Advertisement

Kia e-Niro
Home Piaţa auto Flotă verde Top: mașinile electrice cu cele mai fiabile baterii

Top: mașinile electrice cu cele mai fiabile baterii

Companiile Select Car Leasing și Geotab au făcut un studiu pentru a determina care sunt cele mai fiabile baterii montate pe mașinile electrice. Iată ce a rezultat!

Câteva temeri macină clientul ce vehicule electrice. Dacă frica de autonomie scăzută începe să se evapore, datorită bateriilor cu densitate energetică mare, care permit înmagazinarea unei cantități considerabile de energie într-un volum mic, prețul ridicat nu mai e o problemă reală, odată cu programele de subvenționare de la stat, iar perioadele mari petrecute la priză s-au scurtat simțitor odată cu noile stații de încărcare care pot depăși 200 kW (maximum 50 kW în România), mai rămâne o întrebare care-și caută răspuns: cât timp își păstrează bateriile capacitatea?

➡ Iată cele mai avansate tehnologii pentru baterii! 💡

Producătorii garantează bateriile minimum 8 ani, iar Lexus a urcat chiar la 10 ani/1 milion km, deci asta presupune că, dacă în perioada cu pricina, capacitatea bateriei scade sub 80% din valoarea inițială, atunci aceasta este schimbată gratuit. Oricum, în decada 2010 – 2020, costul bateriilor a scăzut cu mai bine de 80%.

Cum involuează, însă, o baterie în timp? Specialiștii de la Geotab au ”controlat” 6.300 de vehicule electrice aparținând atât flotelor de companii, cât și clienților privați, pentru a determina comportamentul bateriilor în timp. Apoi au grupat rezultatele și au determinat comportamentul bateriilor în timp pentru fiecare model.

Factorii care influențează cel mai mult degradarea bateriilor Li-ion sunt timpul petrecut în serviciu, temperaturile ridicate, supraîncărcarea și utilizarea la grade mici de încărcare (deci extremele), precum și curentul mare de încărcare și de descărcare și numărul de cilcuri încărcare/descărcare.

În graficul de mai jos puteți observa degradarea bateriilor în funcție de tipul încărcării, DCFC fiind acronimul de la Direct-current fast charger, deci, pe românește, stații de încărcare rapidă.

Mașinile electrice cu cele mai fiabile baterii floteauto.ro

Acestea sunt cele mai fiabile baterii

Care este topul bateriilor în funcție de producător? Să ținem cont că nu toate modelele au putut fi testate, deși Geotab are sedii pe toate continentele. Astfel, după primul an de utilizare, cea mai mare degradare a avut-o Mitsubishi Outlander PHEV model 2019 (-4,1%), în timp ce bateria lui Chevrolet Bolt EV model 2019 și-a păstrat nealterată capacitatea. Datele complete în graficul de mai jos.

Mașinile electrice cu cele mai fiabile baterii floteauto.ro

Dacă ne referim STRICT la modelele vândute în 2019, situația arată ca în graficul de mai jos.

Mașinile electrice cu cele mai fiabile baterii floteauto.ro

Însă cel mai bun exemplu este furnizat, probabil, de longevivul Nissan Leaf. Mai jos aveți graficul degradării bateriei în funcție de anul de fabricație și de perioada de utilizare. Se vede clar că modelul din 2015 a pierdut 6% în primul an, dar degradarea s-a ponderat ușor în timp.

Mașinile electrice cu cele mai fiabile baterii floteauto.ro

Dacă luăm drept etalon modelul Leaf, ne putem aștepta ca, în 20 de ani de utilizare, bateriile să piardă aproximativ 20% din capacitate, o valoare decentă, care încurajează achiziția de vehicule electrice. Poți face chiar tu o simulare a deprecierii bateriilor în funcție de model și de anul fabricației accesând acest link.

via selectcarleasing

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AutoturismeFlotă verdeIndustrie auto

Sunt SUV-urile electrice o investiție bună?

Nu mai este o noutate faptul că piața autoturismelor electrice este în...

2035
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană menține 2035 ca termen limită pentru interzicerea vânzărilor de mașini termice noi

După realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von...

Rabla Plus
Flotă verdeFonduri publice

Începe o nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu...

Primăria Sectorului 3
Flotă verdeFonduri publice

Primăria Sectorului 3 și-a bugetat 3,1 mil. lei pentru achiziționarea a 28 de vehicule electrice

Primăria Sectorului 3 al Capitalei a lansat licitația pentru achiziția unui număr...