Advertisement

untrr-protest
Home Administrare flote Juridic Transportatorii solicită intervenția autorităților pentru suspendarea Legii Macron

Transportatorii solicită intervenția autorităților pentru suspendarea Legii Macron

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) semnalează că, deși mai sunt două zile până la 1 iulie 2016, când devine aplicabilă Legea Macron, nu există un cadru legal clar pe care să îl urmeze transportatorii români și care îi obligă să plătească șoferilor proprii salariul minim din Franța pentru operațiunile de transport rutier internațional efectuate pe teritoriul acestei țări.

UNTRR consideră că prin aplicarea, de către Franța, a unui salariu minim în transporturi se încalcă suveranitatea unui Stat Membru UE față de alt Stat Membru.

UNTRR atrage atenția că măsurile protecționiste în transporturile rutiere adoptate de țări precum Franța sau Germania urmăresc majorarea costurilor de operare ale transportatorilor români pentru a le reduce competitivitatea și în final a-i elimina de pe piață și nu creșterea bunăstării pentru șoferii profesioniști.

”Pentru o bună informare a opiniei publice, dorim să atragem atenția că demersurile Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) și ale industriei europene a transporturilor rutiere nu sunt împotriva reglementărilor europene pe care România și transportatorii români/estici le respectă, ci sunt împotriva interpretărilor naționale protecționiste ale reglementărilor europene, precum legea salariului minim din Germania (MiLoG) sau Franța (Macron). Tocmai pentru că aceste legi încalcă reglementările europene, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva Germaniei și a luat luna aceasta măsuri legale împotriva Franței. Din cauza pericolului că aceste măsuri naționale vor conduce la o fragmentare a pieței UE, miniștrii transporturilor din 11 State Membre, printre care și România, au adresat o scrisoare comună CE”, spun reprezentanții UNTRR.

untrr-protest
UNTRR a participat, în data de 14 iunie 2016, la protestul comun al industriei de transport organizat la Bruxelles, în fața sediului Comisiei Europene

Potrivit transportatorilor, legile salariului minim adoptate de unele State Membre din Vestul UE precum legea MiLoG Germania și Macron Franța, ca și măsurile luate de Franța și Belgia care contrar regulilor europene, interzic șoferilor profesioniști efectuarea odihnei săptămânale normale în cabina vehiculului – sunt măsuri protecționiste îndreptare împotriva companiilor de transport rutier din estul UE și implicit a angajaților lor, având ca obiectiv numai protejarea intereselor companiilor și angajaților de transport rutier din aceste State vest europene.

„Problema garantării unui salariu minim șoferilor profesioniști este numai un pretext. Șoferii români care lucrează în UE au un venit lunar de 1.700 euro, care conform statisticilor este peste venitul lunar obținut de 98% din angajații din România și aceasta în condițiile în care firmele de transport rutier din România au venituri cu 30-50% mai mici decât firmele din Vest„, arată UNTRR.

Firmele de transport rutier din România merg între Franța / Spania / Germania cu 1 euro/km, iar cu un șofer pe camion se pot face 12.000 km lunar. Francezii au legea costului de referință și pentru aceeași activitate firmele franceze au cost de referință 1,54 euro/km, iar tariful facturat către client include costul de referință și marja firmei de transport.

”Dacă firmele din România care lucrează pe aceleași relații ar obține tarif cu 0,5 euro/km mai mare – ar rezulta un plus de 6.000 euro lunar, din care ar avea cu ce plăti în plus și șoferul și locul de cazare. De asemenea, trebuie amintit că astăzi camioanele au încălzire/răcire staționară, pat, microunde, frigider și toți șoferii dorm în cabină. Dar cât timp sindicatele doar cer mai mult, iar firmele sunt puse la colț în UE, nu prea au din ce oferi. Trebuie căutat un echilibru, firmele au nevoie de șoferi, iar șoferii de firme. În realitate, aceste legi urmăresc creșterea costurilor de operare ale transportatorilor români și estici pentru a le reduce competitivitatea și în final a-i elimina de pe piață, Guvernele Franței și Germaniei urmărind să își protejeze proprii transportatori și angajați, în detrimentul pieței unice UE”, explică UNTRR.

Pentru a respecta Legea Macron, care intră în vigoare pe 01.07.2016, transportatorii români trebuie să își angajeze un reprezentant în Franța, să întocmească certificate de detașare șoferilor în limba franceză și să își organizeze sistemul intern de raportare a salariilor conform legislației franceze și românești în vigoare. Totodată, reprezentantul trebuie să păstreze încă 18 luni de la încetarea activității firmei de transport rutier în Franța documentele menționate.

Reamintim faptul că pentru absența dovezii de detașare la bordul vehiculului sau pentru neconformitatea acestuia, amenda este de 750 euro, iar pentru absența contractului de muncă al salariatului sau a convenției de punere la dispoziție a salariatului, amenda este de 450 euro. Totodată, valoarea amenzii nu va depăși 2.000 euro per angajat detașat și nu va fi mai mult de 4.000 euro în cazul repetării într-un an de la data notificării primei amenzi. Valoarea totală a amenzii nu poate depăși 500.000 euro.

”Formularele sunt imposibil de completat având în vedere că trebuie evaluată activitatea șoferului pe 6 luni în avans, cu diferențe orare aferente sărbătorilor legale, zilelor de duminică, cu diferențe în funcție de masa maximă autorizată a autovehiculului, precum și în funcție de vechimea șoferului în firmă”, consideră UNTRR.

Pe de altă parte, măsura de a interzice efectuarea odihnei săptămânale normale în cabina vehiculului pe teritoriul Franței sau Belgiei este evident îndreptată împotriva transportatorilor străini, pentru ca în mod normal șoferii francezi sau belgieni își vor efectua această perioadă de odihnă acasă. UNTRR subliniează însă faptul că transportul rutier, prin natura sa, este o activitate cu un caracter mobil și transnațional. În acest context, Franța și Belgia solicită șoferilor să doarmă la hotel, deși nici una din aceste țări nu dispune de suficiente facilități de parcare care să ofere în același timp și cazare și care să fie sigure pentru șoferii străini și marfa transportată. Reamintim numeroasele atacuri împotriva camioanelor române, poloneze și din Estul UE suferite de transportatorii noștri în ultimii ani în parcările din Franța.

”Industria transporturilor rutiere este revoltată de aceste măsuri protecționiste, care afectează valorile fundamentale ale pieței unice UE, precum libera circulație a serviciilor și a mărfurilor”, conchid reprezentanții UNTRR.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Înverzirea flotelor corporative
Flotă verdeJuridic

Înverzirea flotelor corporative. Consultarea europeană se apropie de final

Deschisă în februarie 2023, consultarea publică a Comisiei Europene privind ecologizarea flotelor...

Exporturile de mijloace de transport
Transporturi

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 7% în primele 4 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 7% în primele 4...

permisul de conducere
Juridic

Emiterea duplicatului permisului de conducere este disponibilă și online

Începând cu luna iunie, șoferii care și-au pierdut permisul de conducere sau...

permis auto
Juridic

Când poate conduce un minor cu permis auto categoriile B şi BE. Proiect

Un minor în vârstă de 17 ani care deţine permis auto categoriile...