Top 10 oraşe în care poţi conduce de plăcere şi în orele de vârf

Deşi, ca români, ne-am obişnuit că folosirea în aceeaşi propoziţie a sintagmelor "condus de plăcere" şi "ore de vârf" este o contradicţie în termeni, analiza de trafic a companiei de tehnologie TomTom demonstrează că sunt locuri în lume unde chiar se poate.Studiul TomTom Traffic Index arată că, anul trecut, Mumbai (India) şi Bogota (Columbia) au fost cele mai aglomerate metropole din lume, în timp ce Bucureştiul a avut a treia cea mai cumplită circulaţie auto din Europa şi a 11-a la nivel mondial.

Pe de altă parte, analiza companiei olandeze prezintă şi cele mai „aerisite” oraşe, în care şofatul la ore de vârf nu implică probleme, eventualele mici întârzieri neafectând plăcerea de a conduce.

Potrivit studiului, care au fost incluse 403 zone urbane din 56 de ţări, în Top 10 cele mai puţin aglomerate oraşe, majoritatea sunt din SUA, doar două din Europa – Spania şi Olanda şi unul din Emiratele Arabe Unite.

Pe primul loc se află aria metropolitană formată de oraşele americane Greensboro şi High Point din Carolina de Nord, cu o populaţie totală de 743.000 de locuitori. Şoferii stau în trafic, în medie, cu doar 9% mai mult timp decât cel planificat iniţial. Indicele TomTom este determinat luând în calcul călătoriile cu o durată de 30 de minute, ceea ce înseamnă că în Greensboro – High Point acestea pot dura cu aproximativ 3 minute mai mult în orele de vârf ale dimineţii şi cu 5 minute, în cele ale serii. Cea mai liniştită zi de mers cu maşina a fost cea de Crăciun, când în zona celor două oraşe nu a fost niciun fel de aglomeraţie (TomTom Traffic Index – 0%).

Reamintim că în Bucureşti, cu un indice de 48%, la fiecare călătorie de jumătate de oră se mai adaugă 27 de minute în orele de vârf ale dimineţii şi 28 de minute în orele de vârf ale serii. Practic, timpul petrecut în trafic aproape se dublează.

Pe locul 2 se află oraşul spaniol Cadiz din Andaluzia, probabil cel mai vechi din Europa. Cu o populaţie numai 118.000 de locuitori, are un indice trafic de 9%. Acest lucru se traduce prin faptul că în cele mai aglomerate ore ale dimineţii sau ale serii se pierd în trafic numai 3 minute.

Cadiz, Spania

Poziţia a treia în Topul celor mai puţin aglomerate zone urbane este ocupată de Akron, al cincilea cel mai mare oraş din statul Ohio, cu un scor de 10%. În orele de vârf ale dimineţii se pierd în trafic 4 minute, iar în cele ale serii, 5 minute. Ca şi în cazul zonei metropolitane Greensboro – High Point, în ziua de Crăciun nu a fost niciun ambuteiaj (TomTom Traffic Index – 0%).

Pe locul 4 se plaseză un alt oraş american, Syracuse (New York). Cu o populaţie în zona metropolitană de 667.000 de locuitori, în trafic lucrurile stau cu totul altfel (indice 10%). Călătoriile de dimineaţa durează în medie cu numai 4 minute în plus la fiecare 30 de minute, iar seara, cu doar 5 minute. Şi aici, cea mai liniştită zi din punct de vedere al traficului a fost, anul trecut, cea de 25 decembrie.

Syracuse, SUA

Little Rock, cel mai populat oraş al statului Arkansas – 738.000 de locuitori în zona metropolitană, este pe locul 5, cu un trafic destul de lejer (indice 10%), timpul pierdut în orele de vârf ale dimineţii fiind de 6 minute, iar ale serii, de 8 minute.

Pe următoarele poziţii în Topul oraşelor cu cel mai puţin aglomerat trafic se află:

6. Dayton (Ohio, SUA), cu un indice de 10% (întârzieri în trafic: 4 minute dimineaţa şi 7 minute seara). Ziua cu cel mai liniştit trafic – 25 decembrie.

7. Winston-Salem (Carolina de Nord, SUA), cu un indice de 10% (întârzieri în trafic: 4 minute dimineaţa şi 8 minute seara). Ziua cu cel mai liniştit trafic – 25 decembrie.

8. Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), cu un indice de 11% (întârzieri în trafic: 6 minute dimineaţa şi 6 minute seara). Ziua cu cel mai liniştit trafic – 14 decembrie.

Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

9. Richmond (Virginia, SUA), cu un indice de 11% (întârzieri în trafic: 6 minute dimineaţa şi 8 minute seara). Ziua cu cel mai liniştit trafic – 25 decembrie.

10. Almere (Olanda) cu un indice de 12% (întârzieri în trafic: 7 minute dimineaţa şi 7 minute seara). Ziua cu cel mai liniştit trafic – 25 decembrie.

 

CITEŞTE ŞI:

VW ID3: totul despre viitorul model electric!

Construcţia a două noi autostrăzi, aprobată de Senat

Mini Electric: tot ce știm despre viitorul model!

 

Adaugati comentariu