Corner) oferă diverse poziţii de şezut şi întindere, sistemul Loop cu iluminare din spate are un aspect inspirat de un baldachin verde de pădure şi poate fi, de asemenea, estompată. În zona centrală, instrumentul circular se pliază pentru a deveni o lampă de masă, eliminând afişajele sau comutatoarele Wanderlust este singurul moment MINI în care MINI Vision Urbanaut este condus sau rulează cu funcţii de condus autonom. În acest moment, interiorul devine locul ideal pentru a conduce maşina sau pentru a fi condus de aceasta şi le permite celor de la bord să redescopere emoţia călătoriei. Când clientul doreşte să conducă personal, o atingere a logo-ului MINI scoate la iveală volanul şi pedalele. Iar interfaţa de utilizator de pe instrumentul circular central îşi adaptează grafica: alături de o animaţie a traseului, informaţii suplimentare despre călătorie – cum ar fi atracţiile turistice şi ora sosirii – sunt afişate aici pentru cei de la bord.

Lounge Van

Momentul Vibe pune petrecerea timpului liber alături de prieteni în centrul scenei – în toate modurile. Deschiderea uşii laterale şi rabatarea parbrizului creează o scenă primitoare care estompează limitele dintre exterior şi interior. Instrumentul circular central devine un centru de control media. O animaţie de egalizatoare grafice pentru muzică este proiectată pe suprafeţele din faţă, spate, roţi şi sistemul Loop deasupra banchetei, creând o atmosferă de club.

 

 

(Articol publicat în revista flote Auto, aprilie 2022)

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:

UE va interzice importurilor de țiței din Rusia. Unele state membre au primit scutiri temporare

Peste 500 de solicitări de corecție a datelor furnizate la achiziționarea rovinietei. Precizările CNAIR

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Jumper
Vehicule comerciale uşoare

Citroën a sărbătorit cea de-a 30-a aniversare a modelului Jumper

Citroën sărbătorește cea de-a 30-a aniversare a modelului Jumper, succesorul celebrelor TUB...

FORD PRO
Vehicule comerciale uşoare

FORD PRO. Un nou pas spre electrificare

Ford Pro completează electrificarea familiei sale de înaltă productivitate Transit în Europa...

Renault Master E-Tech
Vehicule comerciale uşoare

RENAULT MASTER E-Tech. O nouă referință în segment

Cu o autonomie care poate atinge 460 km WLTP, Renault Master E-Tech...

Opel Movano
Flotă verdeVehicule comerciale uşoare

OPEL MOVANO. Electric, inovativ, eficient

Noua generație a lui Movano păstrează atributele deja cunoscute și vine, în...